Cum se prepară corect un CEAI medicinal – sfaturile specialiștilor

Românii folosesc termenul de „ceai” în mod incorect. Acest cuvânt provine de la frunzele unei plante din China – Camellia sinensis, cunoscută ca „planta de ceai”.

Băuturile preparate din plante și apă se numesc în fitoterapie infuzii sau decocturi. Între ele există diferențe importante pe care trebuie să le cunoaștem.

Cum se prepara corect ceaiul medicinal

 

METODA PRIN INFUZARE

Infuzia este ceea ce oameni cred în general că este ceaiul: afundarea plantelor medicinale în apă clocotită pentru câteva minute.

Pentru a obține o infuzie eficientă din punct de vedere terapeutic, specialiștii spun că este necesar să lăsăm plantele la infuzat cât mai mult în apă.

Pentru ca substanțele chimice din plante să poată trece în apă, trebuie să le lăsăm la infuzat cel puțin 10 minute.

Botanistul James Duke și mulți alți fitoterapeuți, recomandă ca infuzarea să dureze câteva ore, sau până ce apa se răcește complet. Cine dorește să bea infuzia caldă, o poate reîncălzi.

Cele mai bune infuzii medicinale sunt cele obținute din plantele proaspete. Acestea se pun într-un borcan (pe jumătate) și se acoperă cu apă clocotită. Se pune capacul și se lasă la infuzat 4-6 ore.

_________________________________

METODA PRIN FIERBERE

Cealaltă metodă este decoctul, adică fierberea. Ea se recomandă doar în cazul rădăcinilor. Infuzia este pentru părțile aeriene ale plantelor (frunze, flori, fructe), pe când decoctul este pentru rădăcină, scoarță, ramuri. Aceste părți sunt mai tari și substanțele fitochimice pe care le conțin se extrag mai greu.

Decoctul înseamnă fierberea plantelor timp de 10-20 de minute.

 

Vezi și CEAIURI medicinale cu efecte puternice împotriva BOLILOR

 

Băuturile amare pot fi îndulcite cu miere de albine, sau aromatizate cu zeamă de lămâie proaspăt stoarsă. Trebuie să știm că sucul de lămâie, datorită naturii sale acide, ajută la eliberarea substanțelor medicinale din plante.

Înainte de a începe o cură cu un anumit tip de ceai, este indicat să cereți sfatul medicului sau al farmacistului. Unele plante pot avea interacțiuni importante cu anumite medicamente, sau pot fi contraindicate în anumite boli.

_________________________________

Sursă: James A. Duke, Cum să preparați corect un ceai, Farmacia Verde, Editura All, pp. 35-36

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.