7 ALIMENTE care stimulează producția de celule „NATURAL KILLER” (care combat virusurile, bacteriile și celulele canceroase)
Celulele natural killer (NK) înseamnă „ucigaș înnăscut”. Numele lor înfricoșător arată cât de periculoase sunt, însă numai pentru celulele canceroase și alți patogeni care pot provoca daune în organism.
Ele sunt o componentă a sistemului nostru înnăscut și au o importanță critică. Menținerea lor la un nivel optim este esențială pentru combaterea bolilor și protejarea sănătății.
Îndeosebi persoanele care urmează un tratament împotriva cancerului sau de prevenire au nevoie de o cantitate bună de celulele NK în corp.
Cuprins
CE SUNT CELULELE NATURAL KILLER
Celulele NK sunt un tip de limfocite sau celule albe de sânge care fac parte din sistemul limfatic. Au rolul de a patrula fluxul sanguin și a căuta permanent invadatorii străini și celulele canceroase.
Din toate celulele care plutesc în corpul nostru, circa 5-15% din ele sunt celule NK.
Sunt formate în măduva osoasă, ganglionii limfatici, amigdale, timus și splină. Pot fi găsite și în ficat, intestine, piele și plămâni.
În corpul nostru se dezvoltă constant celule canceroase, însă dacă celulele NK sunt sănătoase, puternice și în număr mare, nu avem de ce să ne îngrijorăm.
Un raport publicat în 2011 în Journal of Biomed Biotechnology a arătat că acești „exterminatori” microscopici au capacitatea de a controla creșterea tumorilor locale și a metastazelor (răspândirea celulelor canceroase în alte zone ale corpului, prin sistemul limfatic și prin sânge).
Celulele NK blochează creșterea și răspândirea cancerului prin capacitatea de a cauza citotoxicitate celulară directă și moartea celulelor maligne.
___________________________________
CUM FUNCȚIONEAZĂ CELULELE NK
___________________________________
1. Celulele NK patrulează corpul și fluxul sanguin în căutarea virusurilor, bacteriilor, materiilor străine și a celulelor canceroase.
2. Odată ce au depistat ceva care arată neobișnuit, cheamă mai multe celule prietene pentru a acționa. Se formează astfel o grupare de celule NK care țâșnesc o substanță toxică direct în celula nesănătoasă.
3. Odată ce își atinge ținta, această substanță toxică penetrează pielea celulei invadatoare sau a celulei canceroase, determinând-o să intre într-un colaps rapid.
4. Celula NK eliberează apoi un hormon care semnalizează alte celule ale sistemului imunitar, care pătrund în zonă și „mănâncă” rămășițele celulei nesănătoase distruse.
___________________________________
Celulele NK sunt cu atât mai impresionante cu cât ele pot face diferența între o celulă sănătoasă, care face parte din corp, și o celulă canceroasă.
Acest lucru se datorează unui sistem de detecție și comunicare incorporat, care poate „vorbi” cu nucleul (centrul de control al) unei celule suspecte pentru a afla dacă este normală sau nesănătoasă.
În funcție de informația obținută, celule NK hotărăsc dacă vor ataca sau nu. Iată de ce se numesc „înnăscute”.
___________________________________
10 MIJLOACE DE MENȚINERE A CELULELOR NK SĂNĂTOASE ȘI PUTERNICE
___________________________________
1. Menținerea sănătății intestinale
65-70% din sistemul nostru imunitar se găsește în mucoasa tractului intestinal, inclusiv o cantitate mare de celule NK.
Păstrarea unei cantități echilibrate de floră intestinală este esențială pentru funcția optimă a sistemului imunitar și a celulelor NK.
Evitarea zahărului, a produselor procesate și a carbohidraților simpli pe cât posibil, consumul zilnic de probiotice și prebiotice precum alimente fermentate pot ajuta la stimularea imunității, repararea și prevenirea afecțiunilor care pot duce la sindromul intestinului permeabil.
Sindromul intestinului permeabil este considerat principala cauză a bolilor autoimune. Un studiu din 2013 de la Universitatea din Washington a arătat o legătură clară între tulburările autoimune și producția deficitară de celule NK.
___________________________________
2. Creșterea nivelurilor de melatonină
Melatonina este un hormon produs de glanda pineală, și care este totodată un inhibitor puternic al cancerului, îndeosebi al cancerului de sân.
Studiile au arătat că acesta are capacitatea „de a pune celulele canceroase la culcare” și de a afecta celulele stem canceroase.
___________________________________
3. Creșterea consumului de afine
Afinele dublează cantitatea de celule NK din corp. Un studiu condus de Universitatea Appalachia, Universitatea din Montana și Universitatea Vanderbilt, a investigat cantitatea de celulele NK la alergători care au consumat afine și la cei care nu au consumat aceste fructe.
Cercetătorii au descoperit că consumul zilnic de afine, timp de 6 săptămâni, a crescut numărul celulelor NK. Totodată, creșterea cantității de afine consumate pe zi a redus stresul oxidativ și a crescut nivelurile de citokine anti-inflamatoare.
___________________________________
4. Adăugarea de condimente în dietă
Unele super-condimente, precum turmericul și ghimbirul, piperul și caramomul au capacitatea de a stimula sistemul imunitar și funcția celulelor NK.
Un studiu din 2011, apărut în Journal of Medicinal Food a arătat că extractele de piper negru și cardamom stimulează semnificativ activitatea celulelor NK, indicând totodată potențialul lor anti-cancerigen.
___________________________________
5. Creșterea aportului de beta-caroten
Alimentele bogate în beta-caroten, precum morcovii, dovleacul, cartofii dulci, spanacul și spirulina stimulează activitatea celulelor NK.
Un studiu realizat în urmă cu 20 de ani și publicat în International Journal of Food Sciences and Nutrition a comparat eficiența celulelor NK tratate cu beta-caroten și vitamina E când acestea interacționau cu celule de limfom umane și animale.
Cercetătorii au descoperit că atât beta-carotenul, cât și vitamina E, au mărit activitatea citotoxică împotriva celulelor de cancer pulmonar.
___________________________________
6. Consumul de usturoi și ciuperci
Usturoiul este bogat în alicină, ajoen și tiosulfinați – compuși bogați în sulf care stimulează sistemul imunitar.
Un studiu realizat de Universitatea Tarbiat Modares din Tehran a arătat că acești compuși stimulează producția și activitatea celulelor NK.
Totodată, anumiți compuși din usturoi blochează direct creșterea celulelor de cancer mamar la șoareci.
Ciupercile sunt bogate în beta-glucani, compuși care cresc numărul de celule imunitare T și producția de celule NK. Celulele T sunt un alt tip de limfocite de o importanță majoră pentru imunitate.
Un studiu publicat în 2014 în International Journal of Oncology a arătat că proprietățile imunostimulatoare ale beta-glucanilor ajută în mod specific la suprimarea cancerului de sân endocrinologic-rezistent prin reglarea expresiei genelor de cancer.
___________________________________
7. Aprovizionarea cu seleniu
Seleniul este un mineral vital pentru imunitate și pentru glanda tiroidă.
_________________________________
Sursă:
The Truth About Cancer, Natural Killer Cells: How to Keep Them Healthy So They Can Protect You From Cancer: https://thetruthaboutcancer.com/natural-killer-cells-cancer/