OBLIGEANA – un leac de mare folos în bolile CANCEROASE

Obligeana (Acorus calamus) este una din cele mai puternice plante medicinale din lume. Are proprietăți terapeutice din cele mai diverse. 

Obligeana este utilizată în scop terapeutic în sistemele de medicină indiană și chineză din antichitate, îndeosebi pentru tratarea afecțiunilor digestive (crampe, colici, diaree, flatulență, indigestie), afecțiuni respiratorii (tuse, bronșită, dureri în piept, febră), afecțiuni nervoase, depresie, tumori, boli de piele, hemoroizi, afecțiuni vasculare.

Obligeană (Acorus Calamus)

Cei mai importanți compuși bioactivi regăsiți în rizomii de obligeană sunt alfa- și beta-asaron. Aceștia au efecte imunosupresive, citoprotectoare, anticancerigene, antioxidante, sedative, antimicrobiene, antiinflamatoare, anticonvulsive, antispasmodice, antidiabetice, cardiovasculare și hipolipidemice.

___________________________________________________________________________________________________

Fitoterapeutul Constantin Milică de la Universitatea de Agronomie din Iași citează acțiunea benefică a acestei plante asupra bolnavilor de cancer.

Cercetătorii de la facultatea de Științe și Inginerie – Departamentul de Farmacie din Bangladesh – au investigat efectele citotoxice ale rădăcinilor de obligeană. În urma studiului realizat pe șoareci, au concluzionat că această plantă are o activitate citotoxică și analgezică semnificativă, și poate fi utilă în tratamentul durerilor și tumorilor.

Oamenii de știință indieni de la Institutul de Științe Medicale Sanjai Gandhi au demonstrat într-un studiu că extractul de rădăcini de obligeană are efecte antiproliferative și imunosupresoare in vitro. 

Obligeana ajută îndeosebi în perioada de recuperare a bolnavilor de cancer care au suferit o intervenție chirurgicală pentru extirparea țesuturilor canceroase.

Este indicată în cancerul gastric, pancreatic, intestinal și cancerul de colon cu extindere spre ficat, pancreas, plămâni, sâni, splină, uter.

___________________________________________________________________________________________________

Unde găsim obligeana

Această plantă crește în locuri cu umiditate crescută, pe marginea râurilor și lacurilor, lângă mlaștini și stufărișuri, de aceea este mai greu de cules direct din natură.

Rizomii se recoltează de două ori pe an: primăvara, în lunile martie-aprilie, și toamna, în lunile octombrie și noiembrie. Rădăcinile (cărnoase și groase) se scot cu o cazma. Se spală cu apă rece, se curăță de coajă și se taie bucăți mici. Se lasă apoi la uscat în locuri călduroase. Se păstrează peste în săculeți de pânză.

Rădăcinile de obligeană se pot procura de la magazinele naturiste sau din piață, dar acestea nu trebuie să fie mai vechi de un an, deoarece nu mai sunt la fel de eficiente. 

___________________________________________________________________________________________________

Moduri de administrare

♣ Infuzie. Se folosesc 15 g de rizomi (uscați și măcinați sub formă de pulbere prin râșnița electrică de cafea) la 200 ml de apă clocotită. Se administrează câte 1 lingură înainte de mese (3-4 linguri pe zi). În cancerul gastric, ceaiul de obligeană se poate asocia cu coada-șoricelului și urzică vie.

♣ Macerat la rece. Se pune 1 linguriță de rădăcină uscată și mărunțită într-o cană (250 ml) cu apă rece. Se lasă peste noapte, iar dimineața se încălzește. Se bea 1 cană dimineața, și 1 cană seara, înainte de masă. Se fac cure de câte 3 luni, cu o pauză de 1 lună între ele.

♣ Tinctură. Se poate prepara și în casă. Se folosesc 20 g de rădăcini uscate la 100 ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 8-10 zile, apoi se strecoară. Se iau câte 30 de picături, de 3-4 ori pe zi, cu jumătate de oră înainte de mese

___________________________________________________________________________________________________

Contraindicații și precauții

Această plantă nu trebuie administrată pe termen lung. Obligeana este de asemenea contraindicată în perioada sarcinii și alăptării.

___________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. Constantin Milică, Obligeana, „doctorul“ sistemului digestiv, Ziarul Lumina: http://ziarullumina.ro/obligeana-doctorul-sistemului-digestiv-49339.html

2. Mehrotra S, Mishra KP, Maurya R, Srimal RC, Yadav VS, Pandey R, Singh VK., Anticellular and immunosuppressive properties of ethanolic extract of Acorus calamus rhizome, Int Immunopharmacol. 2003 Jan;3(1):53-61: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12538034

3. Ilie Tudor, OBLIGEANA, Formula As: http://www.formula-as.ro/2009/857/medicina-naturii-44/obligeana-10786

3. Rajput SB, Tonge MB2, Karuppayil SM., An overview on traditional uses and pharmacological profile of Acorus calamus Linn. (Sweet flag) and other Acorus species, Phytomedicine, 2014 Feb: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24200497

4. Mohammad Ahad Ali Khan and Mohammad Torequl Islam, Analgesic and cytotoxic activity of Acorus calamus L., Kigelia pinnata L., Mangifera indica L. and Tabernaemontana divaricata L., J Pharm Bioallied Sci. 2012 Apr-Jun: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3341719/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.