Ceai de roiniţă – depresie, tulburări nervoase, hipertiroidie
Roiniţa (Melissa officinalis) mai este cunoscută sub numele de melisă, lămâiţă, iarba albinelor, poala Sfintei Mării, tămâiţă sau iarbă creaţă.
Această plantă este utilizată din vechi epoci pentru tratarea afecţiunilor de naturtă psiho-emoţională, a bolilor de inimă sau a rănilor şi afecţiunilor externe cutanate.
Cuprins
Roiniţa- proprietăţi
La nivel intern, roiniţa are o acţiune calmantă pentru sistemul digestiv, antispastic gastro-intestinal.
Este un bun sedativ pentru sistemul nervos, reglator pentru planul psihic şi emoţional, analgezic, antitiroidian, anti-vomitiv şi antidiareic.
Extern, roiniţa are efecte cicatrizante şi antiseptice, prin prevenirea infecţiilor şi microbilor.
Dioscordie este unul din primii medici-botanici din Grecia antică ce a descoperit că frunzele de roiniţă pot vindeca diferite răni şi muşcături veninoase.
Răsfoind prin tratamentele medicinei populare, găsim că roiniţa este recomandată ca reglator natural al sistemului nervos, al inimii şi al psihicului.
Ceaiul preparat din frunzele de roiniţă şi din tulpinile plantei se dădea demult copiilor şi adulţilor pentru colici intestinale, diaree, dureri în piept, dureri de dinţi sau crampe la stomac.
Frunzele de roiniţă înmuiate în vin, pot vindeca răni şi muşcături veninoase. Intern, vinul de roiniţă este bun pentru astm.
Extractul de roiniţă – obţinut din 3 părţi alcool şi o parte din flori de roiniţă este recomandat în durerile reumatice.
Depresie, hipertiroidie, stres
Ceaiul de roiniţă se dovedeşte a fi un remediu natural minunat pentru persoanele afectate de nervi şi stres continuu, tensiune, atacuri de panică nejustificate, oboseală cronică, anxietate sau depresie, insomnie, melancolie sau suferinţe sentimentale.
Controlează temperamentul şi reglează stările hiperactive.
Are efecte calmante şi reduce migrenele. Se poate bea regulat şi pentru remedierea problemelor digestive care apar pe fond nervos.
Administrat seara, ceaiul de roiniţă induce un somn liniştit, calmează agitaţia şi creşte pofta de mâncare.
Se poate bea de către persoanele depresive sau care suferă de tulburări hormonale: menopauză, hipertiroidie.
Ceaiul de roiniţă este un bun stimulent pentru memorie şi un revitalizant de excepţie. Din frunzele dulci-acrişoare se poate face un ceai răcoritor pentru vară, sau se pot adăuga la salate, sucuri şi vinuri.
Ceai de roiniţă – preparare şi administrare
Pentru consumul intern, ceaiul de roiniţă se face dintr-o lingură de frunze de plantă la o cană cu apă clocotită, infuzată 10 minute.
Se strecoară şi se beau câte 2 căni pe zi. Pentru uz extern – cataplasme sau băi, se folosesc 2 linguriţe de frunze de roiniţă.
Pentru febră şi oreion, se recomandă ceaiul de roiniţă fierbinte. Denumită şi „iarba şcolarilor”, ceaiul de roiniţă stimuleză capacitatea de concentratre şi memoria.
Ceaiul de roiniţă se bea şi pentru durerile menstruale, sau pentru uşurarea naşterii – consumat în ultimele săptămâni de sarcină.
Indicaţii terapeutice
• anemie, nevroza cardiacă, dureri de cap, nevralgii
• tulburări şi dezechilibre nervoase, neurastenie, surmenaj psihic
• tulburări de memorie, Alzheimer
• palpitaţii, angină pectorală, cardiopatie ischemică, infarct miocardic, insuficienţă cardiacă
• atonie gastrică, anorexie, colici, dureri abdominale (la copii se dă o infuzie slabă)
• digestie lentă, gastrite
• dischinezie biliară, litiază biliară
• hipertiroidism
• eczeme, herpes bucal şi herpes genital, celulită, prurit, ulcderaţii
• prostatită, sarcină
• dismenoree, frigiditate, dureri uterine, tulburări ovariene, menopauză, dureri menstriale, metroragieContraindicaţii
Nu se bea în caz de alergie la această plantă sau de către persoanele care au hipotiroidie sau care urmează un tratament convenţional cu sedative şi calmante în paralel.