CVASUL – cea mai populară o băutură terapeutică din Rusia (rețetă)
La fel ca și vodca, cvasul este o băutură emblematică pentru ruși. Deși are o istorie foarte lungă, această rețetă tradițională nu și-a pierdut deloc din popularitate.
Ce este cvasul
Casvul este o băutură fermentată (probiotică) care se prepară din diferite tipuri de pâine (secară, grâu, orz), sau din diferite tipuri de fructe (mere, pere, lămâi, fructe de pădure – afine, mure, zmeură, coacăze).
Are o valoare terapeutică extraordinară, fiind considerat de ruși un panaceu sau un elixir. Această băutură miraculoasă a reprezentat un remediu antibacterian salvator pentru bolnavii de febră tifoidă din timpul Primul Război Mondial, un aliment hrănitor pentru perioada cumplită de foamete și un tonic extraordinar pentru iernile geroase și verile caniculare.
Cvasul ajunsese să fie consumat în loc de apă, atât în spitale, cât și pe front. Soldații îl consumau ca un întăritor și energizant.
Cvas rusesc – rețetă
Ingrediente
• 5 felii de pâine de secară sau pâine neagră
• 100 g de stafide
• 1 1/2 linguri de drojdie uscată
• 2 căni de zahăr sau miere
• 5 litri de apă
Preparare
Se pune apa la fiert într-o cratiță încăpătoare. Între timp, feliile de pâine se prăjesc. Când apa începe să fiarbă, se ia vasul de pe foc și se adaugă pâinea și stafidele. Se pune capacul și se lasă totul la infuzat peste noapte (8 ore).
A doua zi, se scot bucățile de pâine și aruncă. Într-un bol separat, se freacă drojdia cu zahărul sau mierea și adaugă în vasul cu apă și stafide.
Se pune capacul și se lasă din nou la fermentat încă 6 ore. Amestecați în vas din 2 în 2 ore.
După acest interval, cvasul se strecoară printr-o bucată de tifon în în sticle curate. Acestea se dau la frigider și se lasă 24 de ore. După acest interval, cvasul este bun de băut. Se păstrează la frigider.
interesant si bun , ce – ar fi sa il incercam ?