Ceai de cimbrișor – beneficii, utilizări, contraindicații

Cimbrișorul (Thymus serpyllum), cunoscut și sub numele de „cimbrul sălbatic”, este deseori utilizat în medicina tradițională pentru afecțiunile respiratorii.

Este cunoscut și pentru efectele sale benefice în gazele intestinale și colici. Nu există însă dovezi științifice suficiente pentru confirmarea acestor utilizări.

Ceai de cimbrisor – beneficii, proprietati, contraindicatii

Cimbrișorul în medicina tradițională

Mulți autori antici îl menționează în scrierile lor. Dioscorides vorbește despre utilizarea cimbrului în tratamentul astmului, a congestiei gâtului și a stomacului.

Primele scrieri descoperite, care conțin informații despre efectele medicinale ale cimbrului, aparțin autorilor Hildegard von Bingen (1098-1179) și Albertus Magnus (1193-1280).

Eficiența acestei plante este confirmată în secolul XVI, de botanistul P. Mathiolus. În perioada Evului Mediu, cimbrul era așezat sub pernă și folosit ca remediu pentru insomnie și coșmaruri.

Citește și: Ceaiul de cinbrișor – un leac bun pentru afecțiunile respiratorii, gastrointestinale și nervoase

În manuscrisele farmacologie din Chilandar Medical Codex, cimbrul sălbatic apare ca remediu pentru durerile de cap cauzate de răceli, pentru tuse, laringită și afecțiuni digestive. În perioada Renașterii, cimbrișorul a fost folosit ca leac pentru malarie și epilepsie.

Cimbrișorul – utilizări populare

În medicina populară, cimbrișorul este folosit în tuse convulsivă, bronșită, catar respirator și inflamații ale căilor aeriene, reumatism și probleme menstruale. Extern, ajută la reducerea umflăturilor, tratarea rănilor și combaterea eczemelor.

Are proprietăți antihelmintice, antiseptice, antispasmodice, carminative, deodorante, diaforetice, dezinfectante, expectorante, sedative și tonice. Cimbrișorul are efecte bune și asupra circulației sângelui și a imunității.

În scop medicinal se folosesc florile și părțile aeriene, îndeosebi sub formă de ceai sau ulei esențial.

În studiile recente, uleiul esențial de cimbrișor a demonstrat activități antioxidante, antimicrobiene și anticancerigene.

Proprietățile sale antimicrobiene sunt impresionante. Ele se datorează conținutului de timol. Studiile l-au arătat eficient împotriva mai multor microorganisme dăunătoare:

– Stafilococului auriu

– Bacillus subtilis

– Escherichia coli

– Pseudomonas aeurginosa

Un alt compus important din cimbrișor este carvacol. Acesta a demonstrat efecte citotoxice asupra celulelor tumorale.

Citește și: Rețete medicinale din cimbrișor

Un studiu realizat de cercetători din Turcia, a arătat că cimbrișorul induce apoptoza (moartea programată a celulelor) în cancerul de sân.

Oamenii de știință de la Universitatea din Belgrad au descoperit că extractul apos din cimbrișor scade tensiunea arterială la șobolani.

Aceste rezultate s-ar putea aplica și la oameni deoarece corpul șobolanilor răspunde la hipertensiunea arterială în același mod ca și organismul uman.

Cimbrișorul – precauții și contraindicații

Nu există studii pe siguranța cimbrișorului în sarcină și alăptare. De aceea este mai indicat să evitați această plantă dacă sunteți gravidă sau alăptați la sân.

Citește și: Cimbrișorul ajută în bolile nervoase – rețetele Mariei Treben

Cimbrul sălbatic afectează hormonii care controlează funcția glandei tiroidei, și de aceea el ar putea încetini activitatea ei. Dacă suferiți de o afecțiune tiroidiană, este indicat să cereți sfatul medicului înainte să consumați cimbrișor.

Surse:

1. Snežana Jarić, Miroslava Mitrović, and Pavle Pavlović, Review of Ethnobotanical, Phytochemical, and Pharmacological Study of Thymus serpyllum L., Evid Based Complement Alternat Med. 2015; 2015: 101978, published online 2015 Jul 22. doi: 10.1155/2015/101978: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525464/

2. Emedicine Health, Wild Thyme: https://www.emedicinehealth.com/wild_thyme/vitamins-supplements.htm

3. Adam Felman, Natalie Butler, What are the benefits of thyme? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266016.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]