Cercetătorii chinezi au descoperit că dovleacul are efecte anticancerigene

Oamenii de știință din China au descoperit că dovleacul are un potențial anticancerigen remarcabil.

Acest aliment aparent banal conține un compus numit cucurmosin, care a demonstrat un efect inhibitor puternic asupra celulelor canceroase de la nivelul ficatului, pancreasului și sângelui (leucemie).

Dovleacul are efecte anticancerigene

Dovleacul are efecte anticancerigene

Cercetătorii au extras această substanță din partea cărnoasă a dovleacului și au testat-o în studii pe culturi de celule (în vitro) și pe animale de laborator (în vivo).

Peste 90% din celulele cancerului hepatic au fost ucise în decurs de 96 de ore (4 zile).

Totodată, șoarecii hrăniți cu cucurmosin au avut cu 78.4% mai puține tumori decât șoarecii care nu au fost tratați cu acest compus.

Cucurminosinul se regăsește și în semințele plantelor din familia Cucurbitaceelor, din care fac parte castravetele și diferite tipuri de pepene.

Cucurmosinul s-a dovedit toxic pentru celulele canceroase prin faptul că stopează ribozomii.

Studiile anterioare au demostrat deja capacitatea anticancerigenă a dovleacului, însă abia de curând s-a descoperit mecanismul său de acțiune.

Cucurmosinul distruge celule maligne prin faptul că induce apoptoza (moartea programată a celulelor canceroase).

Efecte similare și pe oameni

Un studiu recent, din 2013, a arătat că extractul de cucurmosin din miezul dovleacului are efecte anticancerigene și pe oameni.

Aceeași echipă de cercetători chinezi de la Universitatea de Medicină Fujian au descoperit că acest compus, folosit în doze mici, ucide celulele pancreatice afectate de cancer la oameni prin reducerea proliferării celulelor maligne și inducerea apoptozei.

Un alt studiu, din 2011, a arătat că acest compus induce moartea celulelor de leucemie mieloidă cronică la oameni.

Efectele terapeutice ale cucurmosinului pot fi lesne de explicat. Planta de dovleac însăși folosește acest compus pentru a se apăra de agenții virali, bacterieni și fungici.

Moduri de consum

Pentru a obține toate aceste beneficii, putem consuma miez de dovleac copt în cuptor (ca în această rețetă), sub formă de piure, smoothie sau plăcintă, sau putem ronțăi semințe de dovleac și de pepene.

Sursă:http://www.herbs-info.com/blog/scientists-discover-amazing-anti-cancer-effects-of-pumpkin/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Doar am terminat de cenar, dovleac la cuptor, cu brinza dulce si scortisoara! Un deliciu! Multumesc,, la taifas! O seara minunata!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.