CULORILE stridente care invadează viața copiilor prin DESENE animate, jucării, strică echilibrul lăuntric și produc tulburări de PERSONALITATE – Iermonah. Savate Baștovoi

Autorul cărții de mare succes „Antiparenting” aduce în atenția părinților un aspect la care probabil foarte puțini se gândesc: culorile stridente cu care sunt asaltați cei mici.

Ieromonahul Savatie Baștovoi crede că această cromatică abuzivă aplicată din toate părțile asupra coliilor poate perturba echilibrul lor lăuntric, cauzând tulburări de personalitate.

Savatie bastovoi despre copii

Cel mai bun exemplu în acest sens este difuzarea de desene animate actuale, care „practică adesea o adevărată violență cromatică și sonoră”. Toate detaliile din desene și de pe jucăriile copiilor sunt date la maxim: culorile, hainele, sunetele.

Părintele Savatie vorbește într-un editorial publicat pe site-ul Antiparenting despre opinia greșită pe care o au părinții vizavi de faptul că celor mici le plac culorile stridente. Există o diferență importantă între a reacționa la o culoare aprinsă și a simți plăcere față de acest lucru.

„Am auzit de sute de ori fraza: copiilor le plac culorile stridente. Iar ca argument este adus chiar faptul că orice copil reacționează la o culoare aprinsă, țipătoare. Dar oare este vreo diferență între a reacționa la ceva și a-ți plăcea ceva?”

La vârsta când nu pot încă vorbi, copiii nu ne pot spune ce anume le place și ce nu. Pe baza reacțiilor lor, părinții pot trage concluzii mai mult sau mai puțin corecte.

„Între a reacționa la ceva și a-ți plăcea ceva există o mare diferență. Copiilor nu le plac culorile stridente, ci doar reacționează la ele în mod instinctiv”.

Dacă ne uităm în natură, vom vedea că toate nuanțele sunt „normale”, cuminți, bine potrivite. Totul este armonios și plăcut vederii.

„Nici un pigment natural nu prezintă vreo stridență, decât de accent de intensitate, obținut prin alăturări bine gândite”.

Există unele specii de flori, păsări sau pești și animale care capătă în anumite perioade culori mai puternice, dar pentru un scop bine întemeiat. De pildă, florile atrag atenția albinelor pentru polenizare, păsările și peștii pentru împerechere.

„Obținerea pigmenților stridenți, în condiții naturale, este imposibilă – fapt demonstrat de întreaga istorie a artelor și a civilizațiilor”.

Cu o experiență bogată în domeniul picturii, tipografiei, design-ului, montajului TV și iconografiei, Părintele Savatie conchide asupra faptului că „nu există culori naturale stridente pentru a fi pe placul copiilor”.

Chiar și în natură observăm că până și cele mai aprinse culori ale fructelor „se estompează prin oxidare, căpătând o nuanță mai cuminte”.

Tot ce este natural produce armonie, în timp ce artificialul produce excitări dăunătoare sănătății, mai ales pe plan emoțional și spiritual.

Totul s-a schimbat în jurul nostru, inclusiv produsele alimentare suferă modificări de culoare prin adaosul de coloranți artificiali meniți să incite mai mult preferința și gustul consumatorilor.

Cu toate acestea, spune Părintele, „oamenii reacționează la fel la culori, sunete, mirosuri sau gesturi. Faptul că nu avem organe prin care să vomităm culorile sau sunetele care ne fac rău, așa cum facem în cazul unei mâncări sau băuturi stricate, nu înseamnă că toxinele cromatice nu ne dăunează la fel de tare”.

Culorile au un limbaj exact, spune Părintele, și de aceea părinții trebuie să acorde mai multă importanță în ceea ce privește decorarea camerelor, alegerea hainelor și a altor obiecte colorate pentru copii.

Unele tulburări frecvent întâlnite astăzi la copii, precum lipsa de atenție, agitația extremă, lipsa de interes – „pot fi cauzate inclusiv de agresiunile cromatice la care copiii sunt expuși încă de când vin pe lume”.

Alegerea culorilor trebuie să fie la fel de importantă ca alegerea alimentelor.

„Dacă alegeți mâncarea pentru copilul vostru, alegeți și culorile, înainte ca el să creeze dependență pentru stridențe, așa cum creează dependențe gustative cei care mănâncă mâncare cu potențatori de gust și arome.

Mâncați natural, ascultați natural, priviți natural”.

_____________________________

Sursă: Antiparenting, SAVATIE BAȘTOVOI: DESPRE INTOXICAREA ȘI VIOLENȚA CROMATICĂ. MAMELE CARE DECOREAZĂ STRIDENT CAMERA COPILULUI SÎNT IRESPONSABILE: https://antiparenting.ro/savatie-bastovoi-despre-intoxicarea-si-violenta-cromatica-mamele-care-decoreaza-strident-camera-copilului-sint-iresponsabile/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.