MUȘEȚELUL slăbește puterile celulelor CANCEROASE de a supraviețui (studiu uman)

Cunoscut și sub numele de “romaniță”, mușețelul este o plantă medicinală prețuită de secole pentru proprietățile sale terapeutice puternice. Activitatea sa anticancerigenă, descoperită în studiile recente, este însă mai puțin cunoscută.

Mușețelul - Remediu Anticancerigen

Mușețelul – Remediu Anticancerigen

Mușețelul induce moartea celulelor canceroase

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Cleaveland (Ohio) au realizat un studiu în care au evaluat proprietățile anticancerigene ale unor extracte apoase și etanolice de mușețel împotriva unor linii de celule umane canceroase.

Cercetătorii au observat că expunerea la extractele de mușețel a cauzat o reducere semnificativă a viabilității celulare (capacitatea de a se dezvolta) în diferite linii de celule umane canceroase. Mai precis, expunerea la mușețel scurtează durata de viață a celulelor canceroase, stopează răspândirea lor, și duce în final la moartea celulelor maligne, un proces cunoscut în lumea medicală sub numele de apoptoză.

Mușețelul, pătrunjelul și țelina scad puterile celulelor maligne

Principalul compus responsabil pentru acțiunea anti-cancerigenă a mușețelului este un glicozid de natură flavonică numit apigenină 7-0 (apigenin 7-O-glucoside). Mușețelul, pătrunjelul și țelina sunt cele mai bogate surse de apigenină. Mușețelul conține și alți glicoziți minori.

Apigenina are capacitatea de a slăbi puterea celulelor canceroase de a se sustrage morții. Apigenina poate restaura funcțiile genetice în celulele canceroase și activa moarea lor. Mai precis, acest compus chimic din plante produce o schimbare în regulamentul genelor celulelor canceroase, determinându-le să urmeze protocoalele celulelor normale și să moară la un anumit moment dat.

Aflată într-o relație importantă cu un set de proteine specifice din corp, apigenina restabilește profilul normal în celulele canceroase. Cercetătorii au arătat că apigenina se atașează de o proteină majoră, numită hnRNPA2, responsabilă pentru funcțiile mRNA – instrucțiile genetice necesare pentru producerea de alte proteine. 80% din toate cancerele apar din cauza producției anormale de mRNA. Astfel, apigenina corectează proteina hnRNPA2 pentru a restabili funcțiile mRNA.

Oamenii de știință estimează că apigenina se leagă de 160 de proteine din corp, având un rezultat mult mai bun decât în cazul medicamentelor farmaceutice care targhetează doar o moleculă.

Autorii acestui studiu consideră că mușețelul poate avea o valoare clinică importantă ca și strategie potențială de prevenire a cancerului. Folosind acest nutrient, oamenii de știință pot activa o adevărată mașinărie de ucidere a cancerului.

La fel ca în cazul altor plante sau alimente studiate pentru acțiunea lor anti-cancerigenă, mușețelul (administrat în doze similare) nu a afectat celulele normale, sănătoase, ci le-a distrus doar pe cele maligne.

Acest studiu a fost publicat în Jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences și reprezintă prima demonstrație raportată a efectelor anti-cancerigene ale mușețelului. Sunt necesare investigații ulterioare pentru a stabili mecanismul de acțiune a acestei plante și pentru a evalua utilizarea potențială a acestui remediu pentru controlul cancerului la pacienții diagnosticați cu această boală.

Surse:
1.http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf071953k
2.http://www.medicaldaily.com/chamomile-tea-wards-big-c-how-apigenin-reduces-cancers-superpowers-246129

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.