CEAIURI medicinale cu efecte puternice împotriva BOLILOR

Ceaiurile din plante au constituit întotdeauna un mijloc natural de prevenire sau chiar tratare a bolilor. Astăzi, servirea unei căni de ceai dimineața a devenit un adevărat tabiet.

Specialiștii ne atrag atenția asupra faptului că ceaiurile nu trebuie considerate la fel de inofensive precum apa. Doar ceaiurile de fructe sunt băuturi „alimentare” care pot fi consumate zilnic.

Ceaiurile din plante au efecte medicinale, ceea ce înseamnă că pot fi și benefice, dar și dăunătoare dacă sunt administrate în mod regulat.

Unele persoane greșesc atunci când iau medicamentele cu ceai neștiind că unele plante pot interacționa cu unele medicamente (îndeosebi cu anti-hipertensivele, antiagregantele și cu anticoagulantele).

Ceaiurile de plante trebuie consumate la două ore înainte sau după administrarea medicamentelor.

_______________________________________________________________________________________________________

• Ceai de pelin 

Este un remediu popular pentru viermi intestinali, inapetență în anorexie nervoasă, flatulență, dureri stomacale, icter și indigestie, boala Crohn, tulburări biliare, convalescență, insomnie și anemie.

Studiile au arătat că pelinul ucide celulele canceroase și combate malaria. Cercetările in vitro au arătat că uleiurile esențiale pe care le conține luptă împotriva mai multor tipuri de bacterii, inclusiv E. coli și Salmonella.

Ceaiul se prepară din ½ linguriță de plantă și 150 ml de apă fierbinte. Se lasă la infuzat 10 minute. Se bea cu jumătate de oră înainte de mese fără zahăr.

Pentru evacuarea bilei în duoden ceaiul se bea după mese.

• Ceai de nalbă 

Nalba conține pectine, amidon, monozaharide, dizaharide, mucilagiu, flavonoide, antioxidanți, cumarine, taninuri și mulți aminoacizi. Extractele obținute din rădăcinile și florile plantei au efecte antibacteriene, antifungice, antiinflamatoare, antimicrobiene, antivirale, antifungice, antitusive și antioxidante.

Extractele apoase (ceaiul) este util în scăderea grăsimilor, reducerea inflamațiilor, ulcerelor gastrice și stimularea imunității împotriva bacteriilor, fungilor și virusurilor.

Efectele vindecătoare remarcabile ale rădăcinii de nalbă mare se datorează în mare parte conținutului bogat în mucilagii.

Datorită acțiunii emoliente și expectorante, planta este utilă în tusea iritativă, dureri în gât, inflamații ale mucoaselor cavității bucale și a tractului gastrointestinal.

Ceaiul se prepară „la rece”, pentru a extrage acest mucilagiu vindecător. Se pun 2-3 lingurițe de plantă mărunțită la înmuiat în 200 ml de apă rece. Se lasă câteva ore, sau peste noapte, apoi se strecoară. Se încălzește înainte de consum.

• Ceai de mesteacăn

Cunoscut pentru efectele sale diuretice, ceaiul de mesteacăn alb este recomandat în calculi renali și urinare. Studiile pe șoareci au arătat că acidul betulinic, extras din scoarța mesteacănului alb este un stimulator imunitar semnificativ. Crește activitatea macrofagelor,

Se pun 3-4 lingurițe de plantă mărunțită la infuzat în 200 ml de apă clocotită. După 15 minute se strecoară și se beau câte 3-4 căni pe zi.

Pe durata curei cu ceai de mesteacăn se recomandă creșterea consumului de apă, pentru a suplini pierderea de lichide prin diureză.

• Ceai de gălbenele

Gălbenelele sunt înzestrate cu proprietăți medicinale din cele mai diverse și puternice: antiinflamatoare, antibacteriene, emoliente, calmante, antioxidante, spasmolitice, antivirale și anticancerigene.

Sunt utile în afecțiuni ale cavității bucale (gingivită, carii dentare), gastrice, urinare, hepatice, cutanate. Ceaiul se prepară din 2 lingurițe de plantă și 200 ml de apă clocotită. Se lasă la infuzat 15 minute.

• Ceai de armurariu

Armurariul este unul din cele mai bune remedii pentru bolile ficatului – hepatite, ciroze, steatoze hepatice.

Pe lângă faptul că ajută la vindecarea leziunilor ficatului, are și efecte hepato-protectoare și regeneratoare.

Cel mai indicat este să-l administrăm sub formă de extract hidro-alcoolic (tinctură), întrucât ceaiul nu conține suficientă silimarină (substanța activă din armurariu).

Ceaiul este indicat în schimb în afecțiunile biliare. Se beau câte 3-4 căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese.

• Ceai de chimen

Grație conținutului bogat în ulei volatil, chimenul este un remediu util în colici, flatulență, dispepsie, tulburări digestive și anorexie. Are efecte spasmolitice, colagoge, carminative și stomahice. Totodată, acesta stimulează lactația.

Se beau câte 2-4 căni de ceai cald pe zi, între mese.

