SUPLIMENTELE pentru MEMORIE și CREIER – cât de eficiente sunt?

Tot mai mulți oameni se plâng că au început să uite. Din dorința de a-și recăpăta tonusul mintal, aceștia apelează la suplimentele alimentare care promit o stimulare benefică a abilităților cognitive.

Un studiu recent a arătat că circa 25% din adulții peste 50 de ani iau un supliment pentru îmbunătățirea sănătății creierului. Problema este că eficiența acestor produse nu a fost investigată nici demonstrată în studiile științifice.

Suplimente pentru memorie

Cauzele tulburărilor de memorie

Nu doar vârstnicii au astăzi probleme de memorie și de concentrare, ci și cei tineri. Ele se pot datora stresului, anxietății, depresiei, insomniei și în cazuri mai rare, unui început de demență.

Anumite medicamente pot provoca amnezie sau confuzie. Căzăturile, traumele minore la nivelul creierului, alcoolismul, lipsa de vitamina B12, hipotiroidismul, tumorile sau infecțiile cerebrale sunt alte cauze ale tulburărilor de memorie.

Suplimentele alimentare nu sunt testate

Dr. Gad Marshall, director al Center for Alzheier Research spune că marea problemă a suplimentelor alimentare este că acestea nu sunt reglementate. FDA nu supraveghează testarea produselor sau acuratețea ingredientelor.

În ceea ce privește suplimentele pentru memorie și creier, producătorii pot pretinde că produsul lor ajută la îmbunătățirea atenției și ameliorarea problemelor de memorie, însă nu că pot îmbunătăți demența sau maladia Alzheimer. În acest fel, ei nu sunt obligați să asigure o acoperire științifică produselor lor și nici dovezi legate de eficiența sau siguranța lor.

Nutrienți asociați cu sănătatea creierului

Cele mai multe suplimente alimentare pentru sănătatea creierului conțin o serie de nutrienți specifici, precum Omega-3, vitamina E, vitamine B și combinații ale acestora.

Studiile au demonstrat că dieta Mediteraneană, dieta DASH și dieta MIND, care conțin alimente bogate în acești nutrienți, pot ajuta la îmbunătățirea funcțiilor cognitive.

Citește și Cele mai bune DIETE pentru CREIER (memorie, concentrare, energie mentală)

Cercetătorii au făcut teste separate pe acești nutrienți și nu au găsit nici o dovadă că ei ajută, decât în cazuri rare.

Dr. Marshall spune că acest lucru nu înseamnă că suplimentele alimentare nu funcționează deloc. Trebuie doar să reținem că nu există încă suficiente dovezi din studii clinice pe vitamine și minerale izolate și efectele lor asupra creierului.

Iată ce au arătat studiile până în prezent.

• Acizii grași Omega-3

Există 3 tipuri de Omega-3:

1. Acidul eicosapentaenoic (EPA) – regăsiți în peștele gras (ex. somon, macrou)
2. Acidul docosahexaenoic (DHA) – regăsiți în peștele gras
3. Acidul alfa-linoleic (ALA) – care se găsește în legumele cu frunze verzi (ex. varza de Bruxelles, spanac, broccoli), în uleiurile vegetale, nuci și semințe (ex. semințe de in, de cânepă)

Pentru a obține cantități mari de EPA și DHA trebuie să consumăm mult pește, deoarece corpul transformă ALA în doze mici de EPA și DHA.

Citește și REMEDII pentru MEMORIE și ATENȚIE

Grăsimile Omega-3 au proprietăți antiinflamatoare și antioxidante și efect protector asupra celulelor creierului.

Studiile pe dietele bogate în pește (dieta Mediteraneană și dieta MIND) au arătat că un consum mare de pește reduce riscul declinului cognitiv. Aceste rezultate nu au fost obținute și pe suplimentele alimentare.

Beneficiile vin din consumul de pește, și nu din consumul de suplimente cu ulei de pește sau cu Omega-3.

Vitamina E

Această vitamină poate fi utilă pentru creier deoarece acționează ca un antioxidant în corp și reduce stresul oxidativ. Este singurul supliment alimentar care a demonstrat că ar putea avea unele beneficii.

O recenzie publicată în anul 2014 în jurnalul Nutrients a arătat că în doze mari, vitamina E îi poate ajuta pe pacienții cu Alzheimer ușor sau moderat să continue activitățile zilnice din viața de zi cu zi pe o perioadă scurtă de timp.

Vitamina E NU previne demența, nici nu reduce simptomele. În doze foarte mari, ea poate crește riscul de accidente vasculare cerebrale hemoragice.

Vitamine din grupul B

Cele mai importante vitamine pentru sănătatea cerebrală sunt B12, B6 și B9. Ele ajută la descompunerea hemocisteinei, care în cantități mari poate crește riscul de demență sau Alzheimer.

Totodată, vitaminele din complexul B asigură energia necesară formării de noi celule cerebrale.

Citește și Vitaminele B – esențiale pentru MEMORIE

Dr. Marshall spune că majoritatea persoanelor pot lua dozele optime de B-uri din alimente. Suplimentele alimentare pot fi necesare doar în cazul persoanelor care au un deficit sau nu consumă suficiente alimente bogate în B-uri. Altfel ele nu vor avea nici un beneficiu.

Ginkgo bikoba

Această plantă este comercializată cel mai des pentru problemele de circulație și ca stimulent pentru memorie. Cel mai mare studiu pe ginkgo a arătat că acest supliment (120 mg de 2 ori pe zi timp de 6 ani) nu a scăzut rata de apariție a demenței, nici nu a prevenit declinul memoriei. Așadar, nu poate fi administrat în acest scop.

Citește și Tratament natural pentru probleme de MEMORIE și CONCENTRARE

Dr. Marshall recomandă consumatorilor de suplimentele alimentare să își păstreze banii pentru alte activități sau alimente care susțin sănătatea creierului, precum exerciții aerobice și dietele bogate în legume și fructe. Acestea sunt mai utile pe termen lung pentru memorie și sănătatea creierului decât suplimentele alimentare.

Cumpără de aici suplimente pentru memorie și creier:

[wcepe_products ids= ‘11043, 3165, 8902, 4278′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Harvard Health Publishing, Don’t buy into brain health supplements: https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/dont-buy-into-brain-health-supplements

2. May Clinic, Memory loss: When to seek help: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/memory-loss/art-20046326

3. NHS, Memory loss (amnesia): https://www.nhs.uk/conditions/memory-loss-amnesia/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.