3-4 cești de cafea pe zi scad riscul cancerului de ficat cu 50%

Cafeaua a rămas cea mai populară băutură din lume, în ciuda altor băuturi energizante rivale care au crescut în popularitate în ultimii ani, precum ceaiul mate.

Studiile epidemiologice au arătat că obiceiul de a bea multă cafea nu este pe atât de nociv pe cât cred unii.

3-4 cești de cafea pe zi scad riscul cancerului de ficat cu 50%

3-4 cești de cafea pe zi scad riscul cancerului de ficat cu 50%

Din contră, cercetătorii au asociat consumul de cafea cu prevenirea unor boli cronice, precum diabetul zaharat de tip 2, bolile de ficat (ciroza și carcinomul hepatocelular) și Parkinson.

Cafeaua protejează ficatul de ciroza hepatică

Cercetătorii de la Universitatea Southampton din UK au realizat o meta-analiză pe 9 studii, folosind datele a 430.000 de persoane. 8 din 9 studii au arătat că un consum zilnic de cafea reduce riscul cirozei hepatice.

Persoanele care au băut cât 2 căni de cafea în plus pe zi au avut un risc mai mic cu 44% de a dezvolta ciroză hepatică. 

Mai precis, o ceașcă pe zi reduce riscul cu 22%. 2 cești pe zi scade riscul cu 43%. 3 cești pe zi scade riscul cu 57%, iar 4 cești pe zi reduce acest risc cu 65%.

Cercetătorii nu știu care anume din sutele de compuși din cafea are efecte hepatoprotectoare.

Cafeaua nu are proprietăți regeneratoare asupra ficatului, și nu poate repara un ficat bolnav, însă îl poate proteja de leziuni și boli. Odată afectat de ciroză, cafeaua nu îl mai poate proteja sau salva.

Consumul a 3-4 căni de cafea pe zi nu scade doar riscul cancerului de ficat, ci și cancerul de piele (melanomul), diabetul de tip 2, recidiva și decesul din cauza cancerului de colon.

Precauții și contraindicații

Deși rezultatele celor mai multor studii nu au arătat nici o legătură între consumul de cafea și creșterea riscului de boli cardiovasculare, cafeaua poate crește unii factori de risc cardiovascular, precum tensiunea arterială și hemocisteina. 

Anumite persoane pot fi mai vulnerabile la efectele adverse ale cofeinei, precum hipertensivii, adolescenții, vârstnicii și femeile gravide.

Surse articol:

http://naturalsociety.com/2-coffee-cups-reduce-liver-cirrhosis-risk-68925/#ixzz42EIGBOwd
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23465359
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16507475

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

7 comentarii

  1. Am lasat cafeaua, consum cacao. Nu stiu daca este bine! Multumesc!,

    • Depinde de virste. Cacaua maninca calciul.unii spun ca si cafeaua maninca calciul.Asta e. Care o fi adevarul, nu se stie.

    • Eu iti garantez, ca este fals! Doar acum citeva zile, doua sau trei, am luat rezultatul de la analize! Totul supe Ok! Si cafea nu mai consuma din septembrie! Cacaua are fier, si pt. inima este Ok! Cafeaua oricum o preparam ii mai ramine un firicel de zat, care in timp se va depune la fiere! Acum fiecare isi vigileaza sanatatea cum considera! Dar eu sunt f. atenta in ceea ce consum si am podibilitatea sa_mi fac analitica mereu! Normal o fac din 6 in 6 luni, pt. ca dupa virsta de 50 de ani trebuie sa fim f.atenti cu stilul de viata! O zi minunata si La multi ani!

  2. Din potriva cafeua dauneaza ficatul

  3. IMPOSIBIL !!! Poate cu CEAI, pt. detoxifiere!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.