Clicky

Cum se prepară ceaiul de LILIAC și la ce îl putem folosi

Liliacul este una din cele mai înmiresmate flori care apar primăvara. Pe lângă parfumul lor suav și cuceritor, florile de liliac ne atrag privirile cu frumusețea culorilor, care ne induc o stare de relaxare și de detașare.

În medicina populară, liliacul este folosit și ca plantă medicinală. Din el putem prepara diverse produse terapeutice: infuzii, tincturi, vin medicinal sau ulei. Culegeți liliac din zone nepoluate.

Liliac Rețete

Infuzie de liliac

Se pot folosi atât frunzele, cât și florile. Se pun 2 linguri de frunze uscate și mărunțite sau 2 linguri de flori la infuzat într-o cană (250 ml) cu apă clocotită. Se lasă jumătate de oră, apoi se strecoară. Infuzia obținută poate fi îndulcită la nevoie cu miere de albine.

Decoct de liliac

Decoct înseamnă fiertură. Se folosește îndeosebi pentru rădăcini și scoarță. Se folosesc 4 linguri de scoarță uscată și mărunțit de liliac, fierte cu 2 căni de apă. Se lasă circa 20 de minute să fiarbă, completând la final cu cantitatea de apă care s-a evaporat.

Fiertura fierbinte se strecoară printr-o pânză deasă de tifon. Se poate adăuga miere de albine.

________________________________________________________________________________________________________

Utilizări terapeutice

Remediile prezentate mai jos sunt recomandate de farmacistul Ion Bobaru și Elena Josan. Toate aceste preparate pe bază de liliac sunt utile în afecțiunile indicate datorită conținutului de taninuri și uleiuri volatile. 

• Protejarea ficatului afectat de ciroză, steatoză hepatică sau de administrarea unei cantități mari de medicamente

Se bea 1 cană de decoct, de 2 ori pe zi, îndulcit cu miere.

• Diaree

Se administrează decoctul de scoarță de liliac, câte 1 cană, de 2 ori pe zi.

• Paraziți interni, viermi intestinali

Se bea decoct de scoarță de liliac, câte 1 cană pe zi, îndulcit cu puțină miere. Fiertura se administrează seara, înainte de culcare, 3 zile la rând. Pentru a favoriza eliminarea paraziților, a patra zi se poate lua un purgativ.

• Hemoroizi sângeroși

Se beau câte 2 căni de decoct pe zi. Totodată, se fac și băi de șezut cu infuzie de liliac.

• Pietre la rinichi, inflamații renale

Se pun 2 linguri de frunze de liliac zdrobite la fiert cu o cană cu apă caldă. Se lasă să dea un clocot, apoi se stinge focul și se infuzează acoperit, 2-3 ceasuri. Se strecoară și se ia în doze mici și dese, câte 1 lingură, de 4 ori pe zi, înainte de mese, timp de 14 zile. Cura se poate repeta după o pauză de 14 zile.

• Insomnie

Se bea câte 1 cană de infuzie, de 3 ori pe zi, îndulcită cu miere de albine. La prepararea ceaiului se poate adăuga și 1 linguriță de flori de lavandă, pentru efecte mai puternice.

• Stres, oboseală fizică și psihică

Se prepară un ceai de liliac din 100 g de flori la 3 litri de apă. Se dă în clocot, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară și se adaugă în apa din cadă. Baia se face de preferat seara.

• Afecțiuni bucale, halenă

Se prepară un ceai din flori de liliac și se clătește gura sau se face gargară cu el, de 2 ori pe zi: la prânz și seara, după mese.

• Răceală însoțită de febră

Se pun 2 linguri de frunze tocate de liliac la infuzat într-o cană de apă clocotită. Se lasă 1 oră, apoi se strecoară. Se bea câte 1 cană de ceai cald, de 3-4 ori pe zi. 

_________________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Ion Bobaru, Din reţetele domnului farmacist Bobaru: LILIACUL (Syringa vulgaris), Formula As: http://www.formula-as.ro/2015/1156/medicina-naturii-44/din-retetele-domnului-farmacist-bobaru-liliacul-syringa-vulgaris-18883

2. Elena Josan, Sănătate cu flori – LILIACUL, Formula As: http://www.formula-as.ro/2012/1022/forma-maxima-19/sanatate-cu-flori-liliacul-15135

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *