Pentru ce este bun ceaiul de tei

Articol documentat

Pentru ce este bun ceaiul de tei? Acest remediu este folosit încă din Evul Mediu pentru răceală și gripă, dar și ca metodă naturală de relaxare a organismului.

Cu siguranță l-ai folosit și tu deja în aceste scopuri. Descoperă și alte utilizări ale ceaiului de tei. Este foarte important să cunoști valoarea și proprietățile plantelor medicinale, pentru a le putea întrebuința la nevoie.

La ce poti folosi ceaiul de tei

La ce poti folosi ceaiul de tei: Bearfotos – www.freepik.com

Florile de tei – proprietăți

Teiul este un arbore melifer care ne încântă cu parfumul său cuceritor în mijlocul verii. Florile sale își păstrează acea aromă intensă pe tot parcursul anului, chiar și în formă uscată.

În scop medicinal se folosesc florile, frunzele, precum și scoarța și seva teiului.

Principalele proprietăți ale teiului sunt:

hipotensive

relaxante nervine

diaforetice

antispasmodice

emoliente

diuretice

astringente

Cel mai des este folosit sub formă de ceai, pentru consumul intern, sau se adaugă în băi și la inhalații.

Pentru ce este bun ceaiul de tei

Teiul are două mari afinități: sistemul respirator și sistemul nervos. Iată în ce afecțiuni este indicat ceaiul de tei:

tuse

afecțiuni respiratorii virale

febră

anxietate

tulburări de somn

Ceai de tei pentru gripă și răceală

Acest ceai nu trebuie să lipsească din casă. Este foarte folositor în sezonul afecțiunilor virale. Are proprietăți antipiretice, adică ajută la scăderea temperaturii crescute.

Ceaiul de tei crește circulația sângelui la nivelul pielii și ajută la eliminarea fierbințelii din corp. Relaxează și atenuează durerile musculare. Din aceste considerente este folosit în cazuri de febră, infecții și răceală.

Are de asemenea efecte antispasmodice și pectorale, ceea ce îl face util în guturai sau catar, bronșită, tuse și congestie. Are o textură mucilaginoasă calmantă pentru gâtul iritat și dureros.

Datorită proprietăților sale antivirale, teiul poate scurta durata unei infecții virale, precum aftele bucale sau herpesul.

Ceai de tei pentru sistemul nervos

Teiul este considerat un nervin relaxant, adică o plantă care relaxează nervii și calmează sistemul nervos.

Are totodată efecte anxiolitice, adică poate combate stările de anxietate însoțite de o tensiune nervoasă crescută care afectează umerii, capul și somnul.

Ceaiul de tei poate fi folosit și în crampele menstruale. Consumat seara, înainte de culcare, te poate ajuta să dormi mai bine și mai mult.

Botanistul David Hoffman recomandă părinților care au copii ce nu vor să doarmă, să le facă seara o baie cu infuzie de tei sau de trifoi roșu.

Efectele calmante ale teiului sunt cunoscute din vechime. Înainte vreme, era folosit în tratamentul convulsiilor, a epilepsiei și a isteriei. Astăzi însă, nu mai găsim aceste utilizări.

Citește și: Băile cu flori de tei – un somnifer natural, care înlătura tensiunea și supărarea

Ceai de tei pentru digestie

La fel ca orice plantă aromatică, teiul are beneficii la nivel digestiv. Mai precis, el reduce spasmele și ajută la eliminarea indigestiei sau a digestiei leneșe.

Dacă ești o persoană stresată, agitată sau tensionată și corpul tău nu poate digera cum trebuie mâncarea, încearcă să bei ceai de tei.

Acesta este benefic și în diaree, mai ales în diareea cu crampe dureroase.

Ceai de tei pentru inimă

Multe persoane se întreabă dacă pot bea ceai de tei pentru inimă. Această plantă are efecte calmante și hipotensive, însă este considerată o plantă cardiotoxică. Este mai bine să o evitați dacă suferiți de boli cardiovasculare grave.

Alte utilizări ale teiului

Francezii folosesc scoarța teiului ca remediu laxativ sau pentru curățarea ficatului.

Studiile moderne au arătat că teiul protejează ficatul împotriva daunelor cauzate de substanțe toxice. Totodată, poate preveni înmulțirea celulelor de limfom.

Citește și: Când și cum se culege teiul (+ rețete și moduri de administrare)

Cum se face ceaiul de tei

Se folosește 1 linguriță de flori și frunze la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute. Se pot consuma până la 2 căni de ceai de tei pe zi.

Ceai de tei la copii

Ceaiul este atât de blând încât poate fi oferit și copiilor, nu însă și la bebeluși. Nu dați ceai de tei copiilor mai mici de 4 ani.

Precauții și contraindicații

Nu este indicat să depășiți doza de 2-4 g de tei, deoarece în cantități mai mari, teiul poate afecta în mod negativ inima.

De asemenea, dacă aveți boli de inimă, folosiți teiul cu precauție sau evitați-l complet. Nu consumați tei pe perioada sarcinii și alăptării.

Citește și: Contraindicații la ceaiul de tei

Surse bibliografice:

1. Rosalee, Linden Flower Tea Benefits, Herbal Remedies Advice: https://www.herbalremediesadvice.org/linden-flower-tea-benefits.html
2. Healthy Plan by Ann, Linden Tea Makes Everything Better: https://healthyplanbyann.com/linden-tea-makes-everything-better/
3. Matsuda H, Ninomiya K, Shimoda H, Yoshikawa M., Hepatoprotective principles from the flowers of Tilia argentea (linden): structure requirements of tiliroside and mechanisms of action, Bioorg Med Chem. 2002 Mar;10(3):707-12: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11814859

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.