Elixirul de Silezia, din 12 plante – un leac „multivindecător” la fel de popular ca Bitterul Suedez (rețetă + indicații terapeutice)

Elixirul de Silezia, cunoscut și sub numele de Elixirul Vieții, este un leac universal cu origini poloneze, din regiunea Silezia. Se prepară dintr-un amestec de plante care se găsesc și la noi.

Fitoterapeutul Constantin Milică situează acest preparat alături de celebrul bitter suedez și alte elixiruri din plante cu o acțiune terapeutică diversă, care pot ajuta la păstrarea tinereții și a vitalității fizice până la o vârstă înaintată.

elixir din plante

Se numește elixirul “vieții” deoarece susține longevitatea și are întrebuințări multiple, fiind indicat într-o gamă variată de boli. Rețeta a fost concepută în jurul secolulul al 19-lea, și este cunoscută astăzi în toată Europa.

Elixirul de Silezia este o tinctură, obținută prin macerarea în alcool a 12 plante medicinale. Aceste plante cresc și în flora spontană a țării noastre: mentă, gălbenele, podbal, nalbă mare, traista ciobanului, roiniță, ținatură, obligeană, limba mielului, mierea ursului și mesteacăn.

Dacă aveți posibilitatea să procurați aceste plante direct din natură (din zone nepoluate), încercați această rețetă. Mult mai bogate în principii active sunt plantele culese din zone de munte.

Cantitățile exacte pentru fiecare plantă în parte le găsiți mai jos, în modul de preparare

Elixirul de Silezia – rețetă

Ingrediente

• 6 g de mentă
• 6 g de traista ciobanului
• 4 g de rădăcini de obligeană
• 4 g de ținatură
• 3 g de roiniță
• 3 g de rădăcini de angelică
• 2 g de flori și frunze de gălbenele
• 2 g de limba mielului
• 2 g de frunze de mesteacăn
• 2 g de flori și frunze de nalbă mare
• 2 g de flori și frunze de podbal
• 2 g de mierea ursului

Preparare

Plantele trebuie să fie uscate. Se amestecă bine într-un lighean, și apoi se îndeasă într-un borcan de sticlă de 500 de grame, sau într-o sticlă cu gura largă. Se toarnă peste ele alcool rafinat de 40 de grade. Se închide recipientul ermetic și se lasă la macerat vreme de 8 zile, agitându-se în fiecare zi.

După încheierea perioadei de macerare, preparatul se strecoară.

Pentru păstrarea stării de sănătate și prevenirea bolilor, este suficient să se ia câte 1 înghițitură de tinctură pe zi.

În ce boli ajută

– lipsa apetitului
– febră
– tahicardie
– hemoragii interne
– boli de plămâni
– boli gastrointestinale
– afecțiuni hepatice
– boli de rinichi
– afecțiuni ovariene și uterine la femei
– noduli la sâni
– reumatism, gută
– hemoroizi

Surse articol:
http://ziarullumina.ro/tratamente-naturiste-pentru-varsta-a-treia-25017.html
http://www.farmacianaturala.com/farmacia%20naturala.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.