Un compus din MORCOV scade riscul de CANCER

La fel ca sfecla roșie, morcovul este unul din alimentele care în practică s-au dovedit eficiente în prevenirea și chiar tratarea bolilor canceroase. Deși experții recomandă consumul de morcovi de ceva timp, abia de curând s-a descoperit compusul responsabil pentru efectul anti-cancer al acestei legume.

Morcovi Cancer

Morcovi Cancer

Un pesticid natural din morcovi are efecte anti-cancer

Oamenii de știință ne dau un motiv în plus să credem în puterea vindecătoare a morcovilor cruzi. O echipă de cercetători de la Universitatea Newcastle din Anglia în colaborare cu Universitatea din Danemarca au descoperit în morcovi un compus cu un rol important în dezvoltarea cancerului.

Acest compus se numește falcarinol, și este de fapt un pesticid natural care protejează morcovii împotriva bolilor fungice.

Echipa de cercetători au realizat teste de laborator pe 24 de șobolani cu tumori pre-canceroase. Șobolanii au fost împărțiți în 3 grupuri.

– Un grup a primit și morcovi pe lângă hrana lor obișnuită.

– Un alt grup a primit falcarinol împreună cu hrana zilnică (într-o cantitate egală cu cea regăsită în morcovi)

Studiul a durat 18 săptămâni, iar rezultatele au fost încurajatoare. La șobolanii hrăniți cu morcovi și falcarinol, riscul ca tumorilor pre-canceroase să se transforme în cancer a fost mai mic cu o treime, comparativ cu grupul de control.

“Este bine știut că morcovii sunt buni pentru sănătatea noastră și că au capacitatea de a reduce riscul de cancer, însă până în prezent nu am știut care element anume din această legumă are aceste proprietăți speciale”, a spus dr. Kirsten Brandt, autorul studiului.

Sunt necesare și alte studii pentru a stabili care este doza de falcarinol necesară pentru a preveni dezvoltarea cancerului. Dat fiind că există mai multe varietăți de morcovi (în culori, forme și dimensiuni diferite), trebuie de asemenea stabilit care sunt cele mai eficiente în acest sens.

1 morcov pe zi

1 morcov pe zi

1 morcov pe zi

Pentru acest experiment, cercetătorii au folosit morcovi cruzi. Din acest motiv nu se știe dacă morcovii fierți sau sucul de morcovi, de pildă, ar avea același efect. Pentru a beneficia de proprietățile terapeutice ale morcovilor, dr. Brandt recomandă câte 1 morcov mic în fiecare zi, împreună cu alte fructe și legume.

Această cercetare ar putea fi extinsă și la alte legume. De asemenea, recomandarea de a consuma 5 porții de fructe și legume pe zi ar putea fi îmbunătățită cu informații suplimentare: care sunt cele mai bune tipuri de fructe și legume, și în ce cantități trebuie acestea consumate.

În cantități mari, falcarinolul este toxine, însă pentru a obține o doză letală, ar trebui să consumăm 400 kg de morcovi o dată.

Această cercetare a fost finanțată de Consiliul Danez de Cercetare Agricolă și Veterinară și de instituțiile asociate. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentară.

Sursă: http://www.medicalnewstoday.com/releases/19774.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.