CEAI pentru afecțiuni GASTRO-INTESTINALE – balonare, gaze, indigestie, crampe, reflux, ulcer

Această formulă de ceai conține doar trei plante, renumite pentru efectele lor binefăcătoare asupra tractului gastrointestinal: mușețel, fenicul și chimen.

Plantele aromatice și îndeosebi semințele lor sunt deosebit de utile în tratarea simptomelor de balonare, dureri, spasme sau crampe stomacale, flatulență, gaze, reflux gastroesofagian sau alte tulburări digestive.

Ceai pentru stomac

Mușețel. Apreciat încă din vechime ca un relaxant digestiv, mușețelul a fost folosit pentru tratarea numeroaselor tulburări gastrointestinale, precum flatulență, indigestie, diaree, anorexie, greață, vomă, rău de mișcare, gaze, colicilor.

Este un remediu bun pentru colici și febră la copii, stomac deranjat, ulcer, iritații gastroinestinale și crampe stomacale.

Mușețelul ajută în special la eliminarea gazelor și calmarea stomacului. Înzestrat cu proprietăți antispasmodice, mușețelul relaxează musculatura netedă de la nivelul intestinelor și a stomacului.

Unele studii au arătat că această plantă inhibă inclusiv bacteria asociată cu apariția ulcerelor stomacale – Helicobacter pylori.

Datorită acțiunii sale calmante, ceaiul de mușețel poate fi folosit și pentru reducerea crampelor menstruale și inducerea somnului. Ca adjuvant digestiv, se poate bea între mese, de 3-4 ori pe zi.

_______________________________

Fenicul. Semințele acestei plante, denumire științific Foeniculum vulgare, sunt folosite de secole ca aliment și remediu în diferite sisteme de medicină tradițională – chineză, indiană, egipteană și greacă.

Semințele de fenicul sunt apreciate pentru calitățile lor terapeutice în domeniul gastrointestinal, fiind cunoscute îndeosebi ca remediu pentru gaze la bebeluși.

Au proprietăți carminative – prin care previn sau elimină gazele din intestin. Sunt folosite în dureri abdominale, gastroenterită, hernie, indigestie, arsuri stomacale, aciditate stomacală scăzută, constipație.

_______________________________

Chimen. Semințele de chimen sunt bogate în fibre, uleiuri esențiale și numeroși compuși responsabili pentru beneficiile lor digestive (caveoline, carvone, limonen, pinen, carveol, tujon, aldehide).

Sunt utilizate în cele mai comune probleme stomacale, precum indigestie, balonare, constipație, diaree sau sindromul colonului iritabil.

Semințele de chimen ajută totodată la scăderea în greutate, reducerea grăsimii corporale și a circumferinței taliei, și creșterea masei musculare.

________________________________

Ceai pentru stomac – rețetă

Ingrediente

• 50 g de mușețel (flori)
• 50 g de fenicul (semințe)
• 50 g de chimen (semințe)

Preparare

Amestecați toate plantele într-un bol și păstrați-le într-un borcănel de sticlă sau într-o pungă de hârtie. Această cantitate ajunge pentru câteva săptămâni de utilizare zilnică.

Pentru a prepara o cană cu ceai, folosiți 2-3 linguri de amestec de plante (circa 4 g). Puneți plantele într-o cană și turnați peste apă clocotită. Acoperiți și lăsați la infuzat cel puțin 10 minute.

Strecurați și consumați ceaiul cât mai cald. Se poate aromatiza cu puțină miere.

______________________

Surse bibliografice:

1. LIVE STRONG, Chamomile Tea & Digestion: https://www.livestrong.com/article/434006-chamomile-tea-digestion/

2. Janmejai K Srivastava, Eswar Shankar and Sanjay Gupta, Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future, Mol Med Report. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2995283/

3. LIVE STRONG, Is Fennel Seed Good for the Digestive System? https://www.livestrong.com/article/443060-is-fennel-seed-good-for-the-digestive-system/

4. Healthy Focus, 6 Science Backed Health Benefits of Caraway Seeds- 2018 Research: https://healthyfocus.org/health-benefits-of-caraway-seeds/

5. Richard Whelan, GI Tea Recipe: http://www.rjwhelan.co.nz/articles/GI_tea_recipe.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.