APA de NĂUT– o licoare cu beneficii senzaționale pentru sănătate (rețetă)

Apa de năut este licoarea care rezultă după înmuierea boabelor de năut în apă. Rezultă un elixir cu efecte tonice și revigorante remarcabile.

Năut

Năut

Apă de năut – rețetă

Ingrediente

• 2 linguri de boabe de năut
• 250 ml de apă rece

Preparare

Boabele de năut se spală bine, apoi se lasă la macerat în apă 12 ore. După acest interval, apa rezultată se strecoară. Are proprietăți terapeutice nebănuite. Se bea câte 1 cană sau 1 pahar pe zi.

Proprietățile și beneficiile năutului

La fel ca alte leguminoase precum fasolea, lintea și mazărea, năutul este prețuit pentru conținutul bogat de proteine și fibre. Boabele de năut nu au grăsimi, nici colesterol. 100 g de năut ne oferă 69% din doza zilnică necesară de fier, 57% de magneziu, 55% de vitamina B6, 50% de potasiu, 21% de calciu, 13% de vitamina C și 2% de vitamina A. În plus, năutul conține vitamina K, acid folic, fosfor, zinc, cupru, mangan și seleniu.

Indicații terapeutice

– Astenie fizică și psihică
– Lipsă de energie, slăbiciune, oboseală
– Insomnie
– Răceli, viroze

Diabet. Studiile au arătat că persoanele cu diabet de tip 1 care consumă alimente bogate în fibre (precum năutul), au un nivel mai mic de glucoză sangvină, iar cei cu diabet de tip 2 au niveluri de zahăr, lipide și insulină mai bune. În acest scop, sunt necesare 21-25 g de fibre pe zi.

Colesterol. Cercetătorii au arătat că includerea năutului în dietă reduce nivelul lipoproteinelor de densitate joasă din sânge, adică a colesterolului „rău” (LDL).

Tensiunea arterială. Năutul conține puțin sodiu și mult magneziu, un raport benefic pentru hipertensivi. Potasiul din năut are de asemenea efecte vasodilatatoare.

Sănătatea inimii. Conținutul bogat în fibre, potasiu, vitaminele C și B6, cuplat cu lipsa colesterolului din năut susține sănătatea inimii. Mulțimea fibrelor din boabele de năut ajută la scăderea colesterolului total și implicit a riscului de boli cardiovasculare.

Cancer. Seleniul este un mineral rar în alimentele vegetale, însă prezent în năut. Acesta joacă un rol important în funcțiile enzimatice ale ficatului și în eliminarea din corp a unor compuși cauzatori de cancer. În plus, seleniul previne inflamațiile și reduce rata de creștere a tumorilor.

Năutul conține de asemenea acid folic, care joacă un rol important în sinteza și repararea ADN-ului, și previne formarea celulelor canceroase în urma mutațiilor celulelor ADN. Totodată, saponinele sunt fitochimicale prezente în năut care împiedică multiplicarea și împrăștierea celulelor canceroase în corp.

Inflamații. Colina este un nutrient foarte important și versatil din năut, care ajută la îmbunătățirea somnului, a mobilității musculare, a învățării și memorării. Colina menține totodată structura membranelor celulare, ajută la transmiterea impulsurilor nervoase, la absorbția grăsimilor și reducerea inflamațiilor cronice.

Sănătatea oaselor. Calciul, magneziul, fosforul, fierul, manganul, zincul și vitamina K prezente în boabele de năut contribuie la construirea și menținerea structurii și rezistenței osoase. Calciul și fosforul sunt două minerale aflate într-un echilibru perfect în năut, care ajută la menținerea sănătății oaselor.

Digeste. Datorită bogăției fibrelor, năutul previne constipația și ajută la reglarea tranzitului intestinal. Majoritatea fibrelor din năut sunt fibre insolubile, importante pentru sănătatea digestivă și a nivelului de zahăr din sânge.

Sațietate și controlul greutății. Fibrele alimentare sunt factori importanți în controlul greutății corporale și a stării de sațietate. Fibrele reduc apetitul și ne ajută să ne simțim plini și sătui pentru mai mult timp.

Contraindicații

Apa de năut (și năutul în general) este contraindicată persoanelor care suferă de gută, iritabilitate nervoasă sau febră.

La unele persoane, năutul poate cauza gaze și disconfort intestinal. Datorită conținutului de potasiu, năutul trebuie consumat cu moderație de persoanele care iau medicamente pentru boli de inimă, precum beta-blocantelor, sau de cei cu afecțiuni ale rinichilor.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.