Știri din sănătate: Cercetătorii români ar putea găsi leacul pentru cancer în flora autohtonă
A venit cu siguranță momentul ca oamenii de știință să abordeze problematica tratării cancerului și din perspectivă naturistă. Surpriza face ca doi români să inițieze deja o cercetare în acest sens, la Centrul de Cercetări Biologice din Jibou, județul Sălaj.
4 plante din flora locală cu potențial anti-cancerigen
Un specialist de la Centrul de Cercetări Biologice din Sălaj și o studentă au realizat un studiu pilot și au descoperit 4 plante cu o acțiune anti-cancerigenă uimitoare, nevalorificată până în prezent. Aceste plante medicinale fac parte din flora românească, și au deja un răsunet în tradiția etnobotanică străveche, în ceea ce privește proprietățile lor tămăduitoare. Cercetătorii au în plan să studieze în detaliu efectele acestor plante, pentru a putea stabili un fundament științific.
Printre plantele studiate se numără:
♣ angelica (Angelica archangelica)
♣ norocelul (Sedum telephium)
♣ turița mare (Agrimonia eupatoria)
♣ măcrișul (Rumex acetosa)
Cosmin Sicora, directorul Centrului de Cercetări Biologice din Sălaj susține că extractul de angelică (Angelica archangelica) are un efect fundamental în ceea ce privește tratarea cancerului: blochează diviziunea haotică a celulelor canceroase. Angelica, numită în popor și “iarba îngerilor”, exercită două acțiuni importante în acest sens: stopează multiplicarea și dezvoltarea celulelor canceroase, și totodată le ține sub control.
Din păcate, în România nu se finanțează cercetarea
Proiectul de cercetare inițiat la Sălaj în anul 2011 nu beneficiază deocamdată de finanțare, și din acest motiv lucrurile înaintează foarte greu. Rezultatele cercetărilor realizate în Sălaj au fost publicate momentan în Jurnalul „Studia UBB. Biologia” a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj.
Directorul Centrului de Cercetări Biologice spune că au nevoie de o finanțare de 100.000 de euro pentru analize amănunțite și eventual pentru cooptarea de cercetători experimentați din străinătate.
„Noi nu suntem nici dotaţi şi nici nu vom face studii clinice. Suntem doar un centru de cercetări în domeniul plantelor, deci, practic, noi obţinem informaţiile acestea de cercetare fundamentală pe care le publicăm în articole ştiinţifice, şi care apoi sunt preluate de colegii noştri”, a explicat acesta.
„De fapt, aşa se procedează peste tot în cercetare, acesta este lanţul de evoluţie a informaţiei ştiinţifice:
se publică articole, alţii văd ce facem noi şi clădesc mai departe pe fundamentul acesta. Deci, noi publicăm articole ştiinţifice cu rezultatele noastre urmând ca, probabil, cele mai promiţătoare dintre aceste extracte să fie preluate şi folosite în studii în domeniul biomedical.”
Astfel, echipa dorește ca cele mai bune extracte studiate să fie preluate mai departe de specialiști, cu scopul de a pune bazele unui tratament naturist anti-cancer.
„Pe mine asta m-a fascinat în primul rând: faptul că în tradiţia populară anumite plante sunt folosite pentru anumite tratamente, iar când le studiezi îţi dai seama că există o bază ştiinţifică pentru lucrul acesta. Şi e şi frumos să te întorci cumva la tradiţia populară şi apoi să o preiei şi să o dezvolţi şi ştiinţific”, a adăugat el. În plus, acesta este convins că instituţia pe care o conduce va deveni un nume important în rândul centrelor de cercetare mondiale.
Resurse:
http://www.gandul.info/interviurile-gandul/cercetatorul-si-studenta-din-salaj-care-incearca-sa-culeaga-din-plante-un-leac-pentru-cancer-13105692
http://citynews.ro/eveniment/cancerul-ar-putea-fi-invins-de-o-planta-o-mana-de-cercetatori-din-ardeal-isi-pun-sperante
cind toata lumea vrea aparatura moderna….. nimeni nu mai da atentie naturii.
chiar nu am stiut ca aceasta planta se numeste norocel,si eu care tot am incercat sa o sparcuii ,am f multa in gradina