CĂTINA are o activitate ANTI-CANCERIGENĂ impresionantă (studii)

Proprietățile unice ale cătinii albe (Elaeagnus rhamnoides) sunt cunoscute cel puțin din secolul al VII-lea î.Hr. A fost folosită atât ca aliment și remediu, cât și ca tratament veterinar.

Astăzi, cătina este utilizată în industria farmaceutică, cosmetică și alimentară.

Catina albă (Elaeagnus rhamnoides) 

Studiile in vitro și in vivo (pe animale și pe oameni) au arătat că diferitele părți ale cătinii albe sunt bogate în compuși bioactivi.

Fructele, semințele, frunzele și rădăcinile conțin antioxidanți (fenoli, carotenoide), vitamine (A, C, E), acizi grași nesaturați, aminoacizi, fitosteroli (beta-sitosterol).

Boabele de cătină au proprietăți antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, anti-aterosclerotice.

_____________________________

CĂTINA – PROPRIETĂȚI ANTI-CANCERIGENE 

O recenzie recentă, realizată de cercetători polonezi și americani, publicată în anul 2018 în „Frontiers in Pharmacology”, a arătat că fructele de cătină au un potențial anticancerigen remarcabil.

Cătina poate fi utilă în prevenirea cancerului prin acțiunea sau anti-proliferativă. Induce apoptoza (moartea programată a celulelor canceroase) și reduce daunele hematologice.

Compușii cu proprietăți antitumorale sunt prezenți mai cu seamă în sucul și uleiul de cătină. Cei mai importanți sunt compușii fenolici – flavonoide (kaempferol, quercetină și isorhamnetină) – care protejează celulele de daunele oxidative ce pot duce la mutații genetice și cancer.

Flavonoidele din semințele de cătină ajută la combaterea carcinomului mamar. Isorhamnetina, un alt flavonoid izolat din cătină a demonstrat efecte citotoxice împotriva celulelor carcinomului hepatocelular uman. Același compus are efecte anti-proliferative și în cancerul pulmonarIsorhamnetina suprimă de asemenea înmulțirea celulelor cancerului colorectal uman.

Procianidinele izolate din semințele de cătină au efecte inhibitoare asupra celulelor cancerului de sânÎntr-un studiu din 2004 au fost comparate efectele a 10 extracte diferite din fructe, inclusiv din cătină, asupra proliferării celulelor cancerului de colon și de sân.

Rezultatele au arătat că fructele de cătina a avut cel mai mare efect anti-proliferativ, datorate îndeosebi parte concentrațiilor mari de carotenoide și vitamina C, care au acționat în sinergie cu antocianinii.

Într-un alt studiu, din 2008, extractul de fructe de cătină a demonstrat efecte anti-proliferative împotriva celulelor de cancer cervical și de colon.

Sucul de cătină, de mure și aronia au demonstrat activități anti-proliferative în mai multe tipuri de cancer: adenocarcinom de stomac, adenocarcinomul glandei mamare, adenocarcinom prostatic, adenocarcinom colorectal.

_______________________________

Numeroase rapoarte au arătat că uleiul de cătină are de asemenea proprietăți antitumorale. Datorită capacității de restaurare a funcțiilor ficatului și rinichilor, acesta combate efectele secundare ale chimioterapiei și radioterapiei.

Totodată, mărește apetitul, îmbunătățește starea generală de sănătate a bolnavilor de cancer și crește performanța sistemului imunitar.

Wang et. al observa în anul 1989 că uleiul din semințe de cătină încetinește creșterea tumorilor cu 3-50%. Efectele sale protectoare împotriva cancerului cervical pot fi atribuite conținutului de vitamina A și vitamina E.

Flavonoidele din uleiul extras din semințele de cătină inhibă creșterea celulelor cancerului de ficat prin inducerea apoptozei.

Uleiul de cătină poate fi administrat ca atare sau sub formă de capsule. Nu au existat cazuri de toxicitate sau efecte adverse.

Deși acțiunea anti-cancerigenă a cătinii este bine documentată, dozele medicinale și profilactice nu au fost încă stabilitate, din lipsa studiilor clinice realizate în acest scop.

_______________________________

Sursă: Beata Olas, Bartosz Skalski and Karolina Ulanowska, The Anticancer Activity of Sea Buckthorn [Elaeagnus rhamnoides (L.) A. Nelson], Front Pharmacol. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5861756/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.