Ceai de PĂTRUNJEL verde – beneficii și mod de preparare
Pătrunjelul este un zarzavat care poate adăuga nu doar o aromă plăcută mâncărurilor, ci și numeroși nutrienți importanți pentru organism.
Ca plantă medicinală, se adresează unei game variate de afecțiuni, datorită proprietăților sale antioxidante, detoxifiante, diuretice, antiinflamatoare, antitumorale, stimulente, antispasmodice și relaxante.
În frunzele de pătrunjel găsim cantități mari de vitamina K (importantă pentru densitatea osoasă și sistemul cardiovascular), vitamina A și vitamina C, fier și sulf. Conține de asemenea eugenol, limonen, apigenină, luteolină, uleiuri volatile (miristicină) și alți compuși activi.
___________________
Cel mai cunoscut efect al pătrunjelului este cel diuretic. Un studiu din 2002, publicat în Journal of Ethnopharmacology, a arătat că ceaiul de pătrunjel administrat la șobolani a crescut cantitatea de urină. Creșterea diurezei este importantă în afecțiuni precum pietre la rinichi sau la bilă, icter sau obezitate.
Bogat în antioxidanți, pătrunjelul poate ajuta la combaterea inflamațiilor și a cancerului. Un articol publicat în anul 1999 în British Journal of Nutrition a arătat că persoanele cu o dietă săracă în alimente antioxidante care au consumat pătrunjel zilnic au prezentat o scădere a markerilor de stres oxidativ.
Unul din cei mai abundenți antioxidanți pe care pătrunjelul îi conține este apigenina, care poate stopa multiplicarea cancerului de sân.
___________________
Ceai de pătrunjel verde – beneficii
Datorită conținutului bogat în fier, ceaiul de pătrunjel poate ajuta la îmbunătățirea circulației sangvine și prevenirea anemiei.
Ca și alte remedii diuretice, pătrunjelul ajută la eliminarea rapidă din corp a excesului de toxine, săruri, grăsimi și apă, îmbunătățind astfel funcția rinichilor.
Ceaiul de pătrunjel are multiple beneficii asupra organismului:
– elimină toxinele din corp
– stimulează sistemul imunitar
– îmbunătățește vederea
– protejează împotriva bolilor cronice
– previne formarea tumorilor
– susține sănătatea inimii
– reduce inflamațiile
– împrospătează respirația
– combate astmul
– reglează menstruația
– reduce riscul defectelor de naștere
______________________
Deși este un remediu important pentru multă lume, ceaiul de pătrunjel este contraindicat femeilor gravide, persoanelor cu afecțiuni renale sau care urmează un tratament cu medicamente pentru subțierea sângelui.
______________________
Cum se prepară ceaiul de pătrunjel
Ingrediente
• 30 g de frunze de pătrunjel (verzi sau uscate)
• 1 litru de apă
• suc de lămâie și miere, după gust
Preparare
Puneți apa la fiert. Îndepărtați frunzele de pe codițe și când apa începe să clocotească, puneți-le în vas. Lăsați-le să fiarbă 1 minut. Stingeți focul și lăsați plantele la infuzat sub capac încă 10 minute.
______________________
Surse:
1. Organic Facts, 10 Incredible Benefits Of Parsley Tea: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/parsley-tea.html
2. LIVE STRONG, What Are the Health Benefits of Parsley Tea? https://www.livestrong.com/article/263126-what-are-the-health-benefits-of-parsley-tea/
O dată scrie ca imbunatateste functia rinichilor apoi se scrie ca e contraindicat celor cu afectiuni remake,ce sa mai intelegem?
Spune că datorită efectului diuretic îmbunătățește funcția rinichilor. Dar nu este indicat care au deja boli renale grave.