Beți ceai de CIMBRIȘOR în loc de CAFEA la micul-dejun – are efecte energizante, expectorante, anti-infecțioase și antidepresive
Cimbrișorul-de-câmp (Thymus serpyllum), cunoscut mai ales sub numele de cimbrișor, sau cimbrul sălbatic, este una din cele mai populare plante medicinale de la noi din țară.
Este folosit în scop terapeutic încă din antichitate, datorită proprietăților sale imunitare, fungice, bactericide și antimicrobiene remarcabile.
Crește în zonele de deal și munte, la margini de drum și prin poieni. Poate fi cules începând cu luna mai, când înflorește prima dată, și până în septembrie. Se recoltează partea ierboasă și verde de la planta înflorită.
Are o compoziție chimică asemănătoare cimbrului de cultură, bogată în uleiuri volatile care luptă puternic împotriva infecțiilor.
________________________________________________________________________________________________________
Cercetătorul Virginia Ciocan scrie în una din cărțile sale că infuzia de cimbrișor poate înlocui cu succes cafeaua de dimineață, datorită acțiunii energizante puternice a acestei plante. Și terapeuta Maria Treben recomanda ceaiul de cimbru în locul cafelei.
Consumul ceaiului de cimbrișor ne aduce multe alte beneficii:
– calmează spasmele căilor respiratorii
– ajută expectorația
– ajută la tratarea răcelii, tusei convulsive, astmului, bronșitei, emfizemului pulmonar, micozelor pulmonare, tuberculozei
– calmează stomacul
– este util în afecțiuni gastro-intestinale, biliare și renale
– combate afecțiunile sistemului nervos: astenie, depresie, neurastenie, angoasă, insomnie
Ceaiul de cimbru este totodată foarte hrănitor. Toate speciile de cimbru sunt foarte bogate în nutrienți. 100 de grame ne oferă:
– 266% din DZR de vitamina C
– 158% din DZR de vitamina A
– 36% din DZR de vitamina B2
– 27% din DZR de vitamina B6
– 11% din doza zilnică de vitaminele B3 și B9– 218% din DZR de fier
– 75% din DZR de mangan
– 40% din DZR de calciu și magneziu
– 16% din DZR de zinc
– 13% din DZR de potasiu– 10% din DZR de proteine
– 37% din DZR de fibre
Infuzia se prepară în mod obișnuit. Se folosește 1 linguriță de plantă la 1 cană (250 ml) de apă. Se lasă la infuzat 5 minute, cu capac, apoi se strecoară. Ceaiul se bea cu înghițituri mici.
________________________________________________________________________________________________________
Cercetările recente au arătat că cimbrul are și proprietăți anticancerigene. Un studiu publicat în Jurnalul Nutrition and Cancer a arătat că cimbrul sălbatic, sau cimbrișorul induce apoptoza (moartea celulelor) în cazul cancerului de sân.
Pentru a spori efectele anticancerigene ale acestei plante, o putem adăuga în mâncărurile care conțin și alte alimente care luptă împotriva cancerului, precum tomate, ceapă, morcovi, varză, broccoli, conopidă.
________________________________________________________________________________________________________
Contraindicații și precauții
Biologul Virginia Ciocan ne oferă și câteva contraindicații ale cimbrișorului, spunând că această plantă nu trebuie consumată de cei care suferă de hipertensiune arterială, gastrită, enterită, esofagită sau insuficiență pancreatică.
________________________________________________________________________________________________________
Surse bibliografice:
1. Heal With Food. Org, 5 Health Benefits of Thyme (Healing Herbs in the Thymus Genus): http://www.healwithfood.org/health-benefits/thyme-healing-herb.php
2. Nutrition and You, Thyme herb nutrition facts: http://www.nutrition-and-you.com/thyme-herb.html
3. Cimbrișorul, Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene, Virginia Ciocan, Ed. Universitară, 2012