SALVIA conține foarte mulți compuși ANTICANCERIGENI – folosiți-o mai des!

Salvia conține foarte mulți compuși care previn sau împiedică dezvoltarea cancerului deja instalat. Cercetătorii brazilieni de la Universitatea Parque din Brazilia au evaluat recent (2016) efectele citotoxice, genotoxice și antigenotoxice ale unui compus izolat din salvie.

Acest compus este un diterpen numit manol.  A fost testat pe mai multe liniile celulare: din cancerul mamar, melanom, cancerul cervical, cancerul hepatic și gioblastom (tumoră cerebrală malignă).

Salvie (Salvia Officinalis)

Salvie (Salvia Officinalis)

Cercetătorii au testat eficiența substanței de test pe celulele canceroase comparându-le cu liniile celulare normale. Rezultatele au arătat că manol a avut o activitate citotoxică mai mare în celulele canceroase și tumorale decât în celulele normale, demonstrând o selectivitate ridicată.

Acest lucru înseamnă că acest compus din salvie ar putea fi folosit pentru tratarea cancerului, deoarece este eficient împotriva celulelor canceroase, dar nu afectează celulele sănătoase.

Manool este cel mai abundent micro-metabolit din extractele și uleiurile esențiale de salvie. Salvia conține multe alte uleiuri esențiale responsabile pentru proprietățile terapeutice ale plantei, între care 1,8-cineol, camfor și tujon.

Acești compuși au efecte antioxidante, antiinflamatoare, antimicrobiene, antispasmodice, antivirale, antifungice și insecticide. Uleiurile esențiale de salvie au fost folosite pentru tratarea bolilor sistemului nervos și ale sistemului cardiovascular, tulburărilor metabolice și endocrine.

Introducerea acestei plante aromate în dietă poate ajuta la prevenirea formării cancerului de sân și la suprimarea dezvoltării acestei boli. Utilizat în concentrații farmacologice, extractul de salvie poate inhiba angiogeneza (dezvoltarea de vase de sânge noi în tumori), datorită acidului ursolic. Acesta inhibă invazia celulelor tumorale și metastazele.

Ceaiul de salvie s-a dovedit util în prevenirea cancerului de colon la șoareci. Acidul carnosol și acidul carnosic din salvie opresc creșterea celulelor cancerului de colon în diferite faze. Acidul beta-ursolic inhibă colonizarea celulelor de melanom la șoareci.

Ceaiul de salvie este folosit în medicina populară și pentru tratarea tulburărilor digestive și circulatorii, a afecțiunilor respiratorii (tuse, astm, bronșită, angină), a simptomelor de menopauză, inflamaților gurii și gâtului, depresiei și transpirației excesive.

Salvia este de asemenea un agent antimicrobian puternic, asemenea cimbrului. Compușii ei s-au dovedit eficienți împotriva stafilococului auriu, bacilus subtilis, E. coli și salmonella.

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26547581
2. http://www.lmaleidykla.lt/publ/0235-7216/2007/4/38-43.pdf
3. http://facta.junis.ni.ac.rs/phat/phat2000/phat2000-05.pdf
4. http://www.dailymail.co.uk/femail/article-3233024/What-eat-cut-risk-breast-cancer-sage-sesame-seeds-new-book-one-Britain-s-leading-cancer-surgeons-definitive-guide.html
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.