Xylitol – zahărul din mesteacăn indicat DIABETICILOR
Xylitolul este un compus prezent în mod natural în fructe și legume (prune, căpșuni, conopidă, dovleac), cereale, ciuperci și scoarța unor copaci. Inclusiv corpul uman produce zilnic 5-10 g de xylitol în urma proceselor metabolice.
În comerț se găsește un tip de xylitol extras din mesteacăn, obținut prin procedee chimice și biotehnologice de purificare, cunoscut și sub numele de „zahăr de mesteacăn”. Este folosit ca îndulcitor natural în industria alimentației și a farmaceuticii.
__________________________
Nutriționista Mihaela Bilic spune că agenții de îndulcire care se numesc polioli, din care face parte și xylitolul sau sorbitolul, au un conținut de calorii cu 50% mai mic decât zahărul. Aceștia sunt la fel de dulci ca și zahărul, dar au un aport caloric mult mai mic.
Au un grad de absorbție în sânge mult mai lent, ceea ce înseamnă că nu produce creșteri sau scăderi bruște ale glicemiei. Mai curând, o menține stabilă.
Totodată, au un indice glicemic mic (7 – comparativ cu 70-80 cât are zahărul sau cu 100 cât are glucoza), fiind utili în dietele de slăbire și în regimul persoanelor cu diabet.
__________________________
Ce beneficii are consumul de Xylitol
Datorită faptului că ingestia acestuia produce doar o mică creștere a glucozei din sânge, este recomandat persoanelor cu diabet, ca alternativă la zahărul obișnuit.
Un studiu din 2015, realizat de cercetătorii din Pakistan, a investigat efectele xylitolului asupra metabolismul lipidelor și acumulării de grăsime viscerală la șobolanii hrăniți cu o dietă bogată în grăsimi.
După 8 săptămâni, masa de grăsime viscerală, insulina plasmatică și concentrațiile lipidelor erau semnificativ mai mici la șobolanii care au primit xylitol.
Autorii studiului au concluzionat că acest îndulcitor poate fi benefic în prevenirea dezvoltării obezității și anomaliilor metabolice la șobolanii cu obezitate indusă de dietă.
Xylitolul are o rezistență crescută la bacteriile orale, de aceea, spre deosebire de zahărul obișnuit, de glucoză, fructoză sau sorbitol, nu provoacă apariția cariilor. Îl găsim incorporat și în unele produse pentru cavitatea bucală, precum gume de mestecat, bomboane sau paste de dinți.
Atenție, unele persoane poate experimenta diaree sau balonare la consumul de xylitol.
Un alt îndulcitor natural pe care îl pot consuma în siguranță diabeticii este stevia rebaudiana. Aceasta are 0 calorii, este mai puțin dulce decât xylitolul.
__________________________
Surse:
1. Kikuko Amo, Hidekazu Arai, Takashi Uebanso, Makiko Fukaya, Megumi Koganei, Hajime Sasaki, Hironori Yamamoto, Yutaka Taketani, and Eiji Takeda. Effects of xylitol on metabolic parameters and visceral fat accumulation. J Clin Biochem Nutr. 2011: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3128359/
2. Ur-Rehman S, Mushtaq Z, Zahoor T, Jamil A, Murtaza MA. Xylitol: a review on bioproduction, application, health benefits, and related safety issues. Crit Rev Food Sci Nutr. 2015: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24915309