CEAI de MUȘEȚEL cu SCORȚIȘOARĂ și GHIMBIR – antiinflamator, antidepresiv, antidiabetic
Mușețelul este una din cele mai vechi plante folosite în scop medicinal, bine documentată științific. Deși este cunoscut în mod deosebit ca un remediu pentru afecțiunile gastrointestinale, acțiunile sale farmacologice vizează mult mai multe sisteme.
Principalii compuși regăsiți în mușețel sunt flavonoidele: apigenina, quercetina, patuletina, luteolina și glucozidele lor.
Are proprietăți antiinflamatoare, antimicrobiene, astringente, antioxidante și antiplachetare. Preparatele pe bază de mușețel sunt folosite în inflamații, spasme musculare, tulburări menstruale, insomnie, ulcere, dureri reumatice, răni și hemoroizi.
Un studiu din 2014 realizat de cercetătorii pakistanezi pe șobolani diabetici a arătat că ceaiul de mușețel reduce nivelul glucozei, iar consumul zilnic ar putea ajuta în hiperglicemie.
Studiile pe animale au mai arătat că mușețelul reduce inclusiv colesterolul și are o acțiune antimutagenică și anxiolitică.
Ceaiul de mușețel alungă insomnia, reduce stresul, mărește puterea imunitară a organismului și calmează nervii. Totodată, elimină gazele stomacale și îmbunătățește digestia.
Un studiu din 2012, efectuat de cercetători din Philadelphia, a arătat că această plantă are o activitate antidepresivă semnificativă în plus față de activitatea anxiolitică (anti-anxietate).
__________________________
CEAI DE MUȘEȚEL CU SCORȚIȘOARĂ ȘI GHIMBIR
Acest ceai ar putea fi cu siguranță un adjuvant binevenit pentru persoanele cu glicemia sau colesterolul mare, dat fiind că și celelalte ingrediente – scorțișoara și ghimbirul ajută la combaterea acestor tulburări.
Totodată, ceaiul are efecte antiinflamatoare și poate fi util în diferite boli care au la bază o inflamație.
Ingrediente
• 1-2 lingurițe de mușețel
• ½ linguriță de scorțișoară măcinată
• ¼ linguriță de ghimbir măcinat
• 350 ml de apă clocotită
Preparare
Puneți apa la fiert. Când clocotește, adăugați mușețelul și stingeți focul. Lăsați la infuzat sub capac 5-10 minute, apoi strecurați. Adăugați scorțișoara și ghimbirul și amestecați.
Ceaiul se poate îndulci cu miere.
__________________________
Surse:
1. Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar and Sanjay Gupta, Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, Mol Med Report. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/
2. Khan SS, Najam R, Anser H, Riaz B, Alam N., Chamomile tea: herbal hypoglycemic alternative for conventional medicine, Pak J Pharm Sci. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25176245
3. McKay DL, Blumberg JB., A review of the bioactivity and potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.), Phytother Res. 2006: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16628544
4. Jay D. Amsterdam, Justine Shults, Irene Soeller, James Mao, Kenneth Rockwell and Andrew B. Newberg, Chamomile (Matricaria recutita) May Have Antidepressant Activity in Anxious Depressed Humans – An Exploratory Study, Altern Ther Health Med. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3600408/
5. Superlife – Hunting for Health, Easy-Does-It Ginger Cinnamon Chamomile Tea: http://www.superlife.com/easy-does-it-ginger-cinnamon-chamomile-tea/