IMPORTANT pentru femei: cum poate fi prevenit CANCERUL de COL UTERIN

Datele statistice arată că, în România, rata cancerului de col și mortalitatea cauzată de această boală este cea mai mare din Europa. Deși este un tip de cancer ușor de prevenit și de tratat dacă este descoperit timpuriu, cele mai multe femei nu sunt informate cu privire la metodele de diagnosticare precoce disponibile.

Cancer Cervical - Prevenire

Cancer Cervical – Prevenire

Ce trebuie să știți despre cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin afectează cervixul (partea inferioară și îngustă a uterului, care se deschide în canalul vaginal). În multe cazuri, acest tip de cancer este asimptomatic, și evoluează în timp în mod silențios.

Poate dura câțiva ani buni până când celulele normale de la nivelul cervixului să sufere mutații și să se transformă în celule canceroase. Cu toate acestea, există și cazuri în care acest proces se poate desfășura mult mai rapid, într-o perioadă relativ scurtă de timp.

Potrivit autorităților medicale, cancerul cervical este al doilea cel mai agresiv tip de cancer din lume, și al treilea tip de cancer care provoacă decesul la femei, după cancerul mamar și pulmonar.

– În SUA, ratele decesului din cauza cancerului de col au început să scadă considerabil, datorită strategiilor și eforturilor de prevenire și tratare precoce puse la dispoziția femeilor.

– Infecția cu HPV este cea mai frecventă cauză a dezvoltării cancerului cervical; acest virus  infectează cervixul prin contact sexual și poate avea sute de forme; câteva din ele sunt cancerigene, și trebuie depistate prin teste speciale.

– Alți factori de risc ai cancerului cervical sunt: începerea vieții sexuale la  o vârstă fragedă, contactul sexual cu mai mulți parteneri, răni pe col lăsate netratate, imunitatea scăzută și expunerea fătului în timpul sarcinii la un estrogen nonsteroidal sintetic administrat mamei pentru o problemă ginecologică.

– Infecțiile ginecologice și cancerul de col uterin poate fi prevenit prin teste ginecologice regulate și efectuarea testului Babeș-Papanicolau; începând cu vârsta de 20-21 de ani, fiecare femeie ar trebuie să își facă primele teste pentru o depistare precoce a cancerului cervical.

Testul Papanicolau ajută la identificarea din timp a oricăror modificări patologice care pot avea lor la nivelul celulelor colului uterin, contribuind astfel la prevenirea instalării și dezvoltării cancerului cervical.

Alimente care pot ajuta la prevenirea cancerului cervical

O dietă bazată pe alimente naturale este primul pas spre o viață sănătoasă. În orice tip de cancer, specialiștii în nutriție recomandă consumul a cât mai multe fructe și legume bogate în antioxidanți.

• Turmericul – mâncărurile condimentate sau colorate cu pulbere de turmeric pot combate instalarea cancerului de col, datorită curcuminei, compusul activ din turmeric care împiedică transformarea celulelor sănătoase în celule maligne;

• Fructele de pădure și nucile – consumul de afinele, căpșunile, nucile românești și nucile pecan poate fi una din cele mai bune mijloace de apărare împotriva diferitelor tipuri de cancere; aceste fructe conțin acid elagic, o substanță naturală care activează anumite enzime din corp, capabile să neutralizeze toxinele cauzatoare de cancer;

• Alimentele bogate în vitamina C – datorită proprietăților sale antioxidante, vitamina C previne dezvoltarea celulelor canceroase. Consumul de fructe citrice, kiwi, ardei gras galben și verdețuri ajută de asemenea la întărirea sistemului imunitar și implicit la reducerea riscului de cancer cervical;

• Alimentele bogate în zinc – experții spun că zincul este un mineral care ajută corpul să producă mai multe enzime responsabile cu eliminarea toxinelor cauzatoare de cancer; alimente bogate în zinc sunt: spanacul, germenii de grâu, semințele de dovleac, fasolea, nucile și ciocolata neagră, carnea de vită și fructele de mare;

• Alimentele bogate în beta-caroten – studiile au arătat că beta-carotenul este un antioxidant capabil să reducă riscul de cancer; acesta se poate lua din morcovi, dovlecel, pepene galben, caise, ardei grași roșii și verdețuri.

Renunțarea la fumat, o viață sexuală sănătoasă (în cadrul căsătoriei), o dietă sănătoasă (fără zahăr, alimente procesate, băuturi carbogazoase) și mișcarea fizică regulată sunt factori care pot reduce semnificativ riscul de cancer de col uterin.

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.