Seminţe de Mărar – Beneficii, Tratamente Pentru Femei şi Copii

Mărarul (Anethum graveolens) este menţionat ca plantă medicinală în cele mai vechi tratate de medicină ale lumii. Găsim referiri despre virtuţile sale terapeutice în cultura egipteană, chineză, indiană, tibetană şi dacică.

seminţe de mărar

De la mărar se folosesc frunzele şi seminţele, la prepararea mâncărurilor, murăturilor şi leacurilor medicinale. În farmaciile naturiste se poate găsi ceai din seminţe de mărar sau ulei de mărar.

Mărarul este unul din cele mai puternice calmante naturale ale durerii. Este un bun tonic nervos şi fizic, recomandat în cazuri de depresie, surmenaj psihic, anxietate sau astenie. Dincolo de efectele relaxante şi sedative, mărarul are proprietăţi laxative şi diuretice excepţionale, fiind un leac minunat pentru problemele digestive la adulţi, copii şi bebeluşi.

Beneficiile seminţelor de mărar

Mărarul este unul din cele mai puternice calmante naturale ale durerii. Este un bun tonic nervos şi fizic, recomandat în cazuri de depresie, surmenaj psihic, anxietate sau astenie. Dincolo de efecte relaxante şi sedative, mărarul are proprietăţi laxative şi diuretice excepţionale, fiind un leac minunat pentru problemele digestive la adulţi, copii şi bebeluşi.

Bătrânii noştri cunoşteau foarte bine calităţile terapeutice ale seminţelor de mărar, drept care le foloseau adesea sub formă de ceai de pildă, în zona Munteniei, decoctul din seminţe de mărar era utilizat pentru tratarea umflăturilor şi durerilor la stomac.

Ceaiul preparat din seminţele mărarului este bun şi pentru amelioararea astmului cardiac. Tot pentru bolile de inimă (arterioscleroză) se poate prepara un ceai sau decoct din frunzele mărarului.

Mestecă seminţe de mărar

Seminţele de mărar sunt bogate în calciu şi substanţe anti-bacteriene, cu rol în combaterea osteoporozei şi bacteriilor. În caz de halenă (respiraţie neplăcută), seminţele de mărar se pot mesteca în gură, ca atare. Acestea vor stimula totodată pofta de mâncare şi vor remedia afecţiunile respiratorii. Sunt recomandate în răceli, gripă şi bronşite. Tradiţia populară recomandă un tratament (de 3 ori pe zi) pe bază de seminţe de mărar cu miere pentru tratarea problemelor respiratorii.

> Ceai de seminţe de mărar pentru copii şi bebeluşi

Mărarul relaxează muşchii sistemului gastro-intestinale şi calmează tulburările digestive la sugari. Se asociază foarte bine cu muşeţelul sau ghimbirul. Seminţele de mărar pisate bine se pot da copiilor în caz de limbrici, colici intestinale, gaze, balonare, indigestie sau sughiţ.

Ceaiul din seminţe de mărar pentru copii se prepară dintr-o linguriţă de seminţe la o cană cu apă clocotită. La bebeluşi, doza zilnică recomandată este de 2-10 ml.
Pentru prevenirea tulburărilor digestive la copii, se poate prepara un decoct cu frunze proaspete de mărar. Decoctul are şi efecte sedative, inducând un somn liniştitor copilului.

> Seminţe de mărar pentru femei

Mărarul este una din plantele recomandate de fitoterapeuţi femeilor la menopauză, ca înlocuitor sănătos pentru tratamentele cu hormoni sintetici. Seminţele de mărar sunt o sursă surprinzătoare de fitohormoni, substanţe cu rol în reglarea secreţiilor vaginale, hidratarea pielii şi combaterea pilozităţii în perioada menopauzei. Seminţele de mărar sunt renumite şi pentru că ajută la creşterea sânilor.
Zeama în care se fierb seminţele de mărar se poate bea de femeile care nu au lapte pentru bebeşuşi.

Seminţe de mărar – Contraindicatii şi precauţii

Tratamentele cu extracte de mărar nu sunt indicate femeilor în perioada premenstruală, celor care au fibrom uterin sau cancer genital.

Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. ceva articole despre imbatranirea pielii si colagen??cam ce ar trebui sa consumam? multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.