Ceaiuri pentru ficat

Foarte multe persoane caută informații despre cele mai bune ceaiuri pentru ficat, cu scopul de a le folosi pentru detoxifiere sau tratarea unor afecțiuni hepatice.

Ficatul este cel mai mare organ al corpului, având un rol indispensabil în multiple procese fiziologice esențiale. Totodată este extrem de vulnerabil la toxine, microorganisme, deșeuri metabolice și alte materii circulante în fluxul sanguin.

Ceaiuri pentru ficat

Plante pentru ficat

Plantele medicinale sunt folosite pentru tratarea problemelor hepatice în medicina tradițională orientală de mii de ani, precum și în cea occidentală (Avicenna a scris „Canonul Medicinei” în anul 1025 în care a introdus numeroase plante și formule cu efect hepatoprotector).

Studiile științifice au demonstrat eficacitatea unora dintre remediile pentru ficat utilizate în vechime. Armurariul, anghinarea și busuiocul sfânt sunt câteva dintre plantele studiate cu efecte bune în prevenirea sau tratarea bolilor de ficat.

Armurariul este folosit ca agent hepatoprotector și ca remediu pentru tulburările hepatobiliare în țările europene de mai bine de 2.000 de ani. Cel mai vechi raport privind utilizarea plantei ca tratament pentru afecțiunile hepatice și mușcăturile de șarpe datează din vremea grecilor și romanilor antici.

Mai târziu, în Evul Mediu, armurariul a început să fie recomandat în toxicitatea hepatică. Astăzi, Comisia E. a Germaniei susține utilizarea armurariului și a silimarinei (substanța activă din plantă) pentru bolile de ficat induse de toxine și pentru ciroza hepatică, precum și ca remediu de susținere în bolile hepatice cronice.

Studiile au arătat că silimarina are efecte antioxidante și antiinflamatoare, reglează permeabilitatea pereților celulari, stabilizează membranele celulare, stimulează regenerarea ficatului, are efecte anti-fibrotice, imunomodulatoare, antivirale și anticancerigene.

Preparatele din armurariu sunt considerate sigure, bine tolerate, cu puține efecte adverse raportate. Pot fi administrate pe termen lung, fără incidențe majore. Se găsește la magazinele naturiste sub formă de capsule, tinctură sau pudră.

Cunoscut și sub numele de „tulsi”, busuiocul sfânt (Ocimum sanctum) este renumit în sistemele de medicină chineză, indiană, greacă și romană ca un important agent hepatoprotector. Conține numeroși compuși cu efecte antiinflamatoare, antidiabetice, analgezice, antipireptice, antistres, hipolipidemiante, imunomodulatoare și anti-neoplazice.

Unele studii au arătat că asocierea dintre armurariu (similarină) și busuiocul sfânt are efecte sinergice asupra ficatului.

Busuiocul sfânt este considerat o plantă non-toxică și poate fi folosit ca agent protector în chimioterapie sau radioterapie.

Ceaiuri pentru ficat

• Ceai de armurariu – conține silimarină, un compus cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și hepato-regeneratoare; este remediul cel mai popular pentru detoxifierea și repararea ficatului.

• Ceai de turmeric – această plantă are o utilizare istorică în icter și alte afecțiuni hepatice sau biliare; are efecte colagoge și antiinflamatoare, stimulează producția de bilă și descompunerea grăsimilor.

• Ceai de păpădie – studiile au arătat că tratamentul cu rădăcină sau frunze de păpădie are efecte benefice asupra profilului lipidelor și a enzimelor antioxidante; planta ajută ficatul să descompună grăsimile și protejează ficatul împotriva stresului oxidativ.

• Ceai de cicoare – această plantă conține substanțe care protejează ficatul de daunele provocate de stresul oxidativ; este folosită deseori ca înlocuitor pentru cafea.

• Ceai de fenicul – are efecte antiinflamatoare, antispasmodice, diuretice și analgezice; ajută la detoxifierea ficatului, ușurează digestia și calmează spasmele provocate de colici la bebeluși.

• Ceai verde – un studiu din 2015, apărut în World Journal of Gastroenterology a arătat că ceaiul verde ar putea reduce conținutul total de grăsime; totodată, acesta ar putea combate stresul oxidativ și reduce alte simptome ale bolii ficatului gras nonalcoolic.

Citește și Îmbunătățește-ți funcția FICATULUI în 5 pași!

Precauții și contraindicații

Au fost raportate numeroase cazuri de toxicitate hepatică indusă de folosirea unor medicamente, sau chiar a unor suplimente alimentare sau plante medicinale.

Remediile naturiste pot avea efecte secundare, de aceea ele trebuie utilizate doar la indicația unui fitoterapeut sau medic specialist și doar sub formă de produse standardizate, de calitate.

Alimente hepatoprotectoare

Cafeaua este bogată în antioxidanți și s-a dovedit benefică pentru reducerea riscului de ciroză și carcinom hepatic. Totodată, reduce acumularea de grăsime în ficat, crește apărarea antioxidantă a ficatului și ajută la eliminarea enzimelor hepatice de substanțele cauzatoare de cancer. Nu există însă dovezi care să arate că creșterea consumului de cafea protejează ficatul.

Alte alimente benefice pentru ficat:

– merele
– mandarinele
– strugurii roșii
– dudele
– turmericul
– anghinarea
– feniculul
– lemnul-dulce
– ovăzul
– usturoiul
– grepfrutul
– avocado
– bananele
– orzul
– sfecla și sucul de sfeclă
– smochinele
– morcovii
– orezul brun
– lămâia
– papaya
– pepenele verde
– broccoli
– peștele gras
– nucile
– uleiul de măsline

Surse:
1. Fei Xiong and Yong-Song Guan, Cautiously using natural medicine to treat liver problems, World Journal of Gastroenterology. 2017 May 21; 23(19): 3388–3395: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5442075/
2. Yasemin H Balaban, Ceylan Aka, and Ufuk Koca-Caliskan, Liver immunology and herbal treatment, World Journal of Hepatology. 2017 Jun 18; 9(17): 757–770: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5474722/
3. Jon Johnson, Katherine Marengo, What foods protect the liver? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/323915.php
4. Stephen Holt, Teas for Liver Protection and Detox, Natural Wellness: https://www.naturalwellness.com/nwupdate/teas-for-liver-protection-and-detox/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]