Reguli de prevenire a CANCERULUI formulate de Institutul American de Cercetare a Cancerului
Potrivit unui raport realizat de Institutul American de Cercetare a Cancerului pe rezultatele a peste 4.5000 de studii, stilul nostru de viață și alimentar joacă un rol esențial în păstrarea sănătății.
Cercetătorii au realizat o sinteză a celor mai importante schimbări pe care trebuie să le facem în viața noastră pentru a reduce riscul îmbolnăvirii de cancer, formulând câteva recomandări care pot servi drept ghid de alimentație pentru populația mondială.
Acestea nu trebuie înțelese ca niște reguli rigide, ci ca niște jaloane menite să ne îndrume spre cele mai bune alegeri alimentare, ajutându-ne totodată să evităm lucrurile care ne pot pune în pericol sănătatea.
• Alegeți o dietă preponderent vegetariană, asigurându-vă că peste 50% din alimentele consumate sunt naturale, de origine vegetală.
• Împărțiți cantitatea alimentelor consumată într-o zi în 4-5 mese moderate.
• Încercați să aveți cel puțin 5 mese pe zi (600-800 g) alcătuite din legume, fructe, verdețuri, cereale (îndeosebi ceapă, usturoi).
• Reduceți pe cât posibil consumul de alimente prăjite. Nu mâncați alimente arse. Nu sunt indicate nici afumăturile.
• Consumați cât mai mult hrană vie, nepreparată termic.
• Reduceți la maxim consumul de zahăr, dulciuri, făină albă și alte alimente rafinate.
• Cantitatea de carne roșie consumată nu trebuie să depășească 80 de grame pe zi. Ideal ar fi să nu consumați deloc carne roșie, ci să o înlocuiți cu carne albă, precum pește, pui.
• Reduceți consumul de alimente grase (grăsimi animale). Folosiți ulei de măsline la salate și la gătit, întrucât acesta conține grăsimi bune.
• Consumați mai puține alimente sărate. Reduceți cantitatea de sare folosită la gătit. Înlocuiți-o cu mirodenii pentru a aromatiza mâncarea.
• Limitați cantitatea de alcool consumată zilnic la 1 pahar – pentru femei și 2 pahare – pentru bărbați.
• Păstrați alimentele perisabile în frigider.
• Evitați consumul alimentelor alterate, expirate, sau păstrate în condiții precare, care pot fi contaminate cu micotoxine.
• Informați-vă cu privire la conținutul de aditivi (conservanți, coloranți sintetici) din produsele cumpărate din magazine (mai ales la dulciuri, sucuri), citind eticheta. Consumul excesiv de aditivi crește riscul de cancer.
• Nu folosiți suplimente alimentare în exces sau fără recomandarea medicului în urma unor analize relevante, deoarece și acestea pot mări riscul de cancer.
• Acordați atenția cuvenită greutății corporale. Aceasta nu trebuie să depășească greutatea optimă cu mai mult de 5 procente. Evitați obezitatea și subponderalitatea (anemia).
• Acordați cel puțin o oră mișcării fizice, efectuând zilnic plimbări sau exerciții fizice, această recomandare fiind mai ales îndreptată spre cei care practică sedentarismul la locul de muncă sau acasă.