CEAIUL de TEI, bun pentru sistemul nervos, inimă şi obezitate
Ramurile de tei care înfloresc la început de vară ne îmbie cu parfumul lor ademenitor şi ne invită la un ceai. Florile de tei au proprietăţi terapeutice excepţionale pe care ar trebui să le cunoaştem mai bine.
Ca leac din bătrâni, ceaiul de tei era folosit pe vremuri pentru tratarea astmului, bronşitei şi bolilor de plămâni. Tot din medicina tradiţională populară aflăm că ceaiul de tei – în combinaţie cu sunătoare era un remediu des utilizat pentru alinarea durerilor de inimă.
Şi astăzi se obişnuieşte pe la sate să se folosească ramuri de tei pentru băi reumatice. Ceaiul de tei este recomandat şi în bolile neuropsihice, dureri de cap şi ameţeli. Cărbunele de tei pisat (administrat de 3 ori pe tzi) este un leac băbesc miraculos pentru hemoragii şi pierderi mari de sânge la femei.
Indicațiile terapeutice ale ceaiului de tei
Ceaiul de tei este un medicament bun atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Este în primul rând un calmant natural formidabil. Are de asemenea efecte sedative, expectorante, antispastice, sudorifice şi emoliente. Este recomandat în:
• Gripă, febră, tuse convulsivă, răceală, guturai
• Răguşeală, dureri în gât, gingivită – se bea ceai cald, nu fierbinte
• Agitaţie, stări de nervozitate, anxietate, suprasolicitare intelectuală, insomnie
• Tulburări digestive, indigestie – se bea în combinaţie cu muşeţel – 2-3 căni pe zi
• Măreşte diureza şi creşte secreţia bilei
• Scade tensiunea arterială
• Elimină spasmele abdominale şi febra muscularăCeai de tei pentru sistemul nervos
Infuzia din flori de tei stimulează funcţiile sistemului nervos, cu efecte calmante în caz de tensiune psihică, nervozitate, stres puternic, dureri de cap, insomnie, tulburări digestive pe fond nervos – crampe abdominale, indigestie, ulcer.
Detoxifierea organismului
Florile de tei au proprietăţi sudorifice, ceea ce face ca ceaiul de tei să fie un bun leac pentru eliminarea toxinelor din corp prin transpiraţie.
Boli de inimă
Teiul stimulează sistemul cardiovascular, şi are un rol important în scăderea tensiunii arteriale la hipertensivi. Ceaiul de tei este bun pentru palpitaţii, calmarea inimii şi a emoţiilor puternice.
Obezitate
Pentru combaterea îngrăşării, se recomandă ceaiul de tei combinat, 1-2 căni pe zi, înainte de masă. Ceaiul de tei scade pofta de mâncare şi secreţiile digestive. Mai mult, acest remediu reduce stresul care deseori cauzează un apetit excesiv, mai ales pofta de a mânca dulciuri şi alimente bogate în grăsimi.
Contraindicaţii şi precauţii
Pentru a nu avea parte de efectele negative ale ceaiului de tei, se recomandă prepararea lui din flori uscate bine şi mărunţite. Floarea de tei nu se fierbe niciodată, ci se prepară după cum urmează: se fierbe o cană cu apă şi se toarnă într-o cană în care s-a pus o linguriţă de flori, sau un plic de ceai. Se lasă la infuzat 3 minute şi se filtrează imediat. Ceaiul de tei infuzat prea mult, cu o culoare roşiatică, este toxic.
Consumat în exces, ceaiul de tei poate da tulburări cardio-vasculare. Se aceea, persoanele cu problemă la inimă nu trebuie să depăşească o cană pe zi. Nu se beau mai mult de 3 căni pe zi, pentru că pot să apară efecte adverse: excitarea sistemului nervos, insomnie.
Aceste informaţii au scop informativ, ele nu înlocuiesc recomandarea medicului sau a personalului medical autorizat. Nu folosiţi aceste informaţii pentru auto-diagnostic sau auto-tratament.