Capsule cu CĂTINĂ – beneficii, administrare

Cătina este o sursă naturală de vitamine și mulți alți compuși bioactivi, precum carotenoide și flavonoide, asociați cu numeroase beneficii, îndeosebi pentru sistemul cardiovascular și cel imunitar.

Fructele de cătină sunt considerate a fi utile în tratarea ulcerelor stomacale, a bolilor de piele, a intoxicațiilor cu arsenic și a tumorilor.

Capsule cu catina – administrare

 

Cătina – beneficii

Dovezile acumulate din mai multe studii sugerează că această plantă poate funcționa ca un remediu natural pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și a altor probleme asociate, precum diabet, boli inflamatorii, tromboză și cancer.

Acțiunea anti-ulceroasă a uleiului de cătină a fost demonstrată în studiile pe animale. Cătina accelerează repararea mucoasei gastrice afectate și previne daunele ulterioare.

Cătina are și proprietăți antimicrobiene. Uleiul obținut prin presarea fructelor s-a dovedit un inhibitor foarte eficient împotriva creșterii bacteriilor, îndeosebi a bacteriei Escherichia coli.

Efectele antibacteriene, dar și antivirale ale cătinii se datorează îndeosebi compușilor din uleiul pe care îl conține. Aceștia suprimă bacteriile gram-negative și le reduc pe cele gram-pozitive.

Uleiul din cătină este bogat în acid palmitoleic, care joacă un rol în numeroase procese metabolice. Studiile in vivo și experimentele in vitro pe șobolani cu diabet de tip 2 au arătat că extractele din uleiul fructelor de cătină au redus glucoza sangvină și a îmbunătățit indicele insulinei după 4 săptămâni de tratament.

Uleiul extras din fructele și semințele de cătină are efecte bune și asupra ochilor. Acesta este folosit în keratită, leziuni sau arsuri ale pleoapei și conjunctiviă. Este util și în sindromul ochilor uscați.

______________________________

Cătina – mod de administrare

Cătina poate fi administrară ca atare – fructele proaspete, sub formă de sirop, suc, pulbere (din fructe uscate), capsule sau ulei.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘3510, 9170, 5435′ button=’Cumpără aici’]

Preparatele pe bază de cătină au efecte vitaminizante, remineralizante, tonice la nivel general și antioxidante. Susțin organismul în perioadele de convalescență și imunitate slăbită.

O metodă eficientă de administrare a cătinii în afara sezonului este sub formă de capsule. Se pot lua câte 3 capsule pe zi, în cure de câte 3 luni. Acestea se administrează înainte de mesele principale ale zilei.

Surse:
1. Vinita Darshan Punia and Neeta Kumari. Potential health benefits of Sea buckthorn oil – A review. Agricultural Reviews, 38(3) 2017: https://www.arccjournals.com/uploads/Final-attachment-published-R-1716.pdf
2. Yan-Jun Xua Meera Kaurb Reshvinder S. Dhillona Paramjit S. Tappiac, Naranjan S. Dhallaa. Health benefits of sea buckthorn for the prevention of cardiovascular diseases. Journal of Functional Foods. Volume 3, Issue 1, January 2011, Pages 2-12: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464611000028

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.