Nas înfundat la bebe – cum procedezi
Copiii mici răcesc ușor și des, mai ales iarna și atunci când este vânt rece afară. Nasul înfundat la bebeluși le dă bătăi de cap multor mămici.
Cei mici nu pot să sufle singuri nasul, iar excesul de mucus le blochează nările. Ce faci în acest caz? Cum îl ajuți pe cel mic să respire mai bine? Ce produse farmaceutice poți folosi?

Nas infundat la bebelus: V. ivash – www.freepik.com
Nas înfundat la bebe
Bebelușii mai mici de 6 luni nu trebuie să primească nimic altceva decât lapte. Așa spun experții. Dar când răcesc, ce poți să le dai? Cum desfunzi nasul la bebe în mod corect?
Citește și: Ceai la bebelușii mici – indicat sau nu?
Bebeluș agitat – poate fi răcit
Răceala sau viroza respiratorie este una din cele mai frecvente probleme cu care se confruntă bebelușii sau copiii mici. Este de altfel unul din motivele pentru care cei mici devin agitați, nu mai mănâncă bine, nu pot dorm cât trebuie.
Mamele trebuie să știe să interpreteze aceste semnale și să verifice dacă nu cumva bebelușul are roșu în gât, are febră sau are nasul înfundat.
Mucozitățile pe care nu le poate elimina îl împiedică să respire pe nas (el încă nu știe să respire pe gură), și din această cauză nici nu poate mânca sau dormi bine.
Cum desfunzi nasul la bebeluși
Întrucât cel mic nu poate sufla nasul și nici nu poate elimina singur mucusul, trebuie să îl ajuți tu. Mai exact, trebuie să îi aspiri năsucul.
Ai nevoie așadar de un aspirator nazal sau de o pompiță de curățat nasul. Aceste ustensile pot fi procurate de la farmacie.
Singurul produs pe care îl recomandă specialiștii pentru nas înfundat la bebeluși este serul fiziologic, care se găsește sub formă de spray. Și apa de mare este bună.
Citește și: Ulei de corp pentru bebeluși, făcut în casă (cele din comerț sunt nocive)
Cum se folosește aspiratorul nazal
Pune câte o picătură de ser fiziologic sau apă de mare în fiecare dintre nările bebelușului. Aceste soluții ajută la înmuierea mucusului, astfel încât se va desprinde mai ușor.
Introdu capătul furtunului în nara copilului și trage cu putere. Pentru ca cel mic să stea liniștit, trebuie să îi explici ce faci și să îl lași să se joace cu furtunașul sau chiar cu sticluța de ser fiziologic. Dă-i o jucărie sau ceva care îi poate distrage atenția.
La final, șterge nasul copilului cu un șervețel.
Sfaturi importante!
Nu aspira mucozitățile bebelușului fără să le înmoi mai întâi! Nasul este de multe ori înfundat cu mucișori foarte cleioși sau lipicioși, care trebuie umeziți bine înainte de a încerca să îi tragi afară.
Nu aspira bebelușul după ce a mâncat! Folosește aspiratorul nazal înainte să îl alăptezi. Altfel există riscul ca acesta să regurgiteze mâncarea în timpul aspirării și să se înece.
Nu folosi aspiratorul nazal mai mult de 3-4 ori pe zi! Nările bebelușului sunt sensibile și se pot irita sau usca foarte ușor.
Aspiratorul nazal nu trebuie folosit în mod excesiv, ci numai la recomandarea medicului pediatru. Dacă îl vei utiliza prea des, va produce un efect invers, adică va stimula producția de mucus.
Dacă secrețiile sunt foarte abundente, nu este indicat să folosești aspiratorul nazal. Mergi la medic pentru a primi un tratament adecvat.
Spală aspiratorul nazal după fiecare utilizare.
Dacă bebelușul este foarte agitat și nu stă liniștit când vrei să îl aspiri, încearcă să folosești această metodă când doarme.
Nu folosi aspiratorul nazal la copiii mărișori. Învață-i să sufle singuri nasul.
Nas înfundat la bebe – remedii naturale
Pentru a ușura respirația copilului în timpul nopții, poți folosi un umidificator, pe care să îl amplasezi în camera copilului. Acesta va reduce aerul uscat care întărește mucozitățile.
Păstrează, pe cât posibil, temperatura din camera copilului la un nivel constant. 23-24 de grade Celsius este considerat un nivel optim. Aerisește camera zilnic.
Citește și: Pudră naturală pentru bebeluși, fără risc de cancer– rețetă din 2 ingrediente
În timp ce copilul face baie, pune cădița lui în cada cu apă fierbinte. Scopul este să inhaleze aburii fierbinți, care vor înmuia mucusul.
Nu folosi medicamente sau produse naturiste pentru desfundarea nasului la bebeluși! Întreabă întotdeauna medicul. Nu fă teste pe copilul tău.
Surse:
1. Revista Dona Info, Sănătatea copilului – Decongestionarea nasului înfundat la copii, p. 38
2. Sfatul Medicului, Cand este indicata folosirea aspiratorului nazal la bebelusi: http://www.sfatulmedicului.ro/Cresterea-si-dezvoltarea-copiilor/cand-este-indicata-folosirea-aspiratorului-nazal-la-bebelusi_12542