Clicky

Plantele NU trebuie FIERTE, nici infuzate mai mult de 5-6 minute deoarece pot deveni toxice sau își pierd proprietățile

Părintele Pahomie de la Mănăstirea Cozia, ajuns la o binecuvântată vârstă de 90 de ani, ne împărtășește câteva din secretele sănătății sale.

Viețuitorii în mănăstiri se roagă mult, postesc mult, muncesc fizic și se ostenesc în păzirea minții în trezvie, a trupului și a sufletului în curăție. Toate aceste lucruri contribuie la sănătatea lor.

Călugării greci din Muntele Athos se numără printre cei mai sănătoși și longevivi oameni din lume. Ei nu se tratează cu vitamine și suplimente alimentare, ci cu plantele și alimentele pe care le-a lăsat Dumnezeu pe pământ. 

În vreme de boală nu se tulbură, nu cârtesc, nu caută cu disperare să se trateze, ci se roagă să se facă voia lui Dumnezeu cu ei.

Părintele Pahomie este cunoscător al multor plante și al beneficiilor lor. Spunea că un ceai sănătos, cu putere vindecătoare, se prepară cu apă clocotită, turnată peste plantă.

Potrivit acestuia, plantele nu trebuie fierte de-a binelea, ci doar infuzate câteva minute. Dacă se depășesc 5-6 minute, ceaiul acela poate deveni toxic sau ineficient, deoarece se distrug proprietățile terapeutice și principiile active ale plantei.

Și terapeuta Maria Treben recomanda opărirea scurtă a plantelor. Zicea că acestea trebuie lăsate jumătate de minut, astfel încât apa să nu ajungă să se coloreze foarte tare.

Doar ceaiurile din coji de mere și gutui se pot lăsa mai mult la infuzat.

____________________________________________________________________________________________________

Cercetătorii de la Universitatea din Malaya – Institute of Food Technologists (IFT) au descoperit că metoda de preparare a ceaiului și durata de infuzare/fierbere/macerare a plantelor influențează conținutul de antioxidanți.  

Au folosit ceai verde, ceai negru și ceai alb. În cazul ceaiului verde, nivelul flavonoidelor a fost același atât pentru o infuzare de 5 minute, cât și pentru o infuzare de 2 ore. Cu toate acestea, ceaiul obținut prin macerarea în apă rece, timp de 2 ore, a avut cea mai mare capacitate antioxidantă. 

____________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Moldova Ortodoxă, Nicio plantă nu se infuzează mai mult de 6 minute: http://ortodox.md/leacuri-cu-care-monahul-pahomie-a-pacalit-boala-92-de-ani/

2. Neal’s Yard, Natural News, How to brew the healthiest cup of tea: http://www.nyrnaturalnews.com/article/how-to-brew-the-healthiest-cup-of-tea/

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *