CEAIUL de BUSUIOC – util în afecțiuni bucale, digestive, nervoase, reno-genitale

Busuiocul (Ocinum basilicum) este una din cele mai iubite plante aromatice din întreaga lume. Uleiurile esențiale pe care le conține sunt folosite de mulți ani în industria alimentară, în parfumerie, în stomatologie și industria produselor destinate îngrijirii sănătății orale.

Constituenții principali ai uleiurilor esențiale din busuioc au dovedit o activitate antibiotică împotriva mai mult tipuri de patogeni: bacterii gram-negative și gram-pozitive, fungi și mucegai.

Ceai de busuioc utilizari

BUSUIOCUL – PROPRIETĂȚI

Busuiocul este de asemenea un bun expectorant, fiind util în tuse. Are și proprietăți febrifuge, diuretice, carminative, antiinflamatoare la nivelul stomacului, intestinelor și rinichilor.

Vizavi de efectele sale înviorătoare asupra spiritului, fitoterapeutul Constantin Milică spunea că busuiocul poate fi folosit de persoanele mâhnite sau cu inima grea.

Acțiunea sa binefăcătoare se datorează efectelor sale tonice și totodată reconfortante și calmante asupra nervilor.

_____________________________

CEAI DE BUSUIOC – INDICAȚII TERAPEUTICE

Busuiocul este folosit fie ca aromatizant în mâncăruri și băuturi, fie ca ceai, în scop terapeutic. În funcție de afecțiune, se poate prepara sub formă de infuzie sau decoct.

Infuzia se obține dintr-o lingură de plantă uscată și mărunțită și 1 pahar (200 ml) de apă clocotită. Se lasă 10 minute la infuzat, după care se strecoară. Se administrează câte 2 căni de ceai cald pe zi, după masă. A doua cană de ceai se bea seara, înainte de culcare.

Indicații terapeutice:

– gripă, bronșită, febră, nas înfundat
– angină pectorală
– astenie
– gastrită
– tulburări stomacale
– colită de fermentație
– colici intestinale
– balonare
– greață, senzație de vomă
– inapetență
– iritabilitate
– nervozitate
– migrene
– insomnie
– dureri articulare, reumatice
– probleme de circulație a sângelui

Pentru dezinfectarea intestinelor și a tubului digestiv, se poate prepara un sirop din 75 g de busuioc și 1 litru de apă.

_____________________________

Pentru uz extern, se va prepara un decoct mai concentrat – o mână de plantă la 1 cană (250 ml) de apă. Se fierbe 2 minute, apoi se mai lasă la infuzat sub capac încă 5 minute.

Se folosește ca apă de gură sau la gargară în următoarele afecțiuni:

– leziuni buco-erozive
– afte bucale
– faringită
– angină
– toxidermie buloasă (apărută în urma medicamentelor)

Acest ceai este recomandat și mamelor care alăptează, datorită efectelor sale de stimulare a glandelor mamare.

_____________________________

Un alt tip de ceai de busuioc este cel preparat din semințe. Se pune la fiert 1 lingură de semințe de busuioc cu 2 căni de apă. Se lasă 5 minute, apoi se stinge focul și se mai infuzează 10 minute. toată cantitatea de ceai rămasă după strecurare se bea în ziua respectivă.

Indicații terapeutice:

– nefrită
– catar urinar
– blenoragie
– leucoree

Citește și Tratamente cu pulbere de BUSUIOC

_____________________________

Surse:

1. Suppakul P, Miltz J, Sonneveld K, Bigger SW., Antimicrobial properties of basil and its possible application in food packaging, Journal of Agricultural Food Chemistry, 2003 May 21;51(11):3197-207: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12744643

2. Farmacia Verde, Leacuri din busuioc: http://www.farmacia-verde.ro/2008/12/07/leacuri-din-busuioc/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.