Ceai de sunătoare – beneficii, preparare, contraindicații

Vrei să bei ceai de sunătoare pentru o anumită afecțiune? Verifică dacă această plantă este indicată în simptomatologia respectivă și dacă nu există contraindicații.

Sunătoarea este utilizată în scop terapeutic încă de pe vremea grecilor antici. Faima sa a rezistat cu brio în timp, iar astăzi este cunoscută ca unul din cele mai bune remedii pentru tulburările de dispoziție și afecțiunile pielii.

Sunătoarea – proprietăți

Produsele pe bază de sunătoare se numără printre cele mai bine vândute remedii naturiste din Europa ultimilor decenii. Sunătoarea se găsește la magazinele naturiste sub formă de ceai, tinctură, tablete, capsule, unguente și alifii.

Momentan, este apreciată pentru capacitatea sa de a ajuta în tratamentul depresiei, a anxietății, a arsurilor și a tăieturilor. Are proprietăți antioxidante și neuroprotectoare.

Investigațiile recente au demonstrat că poate fi utilă și în bolile cauzate de inflamații, afecțiuni virale și antibacteriene sau cancere.

Cei mai importanți compuși din sunătoare sunt: hipericina, hiperforina, rutina, quercetina și kaempferolul.

În medicina tradițională, uleiul de sunătoare este considerat un bun vindecător al rănilor, datorită efectului cicatrizant.

Ceai de sunătoare – beneficii și utilizări

Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă administrarea ceaiului de sunătoare în următoarele suferințe:

nevralgie de trigemen; se beau 2-3 căni de ceai pe zi. Concomitent cu tratamentul intern, se masează locurile dureroase cu ulei de sunătoare.
dereglări menstruale; fetele aflate în creștere ar trebui să bea câte 2 căni de ceai de sunătoare pe zi.
boli nervoase, leziuni nervoase
tulburări de vorbire
somn agitat, somnambulism
incontinență urinară
diaree
crize de isterie, depresie

Botanistul James Duke recomandă ceaiul de sunătoare în herpesul simplex și herpesul genital. Se prepară un ceai tare și se tamponează zona afectată.

Citește și: Uleiul de sunătoare calmează durerile de spate, reumatice și sciatice 

Ceai de sunătoare – preparare

Ceaiul de sunătoare se prepară dintr-o linguriță de plante și 250 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute, apoi se strecoară. 

Sunătoare – contraindicații

Deși preparatele pe bază de sunătoare sunt în general bine tolerate, această plantă poate altera efectul mai multor medicamente. studiile clinice au arătat că sunătoarea poate interacționa cu:

– medicamente care suprimă sistemul imunitar (imunosupresoare)
– medicamente pentru cancer
– medicamente pentru sistemul cardiovascular
– medicamente care subțiază sângele (ex. Cumadină)
– digoxină
– warfarină
– anticoncepționale
– medicamente care scad grăsimile din sânge
– ciclosporină
– medicamente pentru HIV
– antidepresive
– barbiturice
– xanax
– narcotice
– omeprazol
– ketamină
– dextrometorfan
– alegra
– fexofenadină

Așadar, evită să consumi ceai de sunătoare sau orice alt produs din sunătoare dacă iei unul sau mai multe din medicamentele listate mai sus.

Sunătoarea nu este indicată în perioada sarcinii și alăptării. După utilizarea (internă sau externă) a acestei plante se recomandă evitarea expunerii la soare.

Sunătoarea poate crește ușor nivelul tensiunii arteriale. Persoanele cu boli psihice grave trebuie să evite produsele pe bază de sunătoare.

Dacă ți-a plăcut acest articol și ai găsit informațiile noastre folositoare, împărtășește-le și prietenilor tăi!

Bibliografie:

1. Kenneth M. Klemow, Andrew Bartlow, Justin Crawford, Neil Kocher, Jay Shah, and Michael Ritsick, Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, Chapter 11Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/
2. Mayo Clinic, St. John’s wort: https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-st-johns-wort/art-20362212
3. Soleymani S, Bahramsoltani R, Rahimi R, Abdollahi M, Clinical risks of St John’s Wort (Hypericum perforatum) co-administration, Expert Opin Drug Metab Toxicol. 2017 Oct;13(10):1047-1062. doi: 10.1080/17425255.2017.1378342. Epub 2017 Sep 13: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28885074
3. Maria Treben, Sunătoare, Sănătate din Farmacia Domnului, Editura Hunga Libri, Miercurea Ciuc, 2007, pp. 57-58

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.