3 simptome de CANCER OVARIAN pe care femeile le ignoră (+ analize indicate)

Cancerul ovarian apare mai des la femei după menopauză, însă în ultimii ani, nu mai este o raritate nici la femeile sub 40 de ani.

Dacă femeile ar cunoaște simptomele de cancer ovarian, precum balonarea persistentă, le-ar putea asocia mai ușor cu această boală și astfel mai multe vieți ar putea fi salvate.

 

În mod incorect catalogat drept un ucigaș silențios, acest tip de cancer produce anumite simptome care nu trebuie ignorate.

Cele mai multe femei se prezintă la doctor în faze avansate ale cancerului, când simptomele sunt mai evidente și boala s-a răspândit în corp.

____________________________________________

CANCER OVARIAN – SIMPTOME

Cancerul ovarian cauzează simptome și în primele faze. Cele trei simptome care pot indica un cancer ovarian, și care pot fi trecute cu vederea, sunt: balonarea, senzația de plenitudine (stomac plin după câteva guri de mâncare) și deasa urinare.

Balonarea constantă

Deși în majoritatea cazurilor balonarea persistentă poate fi semnul unei probleme gastrointestinale (sindromul colonului iritabil sau intoleranță la gluten), 4 din 10 femei cu cancer ovarian suferă de acest simptom.

Senzația de balonare poate însemna un stomac umflat, pufos sau tare, flatulență, gaze, senzație falsă de îngrășare.

O femeie cu cancer ovarian poate observa o umflare a abdomenului inferior (și superior) și în același timp să aibă parte de o scădere în greutate.

Dacă observați că talia se mărește fără să fi consumat mai multe calorii sau să fi mâncat mai mult decât de obicei, balonarea poate fi semnul unei boli, și nu al îngrășării.

Balonarea asociată cu cancerul ovarian nu vine și dispare, ci este constantă. Dacă ați avut acest simptom mai multe zile în ultimele 3 săptămâni, mergeți la medic.

La femeile cu balonare persistentă care au fost diagnosticate cu cancer ovarian, balonarea poate fi cauzată de ascită (acumularea de lichid în abdomen). Ascita este semnul unui cancer ovarian avansat.

____________________________________________

Alte simptome care pot indica un cancer ovarian sunt:

– durere sau disconfort la nivel pelvian (abdominal)
– abdomen umflat
– indigestie persistentă sau greață
– săturare rapidă în timpul mesei
– nevoia urgentă de a urina sau urinări dese
– stomac deranjat
– constipație sau diaree
– oboseală extremă constantă
– dureri de spate
– sângerări menstruale mai puternice decât în mod normal
– menstruații neregulate

Vezi și ALIMENTE care protejează împotriva CANCERULUI OVARIAN

_____________________________________________

ANALIZE CANCER OVARIAN – CUM SE DEPISTEAZĂ CANCERUL OVARIAN 

Momentan, nu există teste sigure pentru diagnosticarea cancerului ovarian. O examinare pelviană poate depista un cancer ovarian în faze incipiente. Medicul analizează forma, dimensiunea și consistența ovarelor și a uterului. Cu toate acestea, unele tumori unt dificil sau imposibil de simțit.

Testul Papanicolau poate depista timpuriu cancerul cervical, însă nu și cancerul ovarian (decât în faze avansate).

Testele cele mai des folosite pentru cancerul ovarian sunt ecografia transvaginală (intravaginală) și testul sanguin CA-125, cunoscut și sub numele de Cancer Antigen 125 (un marker tumoral).

Multe femei (dar nu toate) cu cancer ovarian au niveluri mari de CA-125, însă ele pot indica și alte probleme ginecologice, precum endometrioză sau boala inflamatorie pelvină.

_____________________________________________

Surse:

1. American Cancer Society, Signs and Symptoms of Ovarian Cancer: https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/signs-and-symptoms.html

2. The Eve Appeal, Bloating & Ovarian Cancer – Your Questions Answered: https://eveappeal.org.uk/gynaecological-cancers/ovarian-cancer/bloating-ovarian-cancer-questions-answered/

3. Express, Bloating is one of the symptoms of ovarian cancer – here’s when you need to visit your GP: https://www.express.co.uk/life-style/health/921236/cancer-symptoms-ovarian-pain-test-signs-bloating

4. American Cancer Society, Can Ovarian Cancer Be Found Early? https://www.cancer.org/cancer/ovarian-cancer/detection-diagnosis-staging/detection.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.