BICARBONATUL de sodiu în cancer
Bicarbonatul de sodiu a căpătat în ultimii ani faima unui remediu natural împotriva cancerului. A fost promovat ca un antidot simplu, ieftin și la îndemâna oricui.
Aportul său în tratamentul cancerului s-ar putea datora proprietăților sale alcalinizatoare, dat fiind că celulele canceroase afectează țesuturile înconjurătoare prin crearea unui micro-mediu acid, privând celulele normale de oxigen [1].
Asemenea tuturor celulelor, acestea produc acizi ca urmare a unor reacții metabolice. În mod normal, corpul înlătură acești acizi și își păstrează un pH ușor alcalin.
Altfel spus, organismul uman a fost înzestrat de Dumnezeu cu capacitatea de a-și menține singur un echilibru (hemostază) în acest sens, păstrându-și pH-ul sanguin în jurul valorii de 7.4 – ușor alcalină.
Corpul face acest lucru prin exhalarea dioxidului din plămâni, eliminarea bicarbonatului prin rinichi și prin circulația constantă a sângelui. Totodată, acizii stomacali sunt mai puternici decât pH-ul diferitelor alimente consumate.
Cu toate acestea, celulele maligne au un ritm de multiplicare anormal de mare, care nu acordă organismului suficient timp pentru a se auto-regla și intra în normal.
În consecință, au loc acumulări de acizi împrejurul tumorilor, creând un micro-mediu acid și sufocând practic celulele normale sănătoase. Aciditatea tumorilor a fost corelată cu agresivitatea cancerului.
Concluzionând, este firesc să apară ipoteza că neutralizarea acestor medii acide din jurul tumorilor ar putea ajuta la inhibarea sau chiar distrugerea celulelor maligne [2].
_____________________________
Oamenii de știință au început să studieze astfel efectele bicarbonatului prima dată pe șoareci. Au descoperit că administrarea orală a acestuia a redus capacitatea de răspândire a cancerelor de sân și de prostată prin inhibarea apariției metastazelor spontane [3], obținând astfel prevenirea cancerului pe mai multe niveluri, prin următoarele mecanisme:
• creșterea pH-ului în micro-mediile tumorilor (țintind astfel în mod deosebit celulele maligne și nu pe cele normale);
• reducerea implicării nodulilor limfatici și a ficatului în transportarea celulelor canceroase în alte zone ale corpului;
• împiedicarea colonizării altor organe neafectate de către celulele canceroase.
Bicarbonatul nu a afectat însă numărul tumorilor aflate deja în circulație.
Citește și:
- Tratamentul Controversat a lui Tullio Simoncini – Bicarbonat de Sodiu Pentru Cancer
- Bicarbonat de Sodiu şi Lămâie Pentru Cancer – Un Mit Periculos
_____________________________
Un studiu din 2013, realizat la Universitatea din Arizona a arătat că alcalinizarea sistemică (prin administrarea de bicarbonat de sodiu cu apă) a încetinit rata invaziei cancerului la șoareci cu tumori mamare [4].
Bicarbonatul de sodiu s-a dovedit a fi util în modificarea pH-ului, peste capacitatea naturală a corpului de a rezista la schimbările care au loc la acest nivel. Studiile in vitro sugerează că acidoza prelungește rata de supraviețuire a celulelor canceroase sub privarea de glucoză.
Acestea fiind demonstrate, nu este deloc surprinzător faptul că modularea pH-ului micro-mediului unei tumori cu ajutorul bicarbonatului ar putea produce un efect dramatic asupra distrugerii tumorii (prin apoptoză) [5].
_____________________________
Unul din cele mai recente studii în acest domeniu, realizat în 2018 de Ludwig Institute for Cancer Research [6], a scos la iveală un nou mecanism prin care aciditatea determină celulele înfometate de oxigen să intre într-o stare de dormitare, de rezistență crescută la tratament și de sensibilitate la recidive.
Aici intră din nou potențialul bicarbonatului de sodiu de a întoarce acest efect. Dacă adaugi bicarbonat în apa de băut a șoarecilor, întreaga tumoare devine activă, spun cercetătorii. Prin re-deșteptarea acestor celule, cercetătorii ar putea face tumoare mult mai sensibilă la terapie.
Cercetări anterioare (realizate de Robert Gillies de la H. Lee Moffitt cancer Center) au arătat că bicarbonatul poate crește imunoterapia în cancer, deși mecanismele prin care produce acest efect nu sunt încă suficient de clare.
_____________________________
Deși bicarbonatul promite a fi un adjuvant important în tratamentului cancerului, se impune necesitatea realizării unor studii clinice mai concludente, în care bicarbonatul să fie testat direct pe confirmări pacienți bolnavi de cancer, și nu doar pe voluntari sănătoși [7].
Atenție! Nu folosiți bicarbonatul de sodiu pentru cancer fără să cereți acordul medicului. Acest produs poate fi cel mult un adjuvant, și nu un tratament în sine. El nu poate înlocui tratamentul recomandat de medic.
_____________________________
Surse bibliografice:
1. Science Daily, How might baking soda boost cancer therapy? https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180601134720.htm
2. McCarty MF., Whitaker J., Manipulating tumor acidification as a cancer treatment strategy, Altern Med Rev. 2010: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21155627
3. Robey IF, Baggett BK, Kirkpatrick ND, Roe DJ, Dosescu J, Sloane BF, Hashim AI, Morse DL, Raghunand N, Gatenby RA, Gillies RJ., Bicarbonate increases tumor pH and inhibits spontaneous metastases, Cancer Res. 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19276390
4. Ian F. Robey and Lance A. Nesbit, Investigating Mechanisms of Alkalinization for Reducing Primary Breast Tumor Invasion, Biomed Res Int. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3722989/
5. Hongtao Zhang, Will cancer cells be defeated by sodium bicarbonate? Sci China Life Sci. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5954837/
6. Ludwig Institute for Cancer Research, How might baking soda boost cancer therapy, 2018: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/06/180601134720.htm
7. Oral Bicarbonate as Adjuvant for Pain Reduction in Patients With Tumor Related Pain. U.S. National Institutes of Health. Clinicaltrials.gov
8. Science Research UK.
9. Ian F. Robey, Brenda K. Baggett, Nathaniel D. Kirkpatrick, Denise J. Roe, Julie Dosescu, Bonnie F. Sloane, Arig Ibrahim Hashim, David L. Morse, Natarajan Raghunand, Robert A. Gatenby and Robert J. Gillies, Bicarbonate Increases Tumor pH and Inhibits Spontaneous Metastases, Cancer Res. 2009: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2834485/