PREMERGĂTORUL împiedică DEZVOLTAREA normală a copilului și crește riscul de ACCIDENTĂRI

Premergătoarele sunt considerate un echipament necesar și totodată distractiv pentru bebeluși. Părinții se grăbesc să cumpere acest obiect pentru copii lor, pentru a-i „ajuta” să meargă mai repede și să se dezvolte mai ușor.

Oamenii de știință spun însă că ele au un efect opus, adică încetinesc dezvoltarea normală a bebelușilor.

Premergatorul – daunator pentru copii

Premergătoarele sunt invenții destinate bebelușilor cu vârsta între 4 și 12 luni. Statisticile arată că circa 50-77% din părinții cu bebeluși de 3-12 luni au un premergător. Utilizarea acestor obiecte se datorează unor obiceiuri actuale și unor interese personale ale părinților.

____________________________

Premergătorul împiedică dezvoltarea normală a copiilor

În ciuda popularității lor, premergătoarele sunt asociate cu accidente și răni în cazul a 12-50% dintre utilizatori. Cele mai dăunătoare aspecte țin însă de dezvoltarea funcției locomotorie și a cogniției.

În primul rând, premergătoarele asigură o locomoție prematură la bebeluși, care poate interfera cu procesul natural de dezvoltare de care ei au nevoie.

În al doilea rând, din cauza design-ului lor, premergătoarele împiedică experiența vizuală a mișcării membrelor, având astfel un rol critic în dezvoltarea sistemelor motorii.

Din aceste motive, premergătoarele au fost interzise în Canada încă din anul 1989. Nici Asociația Americană de Pediatrie nu le recomandă.

Cercetătorii de la Universitatea Case Western Reserve din Ohio sunt de părere că riscurile asociate cu utilizarea premergătoarelor depășesc așa-zisele lor beneficii.

Premergatorul impiedica dezvoltarea normala a copilului

Premergătoarele produc numeroase accidentări

Bebelușii „moderni” sunt supuși astăzi la numeroase experimente ale tehnologiei. Multe din lucrurile destinate pentru creșterea lor sunt mai nocive decât par la prima vedere.

Cercetătorii de la Universitatea din Baghdad – Departamentul de Pediatrie – au intervievat mamele a 100 de copii ajunși la urgență din cauza utilizării premergătoarelor.

Chestionarele aveau incluse întrebări despre motivele pentru care folosesc premergătorul și tipul de leziuni cauzate de acesta.

Răspunsurile mamelor au arătat că în 71% din cazuri, premergătorul a fost achiziționat pentru a ține copilul ocupat. În 54% din cazuri, pentru ca cel mic să meargă mai devreme. În 28% din cazuri, pentru a-și întări picioarele.

Cele mai multe accidentări ca urmare a utilizării premergătorului au avut loc pe un coridor (52%), iar motivele au fost:

– împingerea copilului de cineva (37%)
– defectarea mecanică a premergătorului (36%)
– căderea din premergător (22%)

82% din copiii accidentați s-au lovit la cap și au suferit diverse leziuni: vânătăi, epistaxis (sângerări nazale), buze și limbă tăiate, leziuni dentare, zgârieturi, fracturi craniene.

În 17% din cazuri, copiii au suferit leziuni la nivelul membrelor: vânătăi, abraziuni sau dislocări articulare.

____________________________

Surse bibliografice:

1. Shervin BADIHIAN,Negin ADIHIAN, MSc and Omid YAGHINI, The Effect of Baby Walker on Child Development: A Systematic Review, Iran J Child Neurol. 2017: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5703622/

2. Siegel AC, Burton RV., Effects of baby walkers on motor and mental development in human infants, J Dev Behav Pediatr. 1999: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10533994

3. Al-Nouri L, Al-Isami S., Baby walker injuries, Ann Trop Paediatr. 2006: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16494707

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

4 comentarii

 1. Acum 33 ani mi am crescut copilul in premergător,nu este un obiect modern.
  Accidente nu am avut cu el.
  Copilul meu ,de fapt ambii copii,a mers mai repede la 11 luni și chiar se bucurau de acel scăunel.

  • „Modern” se referă la faptul că generația dvs. nu a crescut cu premergător.

  • LaTaifas.ro Ne întoarcem prea mult înapoi.
   Am văzut o fotografie din 1930 când un copil era intr.un premergător făcut din lemn,ceva ca un X.cu cârpe învelit sa nu.l rănească pe copil.O fi fost unicat,dar venea în ajutorul mămicilor.

  • Ionelia Marin Am prezentat opinia oamenilor de știință legată de efectele dăunătoare ale design-ului folosit pentru premergătoarele de azi. O fi utile, dar grăbesc procesul natural de mergere a copilului și afectează și alte sisteme. Trăim într-o lume plină de surogate, de la laptele praf până la dispozitivele care îi țin pe copii sau le țin „companie”.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.