IMUNITATE la borcan – GHIMBIR, TURMERIC, SCORȚIȘOARĂ ECHINACEA, PROPOLIS (rețetă video)
Acest sirop conține câteva plante renumite pentru proprietățile lor terapeutice diverse.
Poate fi preparat și folosit ca tonic imunitar, ca adjuvant în răceli și infecții, sau ca remediu profilactic pentru cei care sunt predispuși la dese îmbolnăviri.
Conține echinaceea – unul din cele mai vechi imunostimulatoare naturale ale lumii. Este considerată un antibiotic universal, fiind utilă în cele mai multe tipuri de infecții (1). Are efecte antivirale, antibacteriene, antimicotice și antiinflamatoare.
Echinaceea nu trebuie administrată mai mult de 10 zile la rând. Se pot face cure pentru imunitate de 30 de zile: 7 zile tratament, 7 zile pauză.
___________________________
Turmericul – este un condiment-minune. Previne și tratează zeci de boli, în multe cazuri dovedindu-se a fi chiar mai eficient decât medicamentele (2). Are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, antimicrobiene, anti-diabetice și anticancerigene.
Ghimbirul – este la rândul lui catalogat drept un remediu universal (3). Are proprietăți antiinflamatoare puternice, calmante, antivirale și stimulente.
Poate fi folosit în răceală și gripă, infecții respiratorii și ORL, tulburări gastro-intestinale, greață, rău de mișcare, dureri articulare, musculare și menstruale, migrene, afecțiuni cardiace, inflamații și boli inflamatorii.
___________________________
Scorțișoara – este unul din cele mai intens studiate mirodenii din lume. A demonstrat proprietăți imunostimulatoare, antivirale, anti-inflamatoare, anti-diabetice, cardioprotectoare și anticancerigene (4). A câștigat locul 1 în topul celor mai puternici agenți antioxidanți din rândul condimentelor.
Chimenul negru – este cunoscut și sub numele de „negrilică”, având denumirea științifică de „Nigella sativa”. Este apreciat ca o plantă miraculoasă, care poate trata orice boală, mai puțin moartea (5).
Are efecte imunomodulatoare, expectorante, antialergice, diuretice, sedative, sudorifice, carminative, purgative, antitumorale, antiinflamatoare, antibacteriene, antifungice.
Conține un compus (timochinonă) care poate combate diverse tipuri de bacterii, virusuri și fungi (ciuperci), inclusiv Stafilococul auriu.
___________________________
Oregano – are proprietăți antifungice și antimicrobiene, datorită conținutului de timol și carvacol, fiind util în infecțiile cronice cu Candida albicanis, E.coli, Klebsiella pneumoniae, Salmonella și Stafilococul auriu.
Este recomandat și în indigestie, arsuri stomacale sau hipoaciditate. Reduce gazele și calmează stomacul.
___________________________
Propolisul – este un produs apicol deosebit de util pentru combaterea sindromului respirator (infecții ale tractului respirator superior, răceala comună și infecțiile gripale). Datorită proprietăților sale antimicrobiene poate fi utilizat și în tratamentul rănilor, arsurilor, acneei, herpesului și neurodermatitei.
Este antioxidant, antibacterian, antifungic și antitumoral. A demonstrat o activitate antibacteriană puternică împotriva bacteriilor de tip gram-pozitive (5).
___________________________
Ingrediente
• 1 linguriță de turmeric (măcinat)
• 1 linguriță de ghimbir (măcinat)
• 1 linguriță de scorțișoară (măcinată)
• opțional: 1 linguriță de semințe de chimen negru (măcinate)
• 1 linguriță de oregano (măcinat)
• 1 linguriță de echinaceea (măcinată)
• 1 linguriță de tinctură de propolis (30%)
• miere de albine
Preparare
Amestecați mai întâi mirodeniile (turmericul, ghimbirul, scorțișoara și chimenul negru) într-un bol.
Pentru a obține pudrele de echinacea și oregano, măcinați plantele uscate prin râșnița electrică de cafea. Măcinați la fel și semințele de chimen negru.
Adăugați câte 1 linguriță din fiecare peste amestecul de mai sus. Adăugați și propolisul și completați cu miere. Trebuie să obțineți o pastă groasă, ca un sirop. Rezistă bine la frigider.
Noi am adăugat și puțin suc de lămâie. În acest caz, siropul va trebui consumat mai repede, în câteva zile.
Se poate lua câte 1 linguriță, de 2-3 ori pe zi. În cazul unei răceli deja instalate, se poate administra mai des, tot câte o linguriță.
___________________________
Surse bibliografice:
1. Vijay D. Wagh, Propolis: A Wonder Bees Product and Its Pharmacological Potentials, Adv Pharmacol Sci. 2013: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/
2. Herbwisdom, Oregano Benefits: https://www.herbwisdom.com/herb-oregano.html