• Ceai de crușin

Datorită acțiunilor sale laxative și purgative puternice, crușinul este recomandat în cazurile de constipație acută și cronică. Nu trebuie folosit pe perioade lungi de timp, ci doar ocazional, în situații critice, deoarece poate duce la pierderea de potasiu și probleme intestinale.

Se folosește ½ linguriță de plantă la 200 ml de apă clocotită. Pentru a obține un efect purgativ, se folosește 1 linguriță de plantă. Efectul apare la 8-12 ore după administrare, de aceea este indicat ca ceaiul de crușin să se bea seara, înainte de culcare.

• Ceai de sunătoare

Cunoscută și sub numele de pojarniță, sunătoarea are efecte bune asupra ficatului, bilei, stomacului și sistemului nervos.

Studiile au arătat-o utilă în boli inflamatorii, afecțiuni virale și bacteriene, afecțiuni neurologice (depresie) și cancer.

Trebuie evitată de persoanele care iau anticoagulante, indinavir, ciclosporină, digoxină sau teofilină. Nu trebuie consumată împreună cu unele alimente precum scrumbii sărate, brânză sau băuturi alcoolice.

Se pot bea câte 2-3 ceaiuri pe zi, dimineața și seara.

• Ceai de lavandă

Levănțica este folosită în mod tradițional pentru inducerea somnului și a relaxării, pentru tratarea infecțiilor cu paraziți, arsurilor, înțepăturilor de insecte și a spasmelor.

Studiile au arătat că uleiul esențial de lavandă poate fi folosit și în tulburările neurologice, datorită faptului că reduce anxietatea, stabilizează starea de spirit și a efectelor sale sedative, analgezice, anticonvulsive și neuroprotectoare.

Se bea câte o cană de ceai seara, înainte de culcare.

• Ceai de pătlagină

Pătlagina este folosită de secole pentru vindecarea rănilor, arsurilor de gradul 1, a psoriazisului, și pentru tratarea unui spectru larg de boli: afecțiuni respiratorii și cutanate (tuse iritativă, spasme și colici la copii), digestive, circulatorii, infecții, cancer și dureri.

Datorită faptului că reduce secreția de mucus la nivelul căilor respiratorii, poate fi folositoare în răceli, catar respirator, sinuzită, rinită alergică, amigdalită, dureri în gât și tuse.

Are proprietăți antiinflamatoare, analgezice, antioxidante, antibiotice ușoare, imunomodulatoare, spasmolitice și antiulcerogenice.

• Ceai de cimbru

Cimbrul a fost folosit de-a lungul timpul ca agent aromatic, conservant și remediu natural pentru numeroase boli. A demonstrat efecte expectorante, antitusive, antibacteriene puternice, antiseptice, antifungice, antivirotice, antispasmodice, antioxidante, antihelmintice, carminative, sedative și diaforetice.

Ceaiul de cimbru este recomandat în afecțiuni respiratorii – tuse, bronșite acute și cronice, sau catar respirator. Ajută la eliminarea mucusului și a secrețiilor abundente.

• Ceai de trei-frați-pătați

Panseluțele (Viola tricolor) sunt plante medicinale văratice utile în numeroase afecțiuni, îndeosebi în alergii, acnee, mâncărimi ale pielii, eczeme, dermatoze, psoriazis, impetigo, inflamații respiratorii, bronșită, tuse convulsivă, febră, nefrită, reumatism și artrită.

Se beau câte 3 ceaiuri pe zi.

________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Peir Hossein Koulivand, Maryam Khaleghi Ghadiri and Ali Gorji , Lavender and the Nervous System, Evid Based Complement Alternat Med. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/

2. Herbal Resource, Plantain Herb Uses and Health Benefits: https://www.herbal-supplement-resource.com/common-plantain-herb.html

3. Kenneth M. Klemow, Andrew Bartlow, Justin Crawford, Neil Kocher, Jay Shah, and Michael Ritsick, Medical Attributes of St. John’s Wort (Hypericum perforatum), Herbal Medicine: Biomolecular and Clinical Aspects. 2nd edition, Chapter 11: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92750/

4. Dr. Axe, Wormwood: The Parasite-Killing, Cancer-Fighting Super Herb: https://draxe.com/wormwood/

5. Mahdi Banaee,Vahid Soleimany and Behzad Nematdoost Haghi, Therapeutic effects of marshmallow (Althaea officinalis L.) extract on plasma biochemical parameters of common carp infected with Aeromonas hydrophila, Vet Res Forum. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5524553/

6. Samuelsen AB., The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review, J Ethnopharmacol. 2000: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10904143

7. Dr. Axe, Calendula: The Anti-Inflammatory, Antiviral Herb that Heals: https://draxe.com/calendula/

8. Fernanda Carolina Fachini-Queiroz, Raquel Kummer, Camila Fernanda Estevão-Silva, Maria Dalva de Barros Carvalho, Joice Maria Cunha, Renata Grespan, Ciomar Aparecida Bersani-Amado and Roberto Kenji Nakamura Cuman, Effects of Thymol and Carvacrol, Constituents of Thymus vulgaris L. Essential Oil, on the Inflammatory Response, Evid Based Complement Alternat Med. 2012: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418667/

9. Familia Ortodoxă, Ceaiurile – medicamentul pe care ni l-a lăsat Dumnezeu

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.