CEAIUL de PĂDUCEL – cel mai bun SEDATIV cardiac, pentru liniștirea inimii

În contextul în care bolile cardiovasculare au devenit una din cauzele principale ale deceselor premature în lumea occidentală, oamenii de știință au început să-și axeze tot mai mult cercetările pe plante și substanțe naturale care pot ajuta la prevenirea și tratarea afecțiunilor inimii.

Numeroase studii clinice au demonstrat că păducelul este un agent potențial eficient, sigur și non-toxic în tratamentul bolilor cardiovasculare și a ischemiei cardiace.

Această plantă este un cardiotonic de acțiune lentă. Efectele sale terapeutice se datorează în principal activității sale antioxidante puternice. Principalii compuși bioactivi sunt flavonoidele și prociandinele oligomerice.

Studiile epidemiologice au arătat o legătură importantă între creșterea aportului de flavonoide din dietă și reducerea mortalității din cauza bolilor coronariene.

Rezultatele mai multor studii in vivo și in vitro sugerează că extractele de păducel au proprietăți farmacologice anti-inflamatoare, vasodilatatoare, vaso-relaxante, anti-aritmice, anti-agregante, cardioprotectoare, hipolipidemice și hipotensive.

Administrarea extractelor de păducel la pacienții cu forme ușoare de insuficiență cardiacă a îmbunătățit simptomele clinice și starea generală de bine.

Păducelul reduce migrația și proliferarea celulelor mușchilor netezi, protejează împotriva leziunilor ischemice și îmbunătățește starea pacienților cu forme ușoare de insuficiență cardiacă, hipertensiune arterială și hiperlipidemie.

Utilizările medicinale ale păducelului pentru tratamentul bolilor cardiovasculare datează din anul 1800

Unele surse susțin că această plantă poate fi folosită ca terapie alternativă pentru diferite afecțiuni cardiace, precum angină, hipertensiune arterială, hiperlipidemie, aritmie și insuficiență cardiacă congestivă.

Păducelul acționează benefic atât asupra sistemului cardiovascular, cât și asupra celui nervos. Călugării asiatici foloseau florile și frunzele de păducel cu câteva secole în urmă pentru prepararea de remedii calmante pentru inimă și creier.

În medicina tradițională, păducelul este folosit ca remediu pentru diaree, boli ale vezicii biliare, insomnie și astm. Chinezii îl utilizează pentru probleme digestive, grăsimi crescute în sânge (colesterol și trigliceride), circulație deficitară și dispnee.

__________________________________________________________________________________________________________

→ Mod de administrare

Maicile de la Mănăstirea Petroșnița ne oferă o rețetă de infuzie combinată de păducel pentru calmarea inimii.

Se pun 2 linguri de pulbere de păducel în 250 ml de apă rece și se lasă 12 ore. A doua zi, se strecoară maceratul și se pune deoparte. Pulberea rămasă după filtrare se fierbe cu încă o cană de apă timp de 5 minute, apoi se strecoară. 

Se amestecă cele două extracte și se strecoară din nou, printr-o sită sau printr-un tifon mai des. Rezultă circa 500 ml de infuzie de păducel, cantitate care se bea pe parcursul unei zile, cu înghițituri rare.

Tinctura de păducel este indicată pentru nevroza cardiacă, palpitații, tahicardie paroxistică, edeme cardiace, nervozitate și oboseală cronică.

______________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Păducelul este bine tolerat. Poate însă interacționa cu medicamentele anti-hipertensive, anti-aritmice, anti-hiperlipidemice și cu Digoxin.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Jie Wang, Xingjiang Xiong, and Bo Feng, Effect of Crataegus Usage in Cardiovascular Disease Prevention: An Evidence-Based Approach, Evid Based Complement Alternat Med. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3891531/

2. Mary C. Tassell, Rosari Kingston, Deirdre Gilroy, Mary Lehane and Ambrose Furey, Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease, Pharmacogn Rev. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249900/

3. Dahmer S., Scott E., Health effects of hawthorn, Am Fam Physician. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20148500

4. Mariana Borloveanu, Păducelul – un tonic cardiac fără efecte secundare, Rețete & Leacuri Mănăstirești, Nr. 12, 10 octombrie – 10 decembrie 2016, pp. 28-29

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.