CEAIUL de CIMBRIȘOR calmează TUSEA, DURERILE stomacale și menstruale

Cimbrișorul, cunoscut și sub numele de „cimbru sălbatic” și denumit științific „Thymus Serpyllum”, este unul din cele mai populare remedii pentru afecțiuni comune.

CIMBRIȘORUL – PROPRIETĂȚI

Principalii compuși din cimbrișor sunt uleiurile volatile, carvacrolul, timolul și fenolii.

Ceai de cimbrisor utilizari

 

Beneficiile sale diverse se datorează acțiunilor sale farmacologice variate: antivirale, antiseptice, dezinfectante, expectorante, antioxidante, sedative, diuretice, depurative (purifică sângele), antispasmodice și tonice.

___________________________

CIMBRIȘORUL – UTILIZĂRI TERAPEUTICE

Este folosit în medicina tradițională îndeosebi pentru probleme respiratorii și digestive. Datorită efectelor sale antitusive și expectorante, este util în tusea spastică, astmul bronșic, bronșită și inflamația căilor aeriene, infecții, amigdalită și faringită.

Cimbrișorul poate fi administrat și pentru stimularea imunitară și tratarea infecțiilor. Ajută la îmbunătățirea somnului și a circulației sangvine. Totodată, contribuie la scăderea colesterolului.

La nivel digestiv, planta reduce gazele și balonarea, fiind recomandat în indigestie și colici. Este deosebit de eficient în gastroenterită și reflux de acid.

Consumul ceaiului de cimbrișor are beneficii și asupra cavității bucale. Datorită conținutului de timol, reduce formarea cariilor, a plăcii bacteriene și inflamațiile gingivale. În plus, combate mirosul neplăcut al gurii (halena).

___________________________

CEAIUL de CIMBRIȘOR – PREPARARE și ADMINISTRARE

Ceaiul de cimbrișor se prepară dintr-o linguriță de plantă și 1 cană cu apă clocotită. Pentru eliminarea toxinelor și a paraziților intestinali, se administrează dimineața, pe stomacul gol.

Ceaiul de cimbrișor calmează durerile de stomac, durerile menstruale, crampele intestinale șicombate constipația.

Îl putem folosi și sub formă de gargară, pentru afecțiunile gâtului. Se folosesc 3-4 lingurițe de plantă la 1 cană cu apă.

Poate fi aplicat și extern, direct pe piele, pentru combaterea germenilor sau tratarea rănilor, eczemelor, entorselor și artritei.

Cititi mai multe rețete terapeutice cu cimbrișor 

Atenție, cimbrișorul nu trebuie folosit sub nici o formă de femeile însărcinate.

___________________________

Surse:

1. Webmd, WILD THYME: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-702/wild-thyme

2. Herbpathy, Wild Thyme herb uses, benefits, cures, side effects, nutrients: https://herbpathy.com/Uses-and-Benefits-of-Wild-Thyme-Cid3061

3. Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 13, 10 decembrie 2016 – 10 februarie 2017, Editura Lumea Credinței, pp. 41-42

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.