Cele mai bune CEAIURI pentru INDIGESTIE

Indigestia este una din cele mai frecvente tulburări gastrice. Problema apare în urma unor mese copioase, când alimentele ingerate nu sunt prelucrate complet.

Cauza indigestiei poate fi o inflamație a mucoasei stomacale, o constipație sau diaree, o afecțiune a pancreasului sau digestie leneșă.

Ceaiuri indigestie

CEAIURI PENTRU INDIGESTIE

Fitoterapia propune în caz de indigestie câteva plante care au efect stimulator asupra secrețiilor gastrointestinale și a digestiei.

Totodată, sunt utile speciile cu proprietăți calmante, care pot ușura durerile și spasmele, ajutând la eliminarea gazelor intestinale care produc disconfort abdominal.

____________________________

• Ceai de mentă (Mentha piperita) – se folosesc 2 linguri de frunze uscate la 2 căni de apă clocotită; se lasă la infuzat câteva minute și apoi se strecoară; cantitatea de ceai se împarte în 4-5 rații egale, care se vor bea pe parcursul zilei; acest ceai se poate înlocui cu ceai de roiniță.

• Ceai de coada-șoricelului (Achilea millefolium) – se pun 2 lingurițe de flori uscate la infuzat în 200 ml de apă clocotită, timp de 10 minute; se administrează câte 3 căni de ceai pe zi; este util în greață, indigestie, diaree, hemoragii interne, disfuncții digestive.

• Ceai de cimbrișor (Thymus serpyllum) – se pun 2 lingurițe de plantă uscată la infuzat în 2 căni de apă clocotită, timp de 10 minute; se beau câte 2 căni de ceai pe zi, înaintea meselor.

• Ceai de angelică (Angelica archangelica) – se pune 1 lingură de rădăcină uscată și măcinată la fiert cu 200 ml de apă clocotită; se fierbe 2-3 minute, apoi se infuzează sub capac încă 10 minute; se bea ½ cană de ceai cald înainte de masă.

• Ceai de anason, chimion sau fenicul – se folosește 1 linguriță de fructe uscate și măcinate la 1 cană cu apă clocotită; se lasă 10 minute la infuzat; se bea câte ½ cană de ceai înainte de mesele principale ale zilei.

• Ceai mixt:

– flori de coada-șoricelului
– frunze de mentă
– ținatură
– fructe uscate de chimion
– fructe uscate de fenicul

Plante se amestecă în cantități egale. Se folosește 1 linguriță de amestec (măcinat prin râșnița electrică de cafea) la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat 10 minute. Doza este de ½ cană de ceai cald, de 3 ori pe zi, care se bea înainte de masă.

______________________________

După declanșarea indigestiei, se recomandă repaus alimentar. Se vor consuma doar lichide, apoi supe, piureuri de legume (morcov, cartof, dovleac), după care carne fiartă, pâine albă prăjită și compoturi.

La fiecare masă se administrează câte 1 pahar cu apă caldă și puțin suc de lămâie.

Citește și  Indigestia – cele mai bune tratamente naturiste

______________________________

Sursă: Constantin Milică, Indigestiile și crampele stomacale, Medicină Naturistă, Vol. 1, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 196-198

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.