CEAI tonic din MĂCEȘE și GRÂU – anticancerigen, antiinflamator, revitalizant
Acest ceai este ușor atipic, datorită adaosului de cereale. Grâul este un ingredient oarecum inedit pentru o astfel de băutură. Însă în combinație cu măceșele, obținem un remediu fortifiant de excepție.
Rețeta a fost culeasă din cartea lansată de Centrul Medical Naturalia, care cuprinde numeroase rețete benefice sănătății, din ingrediente naturale integrale.
Doctorul Pavel Chirilă, unul din autorii care au contribuit la lansarea acestui volum consideră că măceșele reprezintă una din cele mai bune surse de magneziu din natură.
Totodată, aceste fructe sunt renumite pentru concentrația extrem de mare de vitamina C pe care o conțin. În măceșe găsim o mulțime de antioxidanți (flavonoide, carotenoide, antocianini, catechine), vitamina E, vitamina K, și minerale prețioase, precum calciu și zinc.
Toată această pleiadă de nutrienți contribuie la susținerea sistemului imunitar, la protejarea și vindecarea organismului de diverse boli.
Datorită nivelurilor mari de flavonoide, măceșele au efecte antiinflamatoare și pot reduce durerile și rigiditatea articulațiilor.
Fitosterolii, carotenoizii, tocotrienolii și compușii polifenolici din măceșe exercită efecte protectoare împotriva bolilor de inimă și a cancerului.
Măceșele conțin foarte multă pectină, un tip de fibre solubile care scad la rândul lor riscul afecțiunilor cardiovasculare.
Preparatele pe bază de măceșe sunt utile în mod deosebit împotriva răcelilor, gripei și a infecțiilor respiratorii, împotriva diareii și a tulburărilor tractului urinar.
_______________________________________________________________________________________________________
Ingrediente
• 50 g de măceșe
• 50 g de grâu
• 1-2 linguri de miere
Preparare
Măceșele se zdrobesc și se pun la înmuiat într-un vas cu 600 ml de apă fierbinte. Se acoperă și se lasă peste noapte.
A doua zi, se aleg boabele de grâu, se spală și se pun într-o crăticioară cu 600 ml de apă. Se fierbe timp de 15 minute, apoi se stinge focul, se pune capacul și se mai lasă la infuzat încă o oră, după care se strecoară.
Strecurați și apa în care au stat măceșele și amestecați-o cu apa în care a fiert grâul.
După ce s-a răcorit, adăugați mierea de albine și amestecați până la omogenizare.
Cantitatea de ceai obținută se administrează pe parcursul a 1-2 zile. Se păstrează în frigider sau într-un loc rece, iar în momentul consumului se încălzește ușor.
_______________________________________________________________________________________________________
Surse:
1. Centrul Medical Naturalia, Ceai tonic Naturalia, Conceptul alimentului integral, Rețete, Editura Christiana, București, 2015, p. 96
2. Vegetarian Nutrition Info, Rose Hips – Medicine for Heart & Body: https://vegetarian-nutrition.info/rose-hips/
3. Scratch Mommy, Learn About Rosehip Benefits & Uses: http://www.scratchmommy.com/learn-about-rosehip-benefits-uses/