Ceai la bebelușii mici – indicat sau nu?
Nu este ușor să fii mamă, mai ales când ești la primul copil. Sunt atât de multe necunoscute și ai atât de multe întrebări despre ce ar trebui să îi dai copilului și ce nu.
Una din cele mai frecvente întrebări ale mămicilor este aceasta: când pot să îi dau ceai copilului? Specialiștii au o singură recomandare, pe care mamele trebuie să o rețină.
Cuprins
Când poți să dai ceai la bebeluși?
Bebelușii nu trebuie priviți ca niște „adulți mici”. Corpul lor este încă în proces de dezvoltare. Metabolismul lor este foarte diferit. Organele lor interne cresc rapid.
De aceea există atât de multe restricții alimentare. Nu poți să-i dai orice copilului când are câteva luni, deoarece nu știi dacă îi va face rău sau bine.
Proaspetele mămici sunt tentate să dea ceai la bebelușul de 2 luni, 3, 4 luni sau chiar la bebelușii de numai 1 lună. Însă în primele 6 luni de viață, copilul nu trebuie să primească nimic altceva decât lapte matern! Sau lapte praf – dacă mama nu are lapte sau cel mic are intoleranță la lactoză.
Laptele matern conține toți nutrienții de care bebelușul are nevoie. Este cel mai bun „medicament” pentru el.
Citește și: Ce au voie să bea copiii mici și când poți să le dai apă – sfaturi de la experți
Ceai pentru colici și tulburări de somn
Potrivit unui studiu apărut în anul 2011 în jurnalul „Pediatrics”, 9% dintre femei folosesc ceaiuri medicinale la bebeluși, înainte ca aceștia să împlinească un an.
Suplimentele alimentare și ceaiurile nu sunt reglementate de FDA la fel ca medicamentele. Unele pot fi chiar contaminate cu metale grele sau cu bacterii.
Ce-i drept, sunt foarte rare cazurile de bebeluși ajunși la urgență din cauza ingerării excesive de ceaiuri medicinale.
Din păcate, există foarte puține studii pe eficiența și siguranța remediilor naturiste la copii. Și mai puține sunt studiile pe bebeluși sau nou-născuți!
Studiul de față a fost realizat pe 3.000 de femei gravide. Perioada de monotorizare a început înainte de naștere și a durat până când copilul a împlinit un an de viață.
Per ansamblu, doar una din 11 mame a declarat că administrează suplimente și ceaiuri la bebeluși. Motivele cele mai des invocate:
– colici și alte probleme digestive
– agitație, nervozitate
– tulburări de somn
Cele mai utilizate ceaiuri la bebeluși au fost:
• ceaiul de ghimbir
• ceaiul de fenicul
• ceaiul de mușețel
În cazuri mai rare, mamele au dat bebelușilor următoarele suplimente: ceai de crizanteme, ulei de cuișoare, astragalus, tătăneasă, ceai de fructe de soc, ulei de semințe de in, ulei de usturoi, extract de goldenseal, extract de struguri, ceai de unguraș, ceai de roiniță, ulei de portocale, ceai de zmeură, ceai de rozmarin, sambucol.
Toată această varietate de produse naturiste constituie un motiv de îngrijorare. Iar medicii pediatri trebuie să fie atenți la pacienții lor. Astfel de substanțe pot interacționa cu unele medicamente sau pot produce efecte necunoscute în corpul bebelușilor.
Ceai la bebelușii de 6 luni
Dieteticianul Sarah Schenker spune că o mamă poate oferi ocazional ceai bebelușului, dacă acesta a împlinit 6 luni. Ceaiul nu trebuie să fie concentrat, nici îndulcit.
Citește și: Cum putem reduce aportul de zahăr la COPII
Pentru calmarea stomacului la bebeluși, se pot folosi ceaiuri de mușețel, fenicul și mărar. Aceste plante sunt considerate sigure, cu moderație. Însă este foarte important să discutați cu medicul pediatru dacă intenționați să oferiți un tip ce ceai bebelușului.
Bebelușii mai mici de 6 luni nu trebuie să primească ceai! Ei nu au nevoie de nimic altceva decât de laptele matern.
Ceaiuri pentru copiii mici
Potrivit studiilor, copiii mici, care au început să meargă în picioare, pot primi următoarele ceaiuri:
– ceai de mușețel
– ceai de fenicul
– ceai de ghimbir
– ceai de mentă
Singura condiție este ca aceștia să nu aibă probleme de sănătate, precum boli de ficat sau de rinichi.
Ceaiuri la bebeluși – sfaturi finale
× Nu folosiți mai mult de 1 linguriță de plantă la 1 cană cu apă.
× Nu lăsați plantele la infuzat mai mult de 2-4 minute
× Nu dați copilului ceai fierbinte, ci la temperatura camerei
× Nu adăugați zahăr în ceaiul copilului
× Nu folosiți miere la copiii mai mici de 1 an
× Evitați să folosiți ceaiurile la pliculeț
× Nu dați copiilor mai mult de 1-3 căni de ceai pe z
Nu dați copiilor ceai care conțin taninuri, cafeină sau anason. Anasonul chinezesc – folosit pentru colici – poate fi contaminat cu un anasonul japonez, o plantă cu potențial otrăvitor.
Ceaiurile pot cauza alergii la copii. Semnele unei reacții alergice sunt: dificultăți respiratorii, umflarea gâtului, a buzelor, a limbii și a feței. Acestea sunt cazuri de urgență!
Surse :
1. Sarah Schenker, Can I give my baby herbal teas to soothe an upset tummy? Baby Center.co.uk: https://www.babycentre.co.uk/x560992/can-i-give-my-baby-herbal-teas-to-soothe-an-upset-tummy
2. Brenda Goodman, Moms Are Giving Babies Herbal Supplements, Teas Survey Shows 9% of Mothers Give Herbal Supplements, Teas to Their Infants, WebMD: https://www.webmd.com/parenting/baby/news/20110429/moms-are-giving-babibes-herbal-supplements-teas#1
3. Ashley Marcin, Natalie Butler, Herbal Teas for Toddlers: What’s Safe and What’s Not, Healthline: https://www.healthline.com/health/childrens-health/teas-for-toddlers#takeaway