Cei care beau ceai de MENTĂ își păstrează IMUNITATEA și ENERGIA

Menta este una din cele mai populare și îndrăgite plante medicinale. Aroma ei răcoritoare și plină de prospețime este inclusă în diferite produse: gumă de mestecat, pastă de dinți, apă de gură, bomboane pentru gât.

Are numeroase beneficii pentru organism, și poate fi consumată sub formă de infuzie, poate fi adăugată în sosuri, salate, sucuri și smoothie-uri, deserturi și alte preparate.

Datorită acțiunii sale calmante, este folosită pentru ușurarea durerilor de cap, a iritațiilor pielii, reducerea crampelor menstruale și a anxietății asociate cu depresia.

Ceaiul de mentă ajută la menținerea imunității și prevenirea sau ameliorarea simptomelor de răceală. Testele de eprubetă au arătat că menta ucide unele tipuri de bacterii, fungi și virusuri.

Principalii compuși din mentă – mentol și salicilat de metil – au proprietăți antispasmodice și calmante asupra tractului gastrointestinal.

Din acest motiv, menta este folosită cu succes în cazuri de flatulență, greață, diaree, dureri de stomac. Studiile au arătat că menta este utilă în indigestie și sindromul colonului iritabil.

Mentolul are efecte decongestionante și expectorante. Ajută la subțierea mucusului și a flegmei și la tratarea durerilor de gât (faringită). Are efecte liniștitoare în tusea uscată.

Menta conține de asemenea calciu, potasiu și vitamine din grupul B, fiind benefică în revitalizarea organismului.

Pentru prepararea ceaiului, se folosesc 2 lingurițe de frunze de mentă uscate sau proaspete la 1 cană de apă. Se lasă 5 minute la infuzat, apoi se strecoară.

Vara, ceaiul de mentă se poate consuma ca o băutură răcoritoare și energizantă. Se poate adăuga și gheață.

Are efecte calmante la nivelul abdomenului, inimii, capului și urechilorConsumul regulat de ceai de mentă verde împiedică dezvoltarea tumorilor benigne.

__________________________________________________________________________________________________

Precauții și contraindicații

Ceaiul de mentă este tolerat bine, chiar și în cantități mari la adulți. Dozele mari de mentă pot fi toxice. În cantități normale (adăugată în mâncare), menta este sigură în perioada sarcinii.

Nu este indicat persoanelor cu reflux gastroesofagian sau hernie hiatală. Menta poate agrava simptomele persoanelor cu pietrele la bilă. 

Menta poate interacționa cu unele medicamente, precum:

– ciclosporină
– antiacide (medicamente pentru reducerea acidului stomacal)
– antihipertensive
– medicamente pentru diabet
– medicamente metabolizate de ficat

__________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Organic Facts, 13 Surprising Benefits Of Peppermint Oil: https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-peppermint-oil.html

2. Puterea unei plante: Menta, Revista Leacuri & Rețete Mănăstirești, Nr. 1, Editura Lumea Credinței: http://www.lumeacredintei.com/reviste/leacuri-retete-manastiresti/leacuri-retete-manastiresti-nr-1-octombrie-decembrie-2014/puterea-unei-plante-menta/

3. University of Maryland Medical Center, Peppermint: http://umm.edu/health/medical/altmed/herb/peppermint

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.