Persoanele care beau zilnic CEAI de SALVIE nu suferă niciodată de CONSTIPAȚIE – dr. Constantin Milică

Constipația poate să apară la persoanele care au o dietă săracă în fibre sau un stil de viață sedentar. Această problemă digestivă poate fi cauzată de asemenea de deshidratare, călătorii îndelungate, stres, tulburări de dispoziție sau anxietate.

Există și anumite probleme de sănătate care pot predispune la constipație, precum sindromul colonului iritabil sau alte afecțiuni intestinale, boli tiroidiene, fibroză chistică, probleme neurologice.

Ceai de salvie constipatie

Episoadele de constipație pot fi mai frecvente la persoanele care au hemoroizi și la femeile însărcinate.

În unele cazuri, constipația poate fi un efect secundar al anumitor medicamente, precum antidepresive, antihistaminice sau antiacide.

___________________

Remedii naturiste pentru constipatie

Laxativele de sinteză nu sunt indicate decât în constipația severă sau îndelungată, nerezolvabilă pe cale naturală.

În cazul unui episod ocazional de constipație, se recomandă remedii naturiste, precum ceaiuri sau anumite preparate culinare care pot înlesni evacuarea scaunului.

Ceaiurile sunt de preferat deoarece sunt ușor de administrat, nu au efecte secundare grave și ajută la calmarea sau destinderea organismului stresat.

Fitoterapeutul Constantin Milică recomandă în primul rând salvia, despre care spune că are o eficiență cunoscută încă din vechime. Persoanele care consumă în fiecare zi ceai de salvie au șanse slabe să sufere de constipație. În constipația deja prezentă se pot bea câte 2-3 căni de ceai de salvie pe zi.

Alte plante cu efecte laxative frecvent prescrise pentru constipație sunt: senna, florile de soc, cicoarea (flori sau rădăcină), porumbar (flori), cimbrișor (frunze), aloe vera (frunze), frasin (frunze), anghinare (frunze), lemn-dulce (rădăcină), rădăcină de obligeană (sub formă de pulbere, 1 vârf de cuțit cu un pahar de apă rece, pe stomacul gol).

În ceea ce privește alimentația, se recomandă consumul de alimente bogate în fibre, precum cereale integrale (nerafinate), tărâțe de cereale, nuci, semințe (de in, de mărar, de fenicul, de anason, de chimion), fructe proaspete și mai ales fructe uscate (prune uscate).

___________________

Precauții și contraindicații

Atenție, ceaiul de salvie nu trebuie consumat în cure mai lungi de 10 zile, deoarece planta conține ulei volatil bogat în tuiol și tuionă – două substanțe neurotoxice în cantități mari, care pot afecta sistemul nervos.

___________________

Surse bibliografice:

1. Constantin Milică, Medicina Naturistă, Vol. 1, Constipațiile, Editura Doxologia, Iași, 2013, pp. 238-239

2. Health Line, Teas for Constipation Relief: https://www.healthline.com/health/digestive-health/tea-for-constipation#tea

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. Frunzele proaspete cum le putem folosi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.