CEAIUL de BUSUIOC – înlătură stările de neliniște, agitație, dureri de cap, tulburări digestive

Busuiocul este una din cele mai iubite plante aromatice. Poporul român îi păstrează un loc de cinste în casele lor, punându-l la icoane.

Din punct de vedere terapeutic, busuiocul poate fi folosit și ca plantă de leac pentru prevenirea sau chiar tratarea unor probleme de sănătate.

Busuioc

Bogat în ulei esențial

Academicianul Ovidiu Bojor prezintă câteva din proprietățile busuiocului în cartea sa „Plante și miresme biblice”, datorate în mare parte uleiului esențial pe care îl conține în cantități mari.

Uleiul din busuioc este la rândul lui bogat în compuși valoroși din punct de vedere terapeutic: metil cavicol, linalol, a-pinen, cinamat de metil, camfor, eugenol, acid oleanolic, limonene, citronelol, anetol și beta-sitosterol.

____________________________

Profesorul Ovidiu Bojor susține că, deși s-au realizat prea puține studii pe busuioc, în medicina tradițională este considerat un bun stimulent pentru digestie, antiseptic intestinal, carminativ, diuretic, antiinflamator la nivel renal și intestinal, febrifug, antifungic și galactagog.

Este folosit în numeroase afecțiuni:

– dureri de cap sau migrene
– guturai, bronșită acută sau cronică
– balonare, colici intestinale
– colită de fermentație
– anorexie
– infecții urinare
– candidoze

__________________________

Util împotriva infecțiilor

Cercetătorii polonezi au testat uleiul esențial de busuioc și cel de rozmarin împotriva tulpinii standard de Escherichia coli, precum și împotriva a alte 60 de tulpini clinice ale acestei bacterii, obținute de la pacienți cu infecții localizate la nivelul tractului respirator, a cavității abdominale, a tractului urinar și a pielii.

Rezultatele au arătat că ambele tipuri de uleiuri au fost eficiente împotriva tulpinilor de E.coli testate, însă uleiul de busuioc a avut o eficiență mai mare.

Și cercetătorii bulgari au testat efectele uleiului esențial de busuioc împotriva unor tulpini de bacterii rezistente la tratamentele convenționale, precum Stafilococ, Enterococus și Pseudomonas. Busuiocul a avut un efect puternic de inhibare a bacteriilor.

____________________________

Echilibrează sistemul nervos

Biologul și cercetătorul româna Virginia Ciocan cataloghează busuiocul drept o plantă adaptogenă, capabilă să stimuleze imunitatea și capacitatea organismului de a se repara singur.

Busuiocul ajută îndeosebi la echilibrarea sistemului nervos la persoanele suprasolicitate. În consecință, acționează benefic și asupra altor sisteme, precum cel endocrin, digestiv, respirator sau circulator.

[wcepe_products ids=’13107′ button=’Cumpără aici’]

____________________________

Ceai de busuioc pentru neliniște, dureri de cap

Cel mai simplu mod de a-l folosi în scop terapeutic este sub formă de infuzie. Se folosesc 1-2 lingurițe de frunze proaspete sau uscate la 1 cană cu apă clocotită. Se lasă la infuzat câteva minute, și se administrează în stări de agitație sau neliniște, în dureri de cap sau migrene.

Este de asemenea recomandat în perioada alăptării pentru stimularea lactației.

Se poate utiliza și extern, în candidozele bucale, sub formă de gargară.

 

____________________________

Surse bibliografice:

1. Sienkiewicz M., Łysakowska M, Pastuszka M, Bienias W, Kowalczyk E., The potential of use basil and rosemary essential oils as effective antibacterial agents, Molecules. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23921795

2. Opalchenova G., Obreshkova D., Comparative studies on the activity of basil–an essential oil from Ocimum basilicum L.–against multidrug resistant clinical isolates of the genera Staphylococcus, Enterococcus and Pseudomonas by using different test methods, J Microbiol Methods. 2003: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12732427

3. Ovidiu Bojor, Dumitru Răducanu, Plante și Miresme Biblice, Busuiocul, Editura Fiat Lux, p. 29

4. Virginia Ciocan, Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Busuioc, Editura Universitară, București, 2012, pp. 134-135

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.