Operația de amigdale la copii – când este indicată

Operația de amigdale se numește în limbaj medical „tonsilectomie” sau „amigdalectomie”. Este des recomandată copiilor, în caz de inflamații sau infecții recurente ale amigdalelor.

Prin intermediul acestei proceduri se poate extirpa doar o parte din amigdală, uneori și polipii existenți.

Cand este indicata operatia de amigdale: Freepik – www.freepik.com

Spre deosebire de amigdalectomia completă, cea parțială îi permite pacientului să se recupereze mai ușor. Există de asemenea posibilitatea ca după operație, amigdalele să crească la loc, iar problemele să reapară.

Amigdalectomia este mai puțin practicată astăzi. Unul din motive este că unul din 5 pacienți (copii) suferă complicații postoperatorii, precum dificultățile respiratorii și sângerările.

Citește și:

Amigdalita – simptome, cauze, tratament naturist

Când este recomandată operația de amigdale

Specialiștii recomandă părinților să cântărească bine avantajele și dezavantajele unei amigdalectomii și să opteze pentru această operație doar atunci când aceasta este realmente necesară.

Apneea de somn

Primul motiv pentru care un medic poate recomanda îndepărtearea chirurgicală a amigdalelor este blocarea căilor respiratorii. Când amigdalele cresc foarte mult, copilul nu mai respiră bine, mai ales în somn, sau când stă întins.

Există riscul dezvoltării apneei obstructive de somn (AOS). Un copil afectat de AOS sforăie noaptea și are pauze în respirație.

Atunci când amigdalele sunt foarte mari și acest lucru este vizibil, operația este aproape hotărâtă. Însă când dimensiunea amigdalelor nu este clară, medicul poate recomanda o polisomnografie. Acest test monotorizează pacientul în timp ce doarme.

Nu există garanția că tonsilectomia va remedia apneea de somn. Această afecțiune poate fi gestionată și prin alte metode, medicamente sau dispozitive medicale.

Când motivul efectuării unei tonsilectomii nu este clar, părinții ar trebui să ia în considerare o altă metodă de tratament.

Infecțiile recidivante

Un alt caz în care poate fi indicată operația de amigdale este atunci când copilul are infecții în gât repetate:

– mai mult de 7 episoade pe an

– 5 episoade pe an, 2 ani la rând

– sau 3 episoade pe an, 3 ani la rând

Durerea în gât nu este singurul simptom care recomandă amigdalectomia. Pacientul trebuie să prezinte de asemenea febră, ganglioni limfatici inflamați, puroi pe amigdale sau infecții cu streptococ.

Toate aceste simptome trebuie confirmate prin analize medicale. Operația poate reduce numărul infecțiilor recurente. Cu toate acestea, studiile au arătat că frecvența infecțiilor scade în timp și la copiii care nu se oprează.

Citește și:

Durerea în gât la copii – când reprezintă un motiv de îngrijorare

Concluzia este că în ambele cazuri, infecțiile se pot ameliora – fie prin operație, fie de la sine. La fel de adevărat este că la copiii cu obstrucții respiratorii grave, operația poate ameliora semnificativ situația.

Așadar, părinții trebuie să discute cu medicul și să decidă care este cea mai bună soluție.

Surse:

1. Regina Maria, AMIGDALECTOMIA SI ADENOIDECTOMIA LA COPII: https://www.reginamaria.ro/dictionar-de-afectiuni/amigdalectomia-si-adenoidectomia-la-copii

2. Claire McCarthy, Does your child need a tonsillectomy? Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/child-need-tonsillectomy-2018032013504

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.