PLANTE care pot ajuta în tratamentul CANCERULUI – apifitoterapeutul Sorin Mărgineanu

Într-un număr al revistei Hofigal, doctorul Sorin Mărgineanu, cu competențe în domeniul apiterapiei și fitoterapiei, ne dezvăluie câteva suplimente alimentare utile în terapia anti-cancer, pe care le putem procura de regulă de la magazinele naturiste.

Plantele și alimentele înzestrate cu proprietăți imunostimulatoare și adaptogene îi pot ajuta pe bolnavii de cancer prin faptul că întăresc organismul să lupte cu boala și să reziste la tratamentele puternice cu citostatice, care sunt însoțite de numeroase efecte secundare.

Suplimente Alimentare – Cancer

Așadar, aceste suplimente alimentare pot fi folosite de bolnavii de cancer ca adjuvant, pe durata tratamentului cu citostatice. 

Plante care stimulează imunitatea:

• echinacea, gheara mâței, lemnul-dulce

Plante cu efecte detoxifiante și restauratoare în urma citostaticelor

• armurariu, gălbenele
• coada-calului, trei-frați-pătați
• urzică, păpădie, brusture
• măceșe, cătină
• mentă, roiniță, sunătoarea
• spirulină

Unele plante precum armurariul sunt importante în tratamentul oncologic deoarece protejează ficatul, combat stările de greață și inapetența și ajută pacientul să continue să se hrănească în mod corespunzător. Un produs benefic în acest sens este Armuhep. Se ia câte 1 comprimat înainte de masă, de 3 ori pe zi.

Urzica și gălbenelele sunt recomandate și de terapeuta Maria Treben în tratamentul diferitelor tipuri de cancer, datorită efectelor lor diuretice, tonice și nutritiveUrzicile au inclusiv proprietăți citostatice. Rata afecțiunilor oncologice este cu 60% mai mică la persoanele care obișnuiesc să mănânce urzici.

Persoanele care fac citostatice pot experimenta o scădere a nivelului hemoglobinei, iar urzica este un remediu anti-anemic foarte bun. Se pot lua câte 2 capsule cu urzică după micul-dejun și încă 2 capsule după masa de la amiază. Gălbenelele se pot lua sub formă de tinctură, câte 20 de picături (cu apă), de 3 ori pe zi, după mese.

______________________________________________________________________________________________________

Păpădia a demonstrat de asemenea proprietăți anticancerigene. Are efecte diuretice și antioxidante. Se poate administra sub formă de tinctură, câte 40 de picături, de 2 ori pe zi, dimineața și la prânz, după masă. Picăturile se diluează cu apă.

Rădăcina de brusture este antioxidantă, detoxifiantă, antiinflamatoare și diuretică. Ajută la drenarea ficatului. Se poate găsi în produsul Menolap, sub formă de capsule. Se iau câte 1-4 pe zi, până la prânz.

Măceșele sunt utile împotriva cancerului datorită conținutului bogat în vitamina C – unul din cei mai puternici antioxidanți. Se pot lua sub formă de capsule în combinație cu urzică – Flavovit – câte 1-3 pe zi sau sub forma unui gemoderivat din mlădițe de măceș, câte 1 monodoză pe zi.

Uleiul de cătină este foarte bogat în beta-caroten. Se pot lua câte 2 capsule pe zi, precum și gemoderivat de muguri de cătină roșie (care ajută la reglarea valorilor hemoleucogramei), câte 1 monodoză pe zi.

Spirulina este deosebit de bogată în proteine. Conține aminoacizi esențiali pe care corpul nu îi poate produce. Datorită conținutului bogat în minerale, vitamine, clorofilă și antioxidanți, spirulina ajută la purificarea, regenerarea și echilibrarea organismului

Se pot lua câte 3 comprimate de Se-Spirulină pe zi, un produs care conține pulbere de spirulină, drojdie seleniată și topinambur.

Coada-calului are o acțiune deosebită asupra organismului, datorită conținutului de siliciu. Acest mineral este esențial pentru regenerarea tuturor țesuturilor corpului care funcționează pe bază de colagen. Este de asemenea important pentru fixarea calciului în oase și păstrarea tinereții.

Se poate lua sub formă de tinctură, câte 40 de picături (în apă), de 2 ori pe zi, după masa de dimineață și prânz.

Tinctura de mentă ajută la reducerea senzației de greață și vomă în timpul citostaticelor.

Pentru combaterea depresiei, se pot lua tinctură de roiniță sau de sunătoare – câte 20 de picături (cu apă), de 3 ori pe zi.

Trebuie să reținem că unele persoane răspund bine la tratamentul naturist, alte nu, în funcție de organismul fiecăruia.

______________________________________________________________________________________________________

Sursă: Dr. SORIN MĂRGINEANU (Farmacia Farmacon, București), Tratamentul oncologic şi suplimentele alimentare, Revista Revista HOFIGAL – Natură și Sănătate, numărul 32, 2012

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.