SELENIUL este o armă puternică împotriva CANCERULUI

Seleniul este un mineral esențial pentru sănătatea noastră, îndeosebi pentru buna funcționare a glandei tiroide, pentru sistemul cardiovascular și sistemul imunitar.

Studiile recente au arătat de asemenea că seleniul este o armă puternică împotriva cancerului. Deficitul de seleniu a fost asociat cu un risc crescut de anumite tipuri de cancer, osteoartropatie și stres.

Seleniu

Nivelurile mici de seleniu cresc riscul cancerului de vezică, esofag, plămâni, stomac și ficat. Studiile au arătat că seleniul este necesar pentru protecția împotriva cancerului colorectal și de prostată. Aportul inadecvat de seleniu poate crește de 8 ori riscul de cancer tiroidian.

Diferite forme de seleniu s-au dovedit eficiente împotriva cancerului, precum L-selenomentionina și selenitul de sodiu.

Seleniul împiedică celulele cu potențial cancerigen să se dezvolte în tumori prin mai multe mecanisme:

– suprimă moleculele inflamatorii care favorizează dezvoltarea cancerului
– reciclează antioxidanții care reduc stresul oxidativ
– elimină toxinele carcinogene și metalele grele din corp
– inhibă alterarea ADN-ului
– stopează evoluția cancerului prin închiderea ciclului de replicare a celulelor canceroase
– limitează invazia și creșterea tumorală
– induce apoptoza (moartea programată a celulelor maligne)

L-selenomentionina este o formă organică de seleniu care are un rol extrem de important în prevenirea și stoparea cancerului.

Primul studiu realizat pe L-selenometionină, în anul 1996, a arătat că persoanele care au primit compus au avut un risc cu 50% mai mic de a muri din cauza cancerului, comparativ cu grupul de control.

Mai mult, persoanele care au primit L-selenometionină au avut un risc cu 37% mai mic de a dezvolta orice fel de cancer (în special cancer pulmonar, colorectal și de prostată).

Un alt studiu a arătat că 200 mcg de L-selenometionină a încetinit progresia celulelor cu potențial cancerigen și a determinat regresia celulelor pre-canceroase la normal.

Acest compus organic din seleniu este un aminoacid bogat în sulf, care are o capacitate extraordinară de a lupta împotriva cancerului. Acesta inhibă capacitatea tumorilor de a forma noi vase de sânge și implicit creșterea lor. Mai mult, cercetătorii au descoperit că acesta potențează efectele chimioterapiei asupra tumorilor.

O formă anorganică a seleniului – selenitul de seleniu – a demonstrat de asemenea proprietăți anticancerigene remarcabile. Acesta distruge celulele tumorale, ocolind celule sănătoase din țesuturile normale. Mai mult, selenitul de sodiu stimulează activitatea antioxidanților din țesuturile sănătoase și le protejează de daunele radicalilor liberi. În plus, susține repararea ADN-ului afectat și împiedică dezvoltarea cancerului.

Un studiu clinic a arătat că selenitul de sodiu a crescut semnificativ activitatea sistemului imunitar și distrugerea celulelor tumorale la pacienții cu cancer agresiv la cap și la gât.

Selenitul de sodiu crește eficiența chimioterapiei cu 50%. Un studiu din 2000, realizat pe locuitori din regiuni din China cu un risc mare de cancer de ficat a arătat că o doză zilnică de 500 mcg de selenit de sodiu a redus în 3 ani de zile incidența noilor cazuri de cancer hepatic cu 50%.

Atenție, seleniul este toxic în doze mari, de aceea suplimentele cu seleniu nu trebuie luate fără recomandarea medicului.

Seleniul se găsește în mod natural în unele alimente, mai ales în pește: ton, sardine, somon, cod, precum și în carnea de pui, curcan, miel și vită.

Semințele de floarea-soarelui și cerealele integrale (pâinea de secară) sunt surse vegetale bune de seleniu. Nucile braziliene conțin foarte mult seleniu (sunt suficiente 1-2 nuci pe zi pentru a acoperi doza zilnică necesară).

Surse articol:

1. http://www.naturalhealth365.com/selenium-prevent-cancer-2048.html
2. http://lpi.oregonstate.edu/mic/minerals/selenium
3. http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=95&tname=nutrient
4. https://www.healthaliciousness.com/articles/foods-high-in-selenium.php

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play